Barcelona Startup Week

Blanca Ochoa: “Només el 2% del capital privat arriba a startups de dones, i cal revertir-ho”

La presidenta de la comunitat de 'business angels' inversores WA4Steam defensa que l'objectiu d'ampliar l'emprenedoria femenina passa per incrementar primer la inversió en projectes impulsats per dones

Les dones representen només el 20% dels fundadors de startups. Aquesta xifra desigual s’aguditza en posar el focus en la inversió que reben: només el 2% del capital privat es destina a startups impulsades per dones. La dispar distribució no és única de Barcelona; és una constant que es replica en el panorama global de l’emprenedoria. Per mirar de revertir aquesta xifra i anar avançant cap a un panorama més equilibrat, múltiples iniciatives han anat emergint al llarg d’Europa, inclosa la xarxa de business angels WA4Steam, que agrupa dones que inverteixen en dones, des de Barcelona.

Blanca Ochoa portava tres dècades exercint d’advocada quan es va embarcar en un curs de l’IESE sobre inversió, del qual va acabar sorgint un grup de 35 dones decidides a apostar per projectes de lideratge femení, posant el focus en la ciència, la tecnologia i la innovació, sobretot en fases inicials. Així va néixer el 2018 WA4Steam, que des de llavors ha invertit 3,5 milions d’euros en 35 startups liderades per dones, amb un tiquet mitjà de 100.000 euros per projecte.

— Com ha canviat el panorama inversor des que es va posar en marxa WA4Steam?

— En xifres, poc. Ens agradaria que fos més ràpid, però és un procés lent. No obstant això, sí que hi ha hagut un canvi en el focus. Dins de l’ecosistema, hi ha més consciència sobre aquesta qüestió, i estan sorgint moltes iniciatives, públiques i privades. Ara és un tema que està sobre la taula i que preocupa, encara que continua costant molt revertir-ho en qüestió de números.

— Quan començaran a moure’s aquestes xifres? En l’última dècada, no han canviat.

— Encara estem en l’etapa de sembrar. De sembrar, de conscienciar, d’impulsar iniciatives. Ara s’estan impulsant moltes, també a nivell de fons d’inversió i gestores, així com d’àmbit europeu.

— Què més cal?

— És un assumpte que té moltes facetes. Hi ha una educativa, i hi ha una prèvia, que és la social i familiar. I allà on es detecta una causa, s’han de posar mesures correctores. Crec que no estem avançant socialment, des del repartiment de tasques domèstiques fins a la sexualització de la dona, ja des de la infància. Seguim en un model que ens encasella i, ara per ara, no sortim d’aquí.

— I en aquest context, emprendre no sol presentar-se com una opció viable. 

— Emprendre és duríssim; és heroic. Ens expliquen històries boniques, però fracassen nou de cada deu startups. És heroic en tots els casos i, en el de la dona, se li afegeix un plus, perquè buscar capital és complicadíssim, en gran part per prejudicis.

— I així seguim en el 2% de la inversió de capital privat.

— Per això és important que hi hagi ajudes públiques, programes i associacions com la nostra. Ajudem a visibilitzar aquesta qüestió; nosaltres estem per invertir i canalitzar els nostres diners cap a projectes de dones, però també fem molta difusió del problema.

— Com ho fan?

— Participem en esdeveniments i promovem trobades i formació. A més, des de WA4Steam tenim la presidència de l’associació espanyola de business angels, Aeban, i des d’aquí incidim molt en aquest assumpte. I ara ens acaben de designar com una de les entitats privades del Fòrum Nacional d’Empreses Emergents, impulsat arran de la Llei de Startups, i també posarem el focus en aquest assumpte des d’aquí.

— Com s’articula WA4Steam?

— De les 35 dones que vam posar en marxa la comunitat, hem passat a ser 180 membres a la xarxa. Gairebé totes som espanyoles, encara que també hi ha espanyoles que ara resideixen a l’estranger, i estrangeres que ara resideixen a Espanya. Tenim perfils professionals molt variats.

— Vostè era advocada.

— Som directives, professionals, empresàries de diversos àmbits, també alguna fundadora de startups. El que ens uneix és la missió d’invertir perquè hi hagi més dones emprenent. I nosaltres apostem per la ciència, la innovació i la tecnologia perquè, excepte en el sector de la salut, són àmbits amb poc desenvolupament de l’emprenedoria femenina.

— Com funciona la comunitat?

— Tot ho fem voluntàriament. Estem organitzades per comitès, i el procés d’inversió el realitzem nosaltres mateixes, sense cap professional extern, per destinar tots els diners als projectes.

— Com arriba una fundadora fins a WA4Steam?

— Un dels nostres grups es dedica a l’scouting, a identificar startups que ens encaixen. Un altre dels grups es dedica a filtrar-les, i a seleccionar les que es presenten a la comunitat d’inversores. Una vegada al mes, presentem un nou projecte en el qual proposem que les business angels inverteixin, en un esdeveniment virtual amb l’emprenedora. Si desperta interès entre les inversores, passem a la due diligence: analitzem el projecte des de diversos àmbits i, si tot encaixa, negociem la inversió i el pacte de socis.

