Del 21 al 23 de novembre, la Plaça Catalunya s'omplirà d'aroma, sabor i color, amb prop de 50 productors, cuina de proximitat, barra de vins i sessions de tast i cuina en directe de la mà de xefs com Iolanda Bustos, Carlota Claver o Iñaki Aldrey
En només 25 anys, els oli d’oliva catalans han passat de ser un producte sense marca, destinat a la venda a granel, a un dels ingredients més apreciats de la cuina. Un producte d’alta qualitat que, tot i això, continua sent un gran desconegut per a la gran majoria. I és que només a Catalunya es conreen més de 60 varietats autòctones d’olives que proporcionen olis amb la seva pròpia personalitat. Molts, emparats sota les cinc denominacions d’origen protegides (DOP).
Els propers 21, 22 i 23 de novembre, els barcelonins tindran l’oportunitat de viatjar per 21 comarques catalanes a través dels seus OOVE. I és que, el cor de Barcelona bategarà al ritme de la nova collita de l’oli d’oliva verge extra amb el primer Mercat de l’Oli Nou, una gran festa gastronòmica oberta a tothom que vol reivindicar el que tantes vegades oblidem: que l’oli, aquest ingredient tan nostre, segueix sent un gran desconegut.
Durant tres dies, el centre de la ciutat es transformarà en un mercat a l’aire lliure on prop de mig centenar de productors OOVE català oferiran el seu oli de primera premsada, recent elaborat, directe dels seus molins. Olis que es podran descobrir, tastar i comprar. Sense intermediaris, sense artificis: només oli en el seu estat més pur, amb tota la seva frescor, intensitat i veritat.
Així, des del Barcelonès fins a l’Alt Empordà, des del Gironès fins al Montsià, des de les Garrigues fins al Segrià, passant pel Vallès Occidental, el Baix Llobregat, Tarragona, la Terra Alta, la Noguera, la Selva, el Priorat… Es podrà viatjar per fins a 21 comarques. Viatjar, recórrer i assaborir –sense sortir de la Plaça Catalunya– de la mà dels olis d’oliva verge extra (OOVE) de primera premsada dels productors que participaran al primer Mercat de l’Oli Nou de Barcelona, molts d’ells emparats en alguna de les cinc denominacions d’origen protegides: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà.
Es podrà descobrir olis nous de firmes de la talla d’Olis Bargalló, Cuadrat Valley, Az Azeytun, Empordàlia, Finca Mas Perdut, La Gaeta, Llàgrimes del Canigó, Olearum, Soldeplana, Torclum o L’Olier, entre d’altres.
L’esdeveniment, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, no és només un mercat: és una celebració de la cultura de l’OOVE i una invitació a redescobrir-lo amb tots els sentits.
Hi haurà tasts guiats, tallers, barra de vins catalans i una carpa gastronòmica amb cuina de temporada i de proximitat. I, per descomptat, una agenda de showcookings amb alguns dels noms més inspiradors de la cuina catalana actual: Ada Parellada, Iolanda Bustos, Carlota Claver, Susana Aragó, Iñaki Aldrey i el mestre pastisser Oriol Balaguer, entre d’altres.
Cadascú mostrarà, des del seu estil i el seu territori, la versatilitat de l’oli verge extra, aquest ingredient que realça una coca de recapte que s’atreveix a maridar amb xocolata o a perfumar un confitat.
L’oli d’oliva verge extra forma part de la nostra memòria gustativa, de la dieta mediterrània i de les nostres arrels, però la riquesa i la diversitat encara són desconegudes per a molts consumidors.
Aquest mercat vol trencar aquesta distància entre camp i ciutat, entre productor i consumidor, apropant l’oli al públic més urbanita i recordant que darrere de cada ampolla hi ha paisatge, feina i cultura.
A més de gaudir de l’ambient, els visitants podran descobrir com diferenciar un bon oli, com tastar-lo, com fer-lo servir i conservar-lo. Hi haurà demostracions, xerrades i degustacions per a tots els públics: des dels més curiosos fins als que ja no conceben cuinar sense un bon OOVE.
En definitiva, el Mercat de l’Oli Nou serà una experiència sensorial i gastronòmica per celebrar l’essència d’un producte que ens defineix com a cultura.
Un homenatge als productors que mantenen viva la tradició i una oportunitat única per omplir el rebost amb el millor oli de l’any, directament de les seves mans.
A través d'un insectari i dos laboratoris, el centre tecnològic treballa per incorporar a l'alimentació…
L'edició més ambiciosa de 'Nadal al Port' omplirà 24.000 metres quadrats, des del Moll de…
Darrerament, Barcelona no perd cap oportunitat d’entrar al món de les iniciatives xarones
“Crec que he trobat el meu camí. Em sento còmoda amb allò que faig malgrat…
Piscina Barcelona prepara una edició marcada per la internacionalització, l’aposta per l’outdoor i la irrupció…
El president no executiu de la Farga i president de Femcat protagonitza una nova sessió…