Gastronomia

Canaletes, una masia per reconquerir la Rambla amb molta brasa

Al local que ocupava la històrica cerveseria Baviera s'ha instal·lat una proposta gastronòmica que passa la majoria de plats pel foc, tots tradicionals de la cuina catalana, pensant en els turistes, però també en els locals que fa temps que no passegen pel centre

Entre un bar de kebabs i una casa de canvi, ha obert a la Rambla una masia. Ho ha fet a un local que abans havia ocupat el Baviera, que va tancar amb la pandèmia i no va tornar a obrir. El nou restaurant li agafa el nom a la Canaletes, la cerveseria que es va veure substituïda per un Burger King una mica més amunt. Amb molta brasa, el restaurant vol reconquistar la Rambla i trencar amb la creença generalitzada que s’hi menja malament i tot és massa car, oferint un producte de qualitat i no els típics plats que s’acostumen a veure. Una carta que no té res a veure amb sangries aigualides i paelles precuinades per no només agradar els comensals que estan de visita sinó també als locals que mai van al passeig més famós de la seva ciutat conscients que ja no és el que era.

“Abans, baixar a la Rambla era una festa”, recorda Norma Galofré, directora d’operacions del nou restaurant, “i ara vivim d’esquenes”. Per revertir-ho, Canaletes ofereix receptes catalanes de tota la vida, sempre cuinades a la brasa, sigui pà amb tomàquet, patates braves reinventades en format patates al caliu amb puré de patates, porros presentats com calçots o botifarra. A tot això, se suma el porró de vi, posant a disposició dels clients un pitet per evitar accidents, tant si són novells com si són dels que mai aconsegueixen no tacar-se. També la decoració és típica de masia, amb cadires i tamborets de ràfia, voltes catalanes, teules i maons. Rude, però cuidat. “Volem que la gent s’ho passi bé i gaudeixi de la cultura local”, remarca Galofré.

Sent conscients que bona part del públic anirà buscant tapes o una paella, Canaletes li dona una volta per no decebre a ningú i mantenir l’essència. Per exemple, es pot demanar un plat de fuet, una mica de pernil, olives, escalivada o un empedrat per començar. Després, se segueix amb un hot dog, però fet de botifarra i acompanyat per mongetes i allioli, etiquetat com a Catalan hot dog, o un arròs, però a la brasa. “Oferirem allò que el turista demani, però ho cuinarem com t’ho prendries aquí”, resumeix la responsable d’operacions. Si de postres volen un gelat o un coulant, també podran atrevir-se amb un flam, per acabar amb un xarrup de ratafia.

Les braves de Canaletes.

“No disfressem res i apostem pels productes de qualitat”, remarca Galofré. El responsable de cuina, Germán Lérida, afegeix que es prioritzen les receptes de digestió fàcil, ben cuinades i sense ultraprocessats ni fregits. La verdura és una pota essencial de la carta, no només amb els porros en format calçot, també amb la col, molt suau, i l’albergínia, amb salsa de soja i mel, molt cruixent. Lérida, abans a Can Fabes i la Masia del Montseny, coordina tot el procés, visible des de la barra, on es pot dinar mentre se segueixen les seves directrius. Amb un tiquet mitjà de 35 euros, el més típic és compartir els primers i escollir un segon, una opció també molt local.

Sense oblidar que l’afegitó “a la brasa” no és excessivament internacional, els propietaris del nou Canaletes el van traduir com barbecue, posant llums de neó —en anglès— a l’entrada per convèncer a tothom, fins i tot al més despistat. Per si no fos suficient i sent conscients que es troben davant d’un lloc de peregrinació per als culers, han reforçat l’eslògan amb Força Brasa.

Obert des de finals de juliol, els primers mesos de vida de Canaletes estan servint per traduir l’oferta, així com anar-se adaptant a la demanda. De moment, entre la clientela, la proporció entre turistes i locals és de 60-40. Propietat del grup hoteler Smart Room Company, la inversió per posar en marxa el local ha estat de 500.000 euros i s’han creat 18 llocs de treball.

L’enciam també passa per la brasa.
Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Business and Talent

“L’educació és l’eina per poder aconseguir una bona salut financera”

La Fundació Caixa Enginyers, la UOC i l’Institut d’Estudis Financers han posat en marxa la…

14 d'octubre de 2025
  • Business and Talent

Cecot, la bogeria i el reconeixement en la mirada dels altres

La 30a Nit de l’Empresa de Cecot es veu marcada pel valor del reconeixement, la…

14 d'octubre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Com rendir-se a un viatge sensorial a través de la biodiversitat

Enmig de la gatzara urbana, Caixaforum Barcelona obre les portes a una experiència que va…

14 d'octubre de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona reforça la seva aposta pel talent internacional amb la 12a edició del Barcelona International Community Day

El Museu Marítim acollirà el dissabte 25 d’octubre la gran trobada anual dels professionals nouvinguts…

14 d'octubre de 2025
  • Opinió

Ciutats 5.0, molt més que Smart Cities

En un moment d'incertesa i desconfiança en el present i el futur, i molt especialment…

14 d'octubre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El conductor de l’emoció

La històrica Casa Degli Italiani ha inaugurat l’exposició fotogràfica sobre Tazio Nuvolari, El conductor de…

12 d'octubre de 2025