La pandèmia no ha aturat la internacionalització de les companyies, que troben més possibilitats d'expansió en sectors com els de les ciències de la vida, la maquinària i l'agroalimentació
Cadena de muntatge de safates amb menjar © Clara Soler Chopo
La Generalitat, a través d’Acció, ha identificat un total de 458 oportunitats de negoci per a companyies catalanes a més de 100 països. D’aquestes, un 20% deriven de la crisi del coronavirus, vinculades a àmbits com el comerç electrònic, la telemedicina o l’educació a distància. Les empreses interessades poden accedir a aquesta informació a través del Recomanador d’Oportunitats de Negoci Internacionals, una eina digital que suggereix quines possibilitats d’expansió s’ajusten més a cadascuna, segons la seva mida, experiència internacional i sector.
Segons Acció, el sector que ofereix més oportunitats és el de les ciències de la vida, que engloba salut i equipaments mèdics, indústria farmacèutica i biotecnologia. En aquest sentit, assenyala que hi ha possibilitats d’expansió en segments com els equipaments mèdics, les solucions per a la telemedicina o els projectes de recerca i desenvolupament (R+D) per a la creació de productes farmacèutics.
En segon lloc, se situen sectors industrials com el de la maquinària i els béns d’equip, la indústria 4.0 i la impressió 3D. Acció destaca les oportunitats existents per oferir maquinària per a la cadena de valor del sector alimentari, des del processament d’aliments fins al seu envasat, així com solucions per a la transformació digital de la indústria. De fet, el tercer sector amb més possibilitats identificades és l’agroalimentari, incloent aquelles que cobreixen sistemes agrícoles, productes gurmet i alimentació saludable.
D’altra banda, els principals mercats detectats com a prioritaris per a la internacionalització de les empreses catalanes es concentren a l’Àsia, sobretot a països com l’Índia, Indonèsia i el Vietnam. També a Europa, amb Rússia, França i Alemanya, i a Àfrica, amb Kenya, Ghana i Etiòpia.
Expansió d’empreses catalanes durant la pandèmia
Les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’Acció han donat suport a la internacionalització de 740 empreses durant el primer semestre d’enguany, un 13% més en comparació amb el mateix període de l’any anterior. En total, durant els primers sis mesos de 2020, han acompanyat 1.220 projectes d’innovació internacional i d’exportació de productes o serveis a nous mercats.
Un exemple és el cas d’Enerbío, que ha començat a operar a Israel amb la venda de 25 tones de pèl·let. La seva expansió va sorgir gràcies a la cerca de proveïdors que l’empresa israeliana va realitzar al directori Catalonia Industry Suppliers, plataforma digital que reuneix 3.000 empreses industrials amb l’objectiu d’impulsar la seva internacionalització.
El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…
L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…
Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…
El dia de Sant Jordi, l’alcalde Jaume Collboni va publicar una fotografia, al seu compte…
L'empresa de tecnologia mèdica destinarà els recursos a la validació clínica de la seva solució
El president de Naturgy, Francisco Reynés, és designat nou membre del consell i serà nomenat…