Good News Barcelona

L’activitat emprenedora supera les 430.000 persones a Catalunya

El Global Enterpreneurship Monitor (GEM) radiografia un ecosistema català cada vegada més "consolidat", amb només un 31% de la població que decideix treballar per compte propi per necessitat i un 17% que preveu escalar el seu negoci i generar més de cinc llocs de treball en els pròxims cinc anys

Nova xifra de rècord per a l’ecosistema català: més de 430.000 persones, entre 18 i 64 anys, estan involucrades en activitats emprenedores d’una empresa en fase inicial (menys de 3,5 anys d’activitat). Així ho conclou l’últim informe Global Enterpreneurship Monitor (GEM), un projecte en el qual participen més d’una cinquantena de països i, que per tant, permet comparar i radiografiar l’estat de les grans economies mundials.

A Catalunya, aquest estudi l’elabora conjuntament la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Metròpoli, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Com ja va avançar el conseller d’Economia i Treball, Miquel Sàmper, a The New Barcelona Post, la taxa d’activitat emprenedora (TEA) registrada a Catalunya és la més alta des que es tenen registres, des de 2004, assolint el 8,6%. A la ciutat de Barcelona aquesta xifra és fins i tot més elevada, i aconsegueix el 9%, encara que queda per sota de la ciutat de Madrid (9,1%).

Per al secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat i conseller delegat d’Acció, aquesta xifra reflecteix que l’economia catalana s’està “europeïtzant”, i assoleix percentatges similars a la mitjana europea, que compta amb una taxa d’activitat emprenedora del 8,8%. De fet, Catalunya ja se situa molt per sobre de la mitjana espanyola (7,2%).

Així mateix, també creix la intenció d’emprendre de la població catalana: un 15,4% de la població manifesta la voluntat d’iniciar un projecte laboral propi en els pròxims tres anys (una xifra dos punts per sobre respecte al percentatge de fa només un any). Una dada que encara creix més a la província de Barcelona, on aquesta voluntat de treballar per compte propi s’enfila fins al 16,7% (2 punts per damunt que en l’estudi anterior).

Tanmateix, per als impulsors de l’informe, el més destacable no és només el percentatge, sinó la radiografia que dibuixa. Així, l’ecosistema emprenedor català està “més consolidat” i “mostra signes de prosperitat”, segons el professor de la UAB Carlos Guallarte, responsable de l’estudi. Un ecosistema en el qual cada vegada hi ha menys persones que opten per la via d’emprendre per necessitat i falta d’ofertes de treball (tan sols un 31%), com passa en països en vies de desenvolupament on moltes persones opten per fundar petits negocis per a intentar subsistir. En canvi, la gran majoria emprèn perquè veu una oportunitat de mercat.

“Les dades indiquen que l’ecosistema emprenedor és robust. En una economia que ha aconseguit un rècord històric de creixement (un 3,6%) i nivells màxims d’ocupació, és significatiu que més de dues terceres parts de les persones que aposten per iniciar un projecte ho facin per rendibilitat i no per necessitat”, ha valorat Baró.

Vistes de Barcelona donis de la Rambla i plaça Catalunya. © Martí Petit

Així mateix, a Catalunya també proliferen els negocis consolidats (de més de 42 mesos), i un 7,6% lidera companyies d’aquesta tipologia, molt per sobre de la mitjana europea (6,1%). També augmenten els emprenedors que preveuen que el seu negoci escali ràpidament, i el percentatge de persones que planegen generar almenys cinc llocs de treball en els pròxims cinc anys passa del 9 al 17% en només  un any.

La taxa, tanmateix, no només engloba aquells perfils que decideixen fundar una start-up ––que actualment superen les 2.300 companyies a Catalunya— o empreses de base tecnològica, sinó que la majoria dels emprenedors detectats presten servei al sector del consum o a d’altres empreses. És a dir, que el percentatge també reflecteix a aquells que decideixen fundar un petit negoci, com un bar, i a aquells professionals que decideixen treballar per compte propi.

De fet, el perfil majoritari d’emprenedors potencials dibuixa a una persona de 41 anys que, majoritàriament, disposa d’estudis de grau o de postgrau (més d’un 62%). Tanmateix, l’informe també dibuixa una persistent bretxa de gènere, ja que si bé més dones que homes mostren voluntat i interès per emprendre, la taxa femenina continua sent inferior (7,5%) a la masculina (9,8%). A Barcelona, la TAE femenina és lleugerament superior (7,8%) però encara es troba molt per sota de la masculina (10,1%).

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

El restaurant Maldita Barra es reinventa per a impulsar artistes i emprenedores

Per a celebrar el seu primer aniversari, l'espai gastronòmic busca ampliar el nombre i varietat…

8 de juliol de 2025
  • Música

‘Mar i Cel’ i ‘Carmen’ a la vora del mar

La platja de Sant Sebastià serà l'escenari de dos concerts gratuïts que ja s'han convertit…

8 de juliol de 2025
  • Música

Barcelona i els festivals: una història d’èxit (amb brots d’odi)

La sensació que això ja no pot créixer més, que som al llindar del col·lapse,…

8 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Una dècada de CaixaImpulse: 232 projectes i 50 spin-offs científiques finançades

Des de la creació d'aquesta iniciativa l'any 2015, la Fundació La Caixa, a través del…

7 de juliol de 2025
  • Opinió

Triomf i crisi de les ciutats

¿Pot que una ciutat d'èxit estar en crisi? Edwarg Glaeser, economista nord-americà de la Universitat…

7 de juliol de 2025
  • Música

“Enguany, a Perelada obrim les portes al paradís”

L’Oriol Aguilà dirigeix el Festival Castell de Perelada des de l’any 2010. Anteriorment, va estar…

7 de juliol de 2025