El Bar del Post

Bego Arretxe: Bullir per viure

“Vaig estudiar Filosofia perquè sempre he tingut més preguntes que respostes, però la veritat és que la filosofia la vaig utilitzar a les barres de bar i de seguida vaig començar a treballar en l’àmbit de la gestió sociocultural”. Bego Arretxe riu sonorament mentre, recolzada a la barra, xarrupa el primer glop de cervesa, “l’única beguda alcohòlica que m’agrada, a part de l’ocasional glop de tequila o de mescal, reminiscents de la meva etapa a Mèxic”.

La tarda es posa interessant al Bar, encetant la recta final del dia abans de donar pas a la nit. Borderline, dels seus adorats Thin Lizzy, sona de fons. “És la banda de la meva vida, i la que recorre la trama del llibre”, explica en relació a No creas una palabra (Catedral), novel·la de debut que recorre la memòria silenciada d’una Barcelona a punt de sucumbir sota el somni olímpic. La cara B d’una ciutat antiautoritària i voraginosa, plena d’entusiasmes prohibits, somnis perduts i R&R galopant. El retrat d’una generació “que tenia tots els números de quedar-se pel camí, per això em considero una supervivent”. I recorda aquells que no van sortir d’aquells dies excitants, vitals, encara que devastadors: “Sida, sobredosi… com diu l’Edorta Arostegui dels Flying Rebollos, una època en la qual bullíem per viure, i també moríem’”.

Bego segueix instal·lada en aquest bullir per una vida que és incapaç de concebre “sense llegir, sense música i, ara ja, sense escriure”. Consultora i formadora per a organitzacions socioculturals, té temps per liderar el seu propi taller de creació literària. “La meva mare era molt lectora i els meus germans i jo hem sortit igual. De fet, de petita escrivia ja contes i aquests, com la lectura, eren el meu refugi, les lletres eren casa meva’”.

Orgullosa tieta de quatre nebots i de considerar-se “bona gent, bona persona”, ara, a més de les presentacions del seu llibre, està treballant en una nova novel·la que, com l’acabada de publicar, porta molt temps rondant-li el cap. “De fet, vaig estar cinc anys amb No creas una palabra, però la idea ja l’estava madurant des que vaig estar a Veracruz”.

Casa seva també estava a l’altra banda de l’oceà

El 2006, farta de la seva feina coordinant centres cívics, “i adonant-me que estava fent més per la defensa d’allò públic des d’una empresa privada que el que feien els propis ens públics”, la parroquiana va marxar a Chiapas. Allà va treballar per a una associació que donava suport a persones injustament preses. “Em sento orgullosa d’haver donat suport a tota aquella gent oblidada, a la qual ningú feia cas, que sovint no tenien a ningú al món”.

D’aquí va saltar a un centre de Drets Humans, quedant-se a San Cristóbal de las Casas durant cinc anys, “que és com morir, perquè t’adones que a la teva ciutat la vida segueix sense tu, que ningú no et necessita, però alhora et dona una llibertat enorme, perquè t’allibera d’una imatge que t’havies creat de tu i que ja no et sosté”. Aquí és on també es va produir un retrobament amb aquella casa que, per a ella, era el fet d’escriure. “Em vaig apuntar a un taller d’escriptura i de sobte tornava a sentir-me envoltada per aquella sensació de llar que et donen les lletres. I em vaig adonar que allò era el que realment m’agradava. Allò era el que realment volia fer a la vida!”.

Bego Arretxe ha publicat recentment ‘No creas una palabra’.

Va tornar breument a Barcelona el 2011, “en plena crisi, amb la idea de treballar com a autònoma, però la situació era molt difícil, i vaig tornar a Mèxic”. Va estar dos anys treballant en un departament de projectes socioculturals a la Universitat Veracruzana. Allà la novel·la va començar a cobrar forma, “però no m’hi vaig posar fins el 2018, quan ja portava cinc anys a Barcelona, i la vaig començar a escriure mentre cursava el campus literari de la Lolita Bosch”. Allà va donar forma a les primeres vuitanta pàgines, “la resta ja les vaig acabar pel meu compte, pensant que en aquest punt ja només havia de prevaler el meu criteri”.

Ciutat avergonyida

Per a l’escriptora, i tal com es desprèn de les pàgines de la seva novel·la, hi ha un abans i un després de 1992 per a Barcelona. “La història oficial s’ha encarregat d’avergonyir aquella ciutat que per descomptat no era perfecta, tenia els seus molts defectes, però era per als seus habitants, era per als ciutadans, mentre que ara és per als inversors i per als turistes. Una ciutat que s’està uniformitzant moltíssim, plena de franquícies com les de qualsevol altra urbs, on és impossible caminar pel centre per la massificació del turisme i on els barcelonins estan abocats a viure una vida de nòmades i mudar-se de pis cada tres anys, per culpa de les pujades dels lloguers”.

De tot això confessa que va fugir fa un any, per marxar a viure a Cunit, “perquè ja no la reconec com una ciutat diversa, creativa, de mil capes”, explica, “encara que d’ella em continuen enamorant la seva llum primaveral i les seves terrasses de barri”. I dona un cop d’ull a la terrassa del Bar, per acabar-se la cervesa i fumar el cigarret que s’acaba de preparar “amb Manitou orgànic, això sí, que així sembla que m’enverina menys”, riu.

— Si després del cigarret prens res més, podries acompanyar-ho amb alguna cosa de menjar. Tenim de tot i molt bo: tapes, racions, carta, entrepans, menú…

Alguna cosa brilla amb fulgor a la mirada ràpida i viva de la Bego Arretxe. “No he trobat absolutament res, cap mena de menjar al món, que no m’agradi, així que diguem tu què em recomanes”, replica.

— D’entrada, que tinguis dos estómacs.

I l’escriptora torna a riure amb ganes, mentre les notes de Running back de Thin Lizzy compassen el moment i llavors sap que li queda una bona estona, encara, aquí al Bar.

Bego Arretxe defensa la Barcelona preolímpica.
Compartir
Publicado por
Alberto Valle

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025