Angostura

A favor de Gastrocat online

Llegim al The New Barcelona Post que “l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició posa en marxa una reparadora iniciativa, el portal Gastrocat Online” per ajudar els cuiners catalans, que, com que tanquen quinze dies, oferiran “serveis de menjar per emportar o a domicili”. M’encanta, perquè ajuda. Diu que a la ciutat que ens ocupa s’han donat d’alta restaurants tan diversos com Via Veneto, A Pluma, Silvestre, el Gaig, M2 Gluten Free o Merquen.

Abans d’aquest tancament, després del confinament (perdoneu la rima; deu ser fatiga pandèmica) els del Disfrutar ja preparaven per emportar les safates dels increïbles aperitius que serveixen —que servien— a la sala. L’amo d’un petit establiment, Vinus i Brindis, que té una barra de vins molt interessant però també botiga (és al carrer Calaf, ben a prop del mercat de Galvany) m’ha explicat que durant el confinament el client feia el següent (perdoneu la triple rima, de nou deu ser fatiga pandèmica): demanaven al repartidor a domicili que els anés a buscar un vi a ells i, després, un pollastre a un dels restaurants que citàvem més amunt, i que és al carrer Santaló, molt a prop: A Pluma.

Comprar segons quin menú per emportar significa que te’l donen preparat perquè “l’acabis” a casa. Envasat al buit i a punt per ficar al forn o a l’olla. És ideal per fer-li una sorpresa al nostre grup bombolla. No hi haurà la litúrgia, esclar. No hi haurà aquelles estovalles (ja siguin blanques, ja siguin de paper amb el “bon profit” en quatre idiomes, ja siguin de quadrets vermells i blancs). No hi haurà els veïns de taula mal educats que tracten qui els serveix com si fos un serf de la gleva. Ni aquell caminar, lleuger i diligent, dels cambrers, amunt i avall. Que t’expliquin el plat. Que et preguntin “com ha anat?”, que és una cosa que només et pregunten en un restaurant, a la sala d’operacions i al llit. Però serà divertit, i, sobretot, ajudarem. De la mateixa manera que ens mengem, a casa, una pizza, un sushi, uns tacos mexicans, podem també menjar una coca de recapte, un xai al forn o un menú degustació.

De la mateixa manera que ens mengem, a casa, una pizza, un sushi, uns tacos mexicans, podem també menjar una coca de recapte, un xai al forn o un menú degustació

Les cafeteries, esclar, poden fer el mateix amb el cafè (ja ho feien) però ho tenen molt més difícil les cocteleries i bars de copes, que no et poden fer un negroni per emportar pel carrer, ni les cerveseries per a guiris de la Rambla, que servien aquelles gerres de sis litres (impossible aixecar-les si no t’ha entrenat el campió vienès d’halterofília Wilhelm Türk). Les pagaven, per cert, a preu de segrest. Els guiris, un cop havien vist el compte, solien pagar entregant maletins de manera discreta.

Si em fessin fer una llista dels homes que més plaer m’han donat a la vida, als llocs de dalt de tot hi hauria cambrers. Si em fessin patentar un sistema per descobrir la vàlua i la intel·ligència d’un adult, diria que se li ha de preguntar en quants idiomes diferents sap dir: “Una (altra) copa de vi”.

Compartir
Publicado por
Empar Moliner

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

Les vikingues de l’economia blava

Deu dones participen en el pioner programa Lagertha de formació de directives per a empreses…

18 de setembre de 2025
  • Creativitat

1.500 activitats per a reivindicar Barcelona com a capital mundial de l’arquitectura

Amb un pressupost d'onze milions d'euros, la celebració de l'esdeveniment internacional desplegarà propostes de febrer…

18 de setembre de 2025
  • Professionals

Dones líders en tecnologia emergeixen com a noves referents per al talent del futur

El Tech Spirit 4 Women reuneix professionals de l'ampli ventall tecnològic enaltint l'ecosistema barceloní i…

18 de setembre de 2025
  • Opinió

10 milions? Potser sí, però on viuran?

Una de les claus per a planificar les estratègies de futur en termes de població…

17 de setembre de 2025
  • Baco Boca

Reneix el Mundial Bar: l’històric local del Born torna amb aire fresc

Renovat pel Grup Confiteria, que respecta el seu llegat centenari i recupera el caràcter històric,…

17 de setembre de 2025
  • Imatges

Helen Levitt: La mirada de l’invisible

Del 24 de setembre de 2025 a l'1 de febrer de 2026, podrem acostar-nos a…

17 de setembre de 2025