Barcelona Startup Week

Barcelona: emprendre des del laboratori

Laura és científica, vesteix bata blanca i rarament surt del seu laboratori. Té l’ambició de millorar la societat, així que es concentra en tots els detalls de la seva recerca. Però encara no sap a on la portarà. Al costat del seu equip, cada dia es planteja preguntes i procura obtenir respostes i evidències. Registra el procés, apunta les dades i la informació. Són anys de proves i anys d’errors i un dia, potser, apareix un canvi substantiu. Un detall que marqui la diferència.

A Barcelona s’emprèn des de laboratoris a través de spin-offs amb bases sòlides en la recerca científica i tecnològica. L’ecosistema de centres de recerca de Barcelona no només ha impulsat el creixement econòmic local, sinó que ha contribuït significativament a l’avanç de sectors com la biotecnologia, la intel·ligència artificial i la salut. I el paper de dones com Laura ha estat decisiu.

Catalunya, amb la seva rica tradició en recerca científica i tecnològica, és un referent internacional en la transferència del coneixement a l’àmbit empresarial. Tanmateix, quan s’analitza amb detall la participació de les dones en aquest ecosistema, emergeixen desequilibris que criden a la reflexió i acció.

En els centres universitaris i de recerca de Catalunya, les dones constitueixen el 55% del personal predoctoral, una dada encoratjadora que demostra com les joves investigadores estan apostant per la ciència com una carrera viable. Però aquesta xifra es desploma dràsticament al 27% quan parlem de líders de grups en recerca. Aquest patró es repeteix en l’àmbit universitari, on només el 30% de la recerca està dirigida per dones, i únicament el 34% dels grups de recerca compta amb lideratge femení.

Aquestes xifres posen de manifest un problema estructural que afecta el progrés professional de les dones en la ciència i en l’impuls emprenedor. El recent informe Women in the Entrepreneurial Ecosystem of Spain 2024, elaborat per la Plataforma ONE, ho deixa clar: encara que les dones cada vegada mostren major intenció d’emprendre, el nombre d’aquelles que aconsegueixen fundar o liderar startups continua estancat.

Les startups fundades per homes atreuen més inversió, tenen majors xarxes de contacte, i continuen sent percebudes com a apostes més “serioses” o “ambicioses”

L’any 2023, el 10,9% de les dones a Espanya va expressar la seva intenció d’emprendre, una xifra superior al 8,8% registrat l’any anterior. Aquest creixement és prometedor. Demostra que l’esperit emprenedor femení està viu, actiu i decidit a aportar valor. Però quan mirem quantes d’aquestes intencions es converteixen en projectes empresarials innovadors, ens trobem amb una dada immòbil: només el 20% de les startups innovadores compten amb fundadores. Pitjor encara, únicament el 8% són fundades exclusivament per dones.

Investigadora treballant al Parc Científic de Barcelona (PCB). © Àngel Bravo

Què frena aquesta transformació? No és la falta d’idees ni de talent. Les motivacions són clares: autonomia, impacte social, equilibri entre vida laboral i personal. Les emprenedores no només volen innovar, també busquen fer-ho des d’un propòsit transformador. Llavors, per què segueixen tan lluny del centre de l’ecosistema startup? La resposta és tan estructural com cultural: l’accés al finançament continua sent molt més difícil per a les dones. Les startups fundades per homes atreuen més inversió, tenen majors xarxes de contacte, i continuen sent percebudes com a apostes més “serioses” o “ambicioses”. El biaix és real, encara que poques vegades es reconegui obertament.

També hi ha un parany invisible en la narrativa de l’emprenedoria femenina: es valora i se celebra… mentre no ocupi massa espai. Aplaudim les dones emprenedores en sectors “tous” o amb impacte social, però els costa molt més escalar en indústries tecnològiques, rebre rondes d’inversió milionàries o figurar entre els “unicorns” del panorama espanyol. Per sort, alguna cosa s’està movent a Barcelona. Xarxes de business angels com WeRockCapital creada per Helena Torras i Ana Rebollo, Sheblooms, o WA4STEAM estan ajudant a canviar les regles del joc, oferint formació, finançament i visibilitat a emprenedores amb projectes sòlids i disruptius.

Compartir
Publicado por
Mercè Conesa

Artículos recientes

  • Barcelona Startup Week

Emprenedores trepitgen fort per revertir la bretxa de gènere de l’ecosistema startup

Les dones representen entorn del 20% dels fundadors d'empreses emergents des de fa prop d'una…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Blanca Ochoa: “Només el 2% del capital privat arriba a startups de dones, i cal revertir-ho”

La presidenta de la comunitat de 'business angels' inversores WA4Steam defensa que l'objectiu d'ampliar l'emprenedoria…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

La Universitat de Barcelona, pionera en la creació d’empreses innovadores basades en el coneixement

La Universitat de Barcelona (UB) ha estat, històricament, una institució capdavantera en la creació de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Jordi Berenguer (UPC): “Cal repensar el model perquè la recerca impacti en empreses i ocupació”

Aconseguir que el coneixement traspassi aules i laboratoris i poder retornar a la societat els…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Barcelona emprèn el repte de traspassar el coneixement d’aules i laboratoris a empreses

Catalunya despunta en producció científica, unes recerques que, tanmateix, encara no aconsegueixen transferir-se al mercat…

3 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

El Cercle d’Economia reivindica el seu paper històric com a espai de pensament crític

Amb gairebé setanta anys d'història, una història que revisita amb el nou documental 'El Cercle…

1 de juliol de 2025