Una dècada de CaixaImpulse: 232 projectes i 50 spin-offs científiques finançades

Des de la creació d'aquesta iniciativa l'any 2015, la Fundació La Caixa, a través del fons Criteria Bio Ventures del seu braç inversor, ha destinat 24,8 milions d'euros a traspassar el coneixement generat en laboratoris a aplicacions pràctiques per a millorar la vida dels pacients

Catalunya despunta en recerca i producció científica. Tanmateix, Barcelona busca destacar també com una de les ciutats de referència en transferència científica i innovació, aconseguint que el coneixement generat en laboratoris i institucions pugui convertir-se en aplicacions pràctiques i solucions que millorin la vida dels pacients. Un procés que requereix no només d‘un llarg temps de maduració fins que la idea arriba al mercat, sinó també de fons de capital de risc disposats a invertir per a poder desenvolupar aquests productes i teràpies innovadores.

Amb l’objectiu d’acompanyar aquest procés cap a la comercialització, en els últims anys han florit un gran nombre d’oficines de transferència de coneixement a universitats, institucions i centres de recerca, així com ajudes públiques i fins i tot iniciatives privades perquè la ciència capdavantera que es desenvolupa a Catalunya pugui tenir un efecte directe en la vida dels pacients. Amb aquest objectiu, la Fundació la Caixa va crear fa una dècada CaixaImpulse, una iniciativa que, a més de finançament, també acompanya aquests projectes cap al mercat amb formació i mentories.

Durant aquesta primera dècada d’activitat, l’entitat ha destinat 24,8 milions d’euros per a finançar aquestes empreses en les primeres etapes. Unes ajudes que s’han pogut finançar a través de Criteria Bio Ventures, el fons de venture capital centrat en biotecnologia i ciències de la salut de CriteriaCaixa, braç inversor de la fundació. Gràcies als beneficis obtinguts de les empreses participades per CriteriaCaixa, la Fundació preveu invertir fins a 4.000 milions d’euros en els pròxims cinc anys en accions socials, educatives i culturals, entre les quals es troba el programa CaixaImpulse.

En total, aquests gairebé 25 milions d’euros distribuïts en una dècada s’han destinat a finançar 232 projectes de recerca biomèdica i tecnològica —200 d’Espanya, i 32 a Portugal—, amb un total de 50 spin-offs creades gràcies a les ajudes del programa. Pràcticament la totalitat d’aquestes empreses, un total de 46, continuen actives, i 2 d’elles ja han començat la comercialització dels seus productes. Els projectes finançats cobreixen una àmplia varietat de branques de les ciències de la salut, des de l’oncologia —que concentra la major part de les iniciatives—, fins a les neurociències, les malalties infeccioses o cardiovasculars.

Durante esta primera década de actividad, la entidad ha destinado 24,8 millones de euros para financiar estas empresas en sus primeras etapas. Unas ayudas que se han podido financiar a través de Criteria Bio Ventures, el fondo de venture capital centrado en biotecnología y ciencias de la salud de CriteriaCaixa, brazo inversor de la fundación. Gracias a los beneficios obtenidos de las empresas participadas por CriteriaCaixa, la Fundación prevé prevé invertir hasta 4.000 millones de euros en los próximos cinco años en acciones sociales, educativas y culturales, entre las que se encuentra el programa CaixaImpulse.  

Entre les empreses creades, es troben projectes com els exoesquelets d’ABLE Human Motion, els robots utilitzats en processos de rehabilitació físics i cognitius d’Inrobics o el dispositiu mèdic d’Innitius capaç de predir precoçment la possibilitat de patir un part prematur. En total, aquestes empreses han aconseguit crear 285 llocs de treball i millorar la vida de 3.180 pacients que han participat en els assajos clínics de les diferents iniciatives.

