Aliança entre Explotacions Oscar Navarro, WWF i Edeka per a produir cítrics sostenibles

La companyia d'Amposta adquireix una finca en la qual la producció requerirà menys aigua i pesticides i serà respectuosa amb la biodiversitat

Els efectes del canvi climàtic es noten principalment en la meteorologia. A Catalunya, això es tradueix en estius extremadament càlids, molt més prolongats del que era habitual, i en períodes de sequera molt extensos. Per als agricultors, a més, també suposa un impacte directe en la seva activitat professional provocat per la gairebé total absència de precipitacions i els pics de temperatura cada vegada més alts i sostinguts en el temps.

És el cas, per exemple, dels productors de cítrics, la producció dels quals es preveu que sigui de 5.754 milions de tones. Això és un 0,4% més que l’any anterior, però un 14,4% menys que la mitjana de les darreres temporades i la segona pitjor campanya en 11 anys a Espanya. “Encara que preveiem que la sequera ens afecti menys que a altres regions, ja que les Terres de l’Ebre seran un dels llocs on les sequeres i la manca d’aigua es notaran menys, també hem d’adaptar-nos”, explica Oscar Navarro, director d’Explotacions Agrícoles Oscar Navarro. En aquest context, aquesta empresa amb seu a Amposta (Montsià) ha adquirit una finca per a produir cítrics de manera sostenible. Per dur a terme la inversió, l’empresa ha comptat amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF).

L’adquisició i posada a punt d’aquesta finca forma part d’un projecte internacional anomenat Zitrus. Es tracta d’una iniciativa internacional patrocinada per la WWF —una organització no governamental dedicada a la conservació del medi ambient— que va començar a la zona de Doñana. El programa persegueix la producció de cítrics, però d’una manera sostenible, basada en la reducció d’aigua, pesticides i en la conservació de la biodiversitat. En el projecte també hi participa Edeka, el gegant alemany de la gran distribució.

L’aposta per la sostenibilitat i la manca de pluja a altres zones de la península Ibèrica són, de fet, oportunitats per al negoci dels agricultors de les Terres de l’Ebre. “La falta d’aigua, els problemes amb els pesticides i la contaminació a diferents zones com Doñana o el Mar Menor poden ser una oportunitat”, indica Navarro. L’empresari també destaca que en aquesta regió de Catalunya es produeix molt cítric —tot i que “a la gran majoria del territori, això és desconegut”—, sobretot clemenules (una varietat de mandarina) que es produeixen als mesos de novembre i desembre.

Els orígens d’Explotacions Agrícoles Oscar Navarro es remunten al pare de l’actual director. El fundador de l’empresa era exportador de fruita i les pròpies cadenes de supermercats el van animar que cultivés també el producte. Navarro va comprar un magatzem per manipular i envasar la fruita, i en poc temps també va adquirir finques per dur a terme també l’activitat agrícola. Actualment, l’empresa familiar gestiona 212 hectàrees de cultius entre cítrics i verdures i el seu principal mercat és l’alemany, encara que també té presència a Holanda, França, Noruega, Anglaterra, Polònia, la República Txeca i Àustria.

Instal·lacions de manipulació i envasament de fruita d’Explotacions Agrícoles Oscar Navarro.

Suport de l’ICF als agricultors

Des de la tardor passada, l’ICF, en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, ha formalitzat prop de 1.300 operacions de finançament per un import de 77,5 milions d’euros a través de la línia ICF Agroliquiditat. Aquests crèdits estan dirigits a treballadors autònoms i empreses agràries i agroalimentàries per pal·liar els efectes de l’increment del preu de les matèries primeres i els combustibles, així com les conseqüències del canvi climàtic. La línia compta amb interessos bonificats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les comarques de Lleida, amb el 56%, i, en segon lloc, les Terres de l’Ebre, amb el 12%, són els territoris que concentren la majoria de les operacions. Pel que fa al tipus d’activitat, el cultiu de fruita de pinyol i cereal són els que més préstecs han rebut. Fa uns mesos, la línia de finançament s’ha ampliat en 20 milions d’euros.

 

Compartir
Publicado por
Guillem Tapia

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

IESE i ESADE empaten com a segones millors del món en formació de directius

Les dues escoles de negocis barcelonines se situen per darrere de HEC París, en un…

20 de May de 2024
  • La Barcelona que estimo

Al·legat a favor de la platja de Barcelona

Si hi ha una cosa típica d’un/a barceloní/na de soca-rel és que mai va a…

20 de May de 2024
  • Good News Barcelona

“Dins del sector de la construcció, o ets sostenible, o no seràs”

El saló de la construcció de Fira de Barcelona creix un 50% en superfície en…

20 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Quatre històries d’emprenedoria a CASA SEAT

Una taula rodona acostarà les experiències d'empreses emergents com Mundimoto, PropHero, Apolo Kids i Aldara

19 de May de 2024
  • El Bar del Post

Felipe Cabezas: Més enllà de la frontera entre el teatre i la vida

“Abans de res, jo soc actor i ho he estat des de molt jovenet. Vaig…

18 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona pot ser el millor pavelló d’una Biennal

Sara Catalán no només vol exportar allò bo dels models que ha vist arreu del…

18 de May de 2024