Gastronomia

El braç de gitano, escollit Postres Emblemàtiques de Catalunya

Els Gremis de Pastisseria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona proposen aquest pastís tradicional, d'origen barceloní, com a postres més representatives per a celebrar la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

Els calçots, la llonganissa o la butifarra són, sens dubte, ingredients imprescindibles de la gastronomia catalana. Però la cuina de Catalunya també brilla pels seus sabors més dolços, amb postres com la crema catalana, els panellets, el xuixo i el braç de gitano. Els Gremis de Pastisseria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han proposat aquest pastís, en totes les seves variants —amb crema, nata o trufa sobre planxes de pa de pessic— com a les postres que millor representen la tradició pastissera catalana, per celebrar la distinció que rep enguany Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Els gremis han valorat que aquest pastís és una de les postres amb tradició més arrelada de Catalunya, ja que és present en moltes taules en dies de celebració, i a més s’elabora amb ingredients de proximitat i una tècnica original catalana. “El braç de gitano artesà simbolitza a la perfecció el nostre gran patrimoni pastisser”, ha destacat el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel A. Zaguirre, qui ha afegit que aquestes postres es troben presents “a les llars catalanes des de fa diverses generacions, sobretot els diumenges o dies especials”.

Les primeres referències al braç de gitano i la seva nomenclatura es troben en receptaris de la dècada de 1920. Tanmateix, l’origen d’aquest pastís és més antic i segurament data del segle XIX, quan era habitual que els calderers que reparaven o venien utensilis a les pastisseries barcelonines, que majoritàriament pertanyien al poble gitano, rebessin com a compensació per la seva feina aquests dolços enrotllats i farcits de crema o nata, que s’emportaven sota el braç.

Representants dels Gremis de Pastisseria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i de l’associació Veus Gitanes.

Segons la historiadora Marta Manzanares, investigadora Ramón y Cajal a la Universidad Autónoma de Madrid especialitzada en història cultural de l’alimentació, era “una pràctica habitual recompensar els serveis de treballadors externs, com els calderers, no només amb diners, sinó també amb dolços, especialment en les diades festives”.

L’Escola de Pastiserria del Gremi de Barcelona (EPGB) ha preparat una versió actualitzada del braç de gitano de crema cremat. El pastís segueix la recepta tradicional, elaborada a partir de farina, llet, ous i sucre per elaborar una planxa esponjosa de pa de pessic farcit de crema amb el rovell cremat a l’interior però, com ha explicar la professora de l’Escola Lluïsa Estrada, n’actualitza la seva estètica i presentació.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Lletres

Ondulacions i prodigis dispars a la Barcelona de Mendoza

Durante la Semana de la Literatura, recorremos rincones de algunas de las novelas más destacadas…

4 de desembre de 2025
  • Lletres

Eva Baltasar: “Jo em rendeixo abans d’escriure, i la història m’arrossega”

Eva Baltasar ens rep lluny de Barcelona, en una cafeteria de les d’abans. L’escriptora ens…

3 de desembre de 2025
  • Lletres

De generació perduda a un motor del sector editorial: l’impuls de la literatura juvenil

En un món digital i hiperconnectat, joves i adolescents es consoliden com la franja que…

3 de desembre de 2025
  • Lletres

La gran Biblioteca Pública de Barcelona comença a perfilar-se amb una mirada global

La futura Biblioteca Pública de l’Estat es construeix al costat de l’Estació de França amb…

3 de desembre de 2025
  • Good News Barcelona

Genís Roca: “Segurament Lorca avui no faria poemes, sinó reels”

Mentre la societat aprèn un nou llenguatge, el digital, hi ha pors molt antigues que…

3 de desembre de 2025
  • Lletres

El Carmel de Marsé i els nous pijoaparte

Durant la Setmana de la Literatura, recorrem indrets d'algunes de les novel·les més destacades que…

3 de desembre de 2025