Tradició i territori protagonitzen el 1r Mercat de l’Oli Nou a Barcelona

Del 21 al 23 de novembre, la Plaça Catalunya s'omplirà d'aroma, sabor i color, amb prop de 50 productors, cuina de proximitat, barra de vins i sessions de tast i cuina en directe de la mà de xefs com Iolanda Bustos, Carlota Claver o Iñaki Aldrey

En només 25 anys, els oli d’oliva catalans han passat de ser un producte sense marca, destinat a la venda a granel, a un dels ingredients més apreciats de la cuina. Un producte d’alta qualitat que, tot i això, continua sent un gran desconegut per a la gran majoria. I és que només a Catalunya es conreen més de 60 varietats autòctones d’olives que proporcionen olis amb la seva pròpia personalitat. Molts, emparats sota les cinc denominacions d’origen protegides (DOP).

Els propers 21, 22 i 23 de novembre, els barcelonins tindran l’oportunitat de viatjar per 21 comarques catalanes a través dels seus OOVE. I és que, el cor de Barcelona bategarà al ritme de la nova collita de l’oli d’oliva verge extra amb el primer Mercat de l’Oli Nou, una gran festa gastronòmica oberta a tothom que vol reivindicar el que tantes vegades oblidem: que l’oli, aquest ingredient tan nostre, segueix sent un gran desconegut.

L’or líquid català conquereix el centre de la ciutat

Es podran descobrir gairebé mig centenar de firmes elaboradores d’OOVE

Durant tres dies, el centre de la ciutat es transformarà en un mercat a l’aire lliure on prop de mig centenar de productors OOVE català oferiran el seu oli de primera premsada, recent elaborat, directe dels seus molins. Olis que es podran descobrir, tastar i comprar. Sense intermediaris, sense artificis: només oli en el seu estat més pur, amb tota la seva frescor, intensitat i veritat.

Així, des del Barcelonès fins a l’Alt Empordà, des del Gironès fins al Montsià, des de les Garrigues fins al Segrià, passant pel Vallès Occidental, el Baix Llobregat, Tarragona, la Terra Alta, la Noguera, la Selva, el Priorat… Es podrà viatjar per fins a 21 comarques. Viatjar, recórrer i assaborir –sense sortir de la Plaça Catalunya– de la mà dels olis d’oliva verge extra (OOVE) de primera premsada dels productors que participaran al primer Mercat de l’Oli Nou de Barcelona, ​​molts d’ells emparats en alguna de les cinc denominacions d’origen protegides: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà.

Es podrà descobrir olis nous de firmes de la talla d’Olis Bargalló, Cuadrat Valley, Az Azeytun, Empordàlia, Finca Mas Perdut, La Gaeta, Llàgrimes del Canigó, Olearum, Soldeplana, Torclum o L’Olier, entre d’altres.

Una gran festa de la cultura de l’oli

L’esdeveniment, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, no és només un mercat: és una celebració de la cultura de l’OOVE i una invitació a redescobrir-lo amb tots els sentits.

Ada Parellada oferirà una sessió titulada “La tècnica del confitat, la conserva del sabor”.

Hi haurà tasts guiats, tallers, barra de vins catalans i una carpa gastronòmica amb cuina de temporada i de proximitat. I, per descomptat, una agenda de showcookings amb alguns dels noms més inspiradors de la cuina catalana actual: Ada Parellada, Iolanda Bustos, Carlota Claver, Susana Aragó, Iñaki Aldrey i el mestre pastisser Oriol Balaguer, entre d’altres.

Cadascú mostrarà, des del seu estil i el seu territori, la versatilitat de l’oli verge extra, aquest ingredient que realça una coca de recapte que s’atreveix a maridar amb xocolata o a perfumar un confitat.

Redescobrir el que sempre hi ha estat

L’oli d’oliva verge extra forma part de la nostra memòria gustativa, de la dieta mediterrània i de les nostres arrels, però la riquesa i la diversitat encara són desconegudes per a molts consumidors.

Aquest mercat vol trencar aquesta distància entre camp i ciutat, entre productor i consumidor, apropant l’oli al públic més urbanita i recordant que darrere de cada ampolla hi ha paisatge, feina i cultura.

L’AOVE serà el gran protagonista durant tres dies al centre de Barcelona.

A més de gaudir de l’ambient, els visitants podran descobrir com diferenciar un bon oli, com tastar-lo, com fer-lo servir i conservar-lo. Hi haurà demostracions, xerrades i degustacions per a tots els públics: des dels més curiosos fins als que ja no conceben cuinar sense un bon OOVE.

En definitiva, el Mercat de l’Oli Nou serà una experiència sensorial i gastronòmica per celebrar l’essència d’un producte que ens defineix com a cultura.

Un homenatge als productors que mantenen viva la tradició i una oportunitat única per omplir el rebost amb el millor oli de l’any, directament de les seves mans.

Compartir
Publicado por
Isabel Acevedo (Baco & Boca)

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Insectes i microalgues: el futur de l’alimentació es cuina a Leitat

A través d'un insectari i dos laboratoris, el centre tecnològic treballa per incorporar a l'alimentació…

17 de novembre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Nadal amb sabor a mar: més llum, màgia i emocions al Port

L'edició més ambiciosa de 'Nadal al Port' omplirà 24.000 metres quadrats, des del Moll de…

14 de novembre de 2025
  • Opinió

Ja tenim arbre de Nadal (quasi) gegant!

Darrerament, Barcelona no perd cap oportunitat d’entrar al món de les iniciatives xarones

14 de novembre de 2025
  • El Bar del Post

Carla Pérez Vas: El sentit dels somnis

“Crec que he trobat el meu camí. Em sento còmoda amb allò que faig malgrat…

14 de novembre de 2025
  • Good News Barcelona

“La piscina és el cor d’un entorn que combina confort, paisatge i funcionalitat”

Piscina Barcelona prepara una edició marcada per la internacionalització, l’aposta per l’outdoor i la irrupció…

14 de novembre de 2025
  • True Leaders

Cinc aprenentatges clau del lideratge d’Oriol Guixà

El president no executiu de la Farga i president de Femcat protagonitza una nova sessió…

14 de novembre de 2025