— I llavors la inversió arriba a l’emprenedora.

— Sí, i aquí estem incidint en un altre tema des de WA4Steam. Per invertir, ens agrupem en una SL, sobretot perquè a les startups els funciona millor tenir a un inversor agrupat en lloc d’una llarga llista de persones amb inversions menors. En agrupar-nos, ens quedem fora de les exempcions fiscals que la Llei de Startups sí que planteja per a inversors individuals. Estem fent lobby per canviar-ho perquè, si es facilita la inversió de forma agrupada, es facilita l’activitat de grups com el nostre. L’important és portar més diners a les startups.

— Quantes inversores solen participar en cada operació?

— Tenim una mitjana d’unes 40 per inversió. Són processos llargs, que poden allargar-se uns cinc o sis mesos, i alguns es trunquen per motius diversos. Si tot funciona i la startup rep els recursos, arriba el torn del comitè de seguiment, que vela per les nostres inversions i acompanya les emprenedores per ajudar-les en allò que necessitin, ja siguin contactes, coneixement o eines. Podem fer més que posar diners.

“Perquè hi hagi més dones emprenent, primer cal incrementar la inversió de capital privat en les startups de dones; si es mou el 2%, es mourà el 20%”

— WA4Setam vol ampliar aquesta xarxa de 180 sòcies?

— Sempre estem obertes al fet que se sumin noves sòcies. Volem que totes elles creguin en la missió que hi hagi més dones emprenent. Si el que busquen és invertir diners davant d’una eventualitat, aquest no és el seu àmbit. Aquí has de venir amb l’esperit que ho perdràs tot, i que ho perdràs elegantment. Si no pots perdre-ho elegantment, això no és per a tu. Ho fiques en lletres del tresor o en el mitjó.

— L’objectiu no és obtenir un retorn econòmic?

— No és que vulguem perdre diners, al contrari. Volem almenys no perdre-ho tot, i volem guanyar, sabent també que guanyar implica que les startups guanyen. Però sabem que moltes vegades fracassaran, per infinites raons. El que ens mou és més la missió, les ganes d’aprendre, les ganes d’estar al dia del que passa en innovació. No és només pel retorn econòmic, és per missió. Volem de veritat aconseguir, encara que sigui més lent del que ens agradaria, incrementar la xifra de dones invertint i emprenent en ciència, tecnologia i innovació.

— Com es pot prevenir que una startup fracassi?

— Els motius són tan variats i eteris que tot depèn de molts factors. De les circumstàncies, dels competidors, de la geopolítica, de desacords entre socis… En aquest sentit, l’equip és fonamental. Ens fixem molt en l’equip, busquem que sigui complementari i que tingui el que cal tenir per desenvolupar el projecte.

— Com s’interrelaciona WA4Steam amb altres iniciatives similars a escala europea?

— Hi ha diversos grups de business angels semblants al nostre a Europa, i precisament ara participarem en un programa europeu a través del que estarem en contacte. També han sorgit iniciatives més vinculades al venture capital, que busquen incorporar més limited partners femenines. Per ampliar les emprenedores i les inversores, cal a donar a conèixer més aquestes iniciatives.

— On estarem d’aquí a cinc anys?

— Volem que estiguem almenys dirigint més diners a projectes de dones. Si revertim la xifra del 2%, tindrà impacte en la quantitat de dones que emprenen.

— Cal moure el 2% perquè es mogui el 20% de startups fundades per dones?

— Considero que sí. Perquè hi hagi més dones emprenent, primer cal incrementar la inversió de capital privat en les startups de dones. Si es mou el 2%, es mourà el 20%.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Barcelona Startup Week

Barcelona: emprendre des del laboratori

Laura és científica, vesteix bata blanca i rarament surt del seu laboratori. Té l'ambició de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Emprenedores trepitgen fort per revertir la bretxa de gènere de l’ecosistema startup

Les dones representen entorn del 20% dels fundadors d'empreses emergents des de fa prop d'una…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

La Universitat de Barcelona, pionera en la creació d’empreses innovadores basades en el coneixement

La Universitat de Barcelona (UB) ha estat, històricament, una institució capdavantera en la creació de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Jordi Berenguer (UPC): “Cal repensar el model perquè la recerca impacti en empreses i ocupació”

Aconseguir que el coneixement traspassi aules i laboratoris i poder retornar a la societat els…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Barcelona emprèn el repte de traspassar el coneixement d’aules i laboratoris a empreses

Catalunya despunta en producció científica, unes recerques que, tanmateix, encara no aconsegueixen transferir-se al mercat…

3 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

El Cercle d’Economia reivindica el seu paper històric com a espai de pensament crític

Amb gairebé setanta anys d'història, una història que revisita amb el nou documental 'El Cercle…

1 de juliol de 2025