Per a aquestes empreses, el finançament del programa CaixaImpulse resulta clau en les primeres fases del seu desenvolupament. Especialment en un ecosistema en què, encara que cada vegada existeixen més fons de capital de risc especialitzats, la falta de recursos econòmics continua representant un dels grans impediments perquè aquestes spin-offs superir el conegut com a “vall de la mort”, període inicial anterior a la fase de comercialització que moltes empreses emergents no aconsegueixen superar. “Aquests projectes requereixen de llargs temps de maduració i una elevada facturació, per la qual cosa els fons de CriteriaCaixa representen el primer gra de sorra perquè aquestes teràpies o dispositius mèdics puguin continuar desenvolupant-se i arribar al mercat”, ha defensat Pablo Cironi, director de Criteria Bio Ventures.

Al centre, Àngel Font, subdirector general de Recerca i Beques de la Fundació La Caixa, i Pablo Cironi, director de Criteria Bio Ventures, acompanyats de representants de les spin-offs finançades per CaixaImpulse. © David Campos / Fundación La Caixa

Però, més enllà del capital, el programa s’estructura en un altre gran eix: les hores de mentoria i finançament. Unes mentories centrades en acompanyar als investigadors en la creació d’una empresa, ajudant-los, per exemple, a estudiar la viabilitat del seu projecte, elaborar un pla de negoci o entendre els passos a seguir. En total, durant aquesta primera dècada d’activitat, la iniciativa ha impartit 5.500 hores de mentoria i 870 hores de formació a través d’una xarxa de mentors com Laura Sampietro-Colom, subdirectora d’Innovació de l’Hospital Clínic. “Els mentors som els copilots de la conducció: tenim la ruta i el mapa, però són les empreses els qui condueixen i decideixen sobre el seu projecte”, subratlla la investigadora.

“El programa va ser un revulsiu per a desenvolupar el nostre projecte i, sobretot, per a entendre els conceptes bàsics de l’emprenedoria”, ha destacat Alicia Martínez Piñeiro, consellera delegada de Time is Brain, spin-off de l’Hospital Germans Trias i Pujol finançada per CaixaImpulse. L’empresa ha creat BraiN20, un dispositiu mèdic portàtil que permet monitorar en temps real l’estat del cervell després d’un ictus, oferint informació clau per a valorar el pronòstic i accelerar les decisions mèdiques.

En la seva primera dècada d’activitat, la iniciativa ha finançat 50 spin-*offs. © David Campos / Fundación La Caixa

Per a aquest any, de fet, l’entitat preveu destinar un pressupost de cinc milions d’euros per a continuar donant suport a aquesta iniciativa. Tanmateix, Àngel Font, subdirector general de Recerca i Beques de la Fundació La Caixa ha assegurat que tenen marge per a augmentar aquest pressupost si la demanda de projectes així ho requereix. De fet, el pressupost ja s’ha anat incrementant anualment ja que, si bé els primers anys eren poques les iniciatives que es presentaven a aquestes convocatòries, en els últims anys la demanda ha crescut substancialment. Un increment de la demanda que, segons Font, indica que cada vegada hi ha més investigadors que aposten per crear una spin-off perquè els seus coneixements puguin traspassar les quatre parets del laboratori i ofereixin aplicacions pràctiques per a millorar la vida dels pacients.

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Opinió

Triomf i crisi de les ciutats

¿Pot que una ciutat d'èxit estar en crisi? Edwarg Glaeser, economista nord-americà de la Universitat…

7 de juliol de 2025
  • Música

“Enguany, a Perelada obrim les portes al paradís”

L’Oriol Aguilà dirigeix el Festival Castell de Perelada des de l’any 2010. Anteriorment, va estar…

7 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Mari Pepa Colomer i Dolors Vives: Les aviadores de Barcelona

Dues pioneres catalanes que van conquistar els cels, desafiant a un món que reservava les…

7 de juliol de 2025
  • Opinió

Barcelona sense sostre, però amb ànima

Es diu Bartolomé, és alt i bon mosso, tindrà uns 70 anys, parla un castellà…

7 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

La Fundació Banc Sabadell premia els investigadors Alberto García-Basteiro i Sílvia Osuna

L'estudi per a desenvolupar nous tractaments i vacunes innovadores per a la tuberculosi, i el…

5 de juliol de 2025
  • Opinió

Adieu a La França

L’ancestral 'meublé' de Barcelona es converteix en un hotel turístic, esborrant encara més la fràgil…

5 de juliol de 2025