Opinió

El cap del ‘govern invisible’ de Barcelona

Conversa a tres bandes, amb un dels Moments Estel·lars que més públic ha congregat a la Casa Seat de Barcelona, potser per la naturalesa poc coneguda (fins i tot misteriosa?) dels protagonistes de la sessió, els gerents municipals. O potser per l’efectivitat amb què els de la seva espècie fan que tot rutlli, també un acte en què excepcionalment deixen de ser invisibles a ulls de la ciutadania.

Laia Claverol, actual gerent de l’Ajuntament de Barcelona. Constantí Serrallonga, qui ho va ser en temps convulsos. I Albert Dalmau, gerent fins fa quatre dies i ara conseller de la Presidència de la Generalitat. No era un acte institucional, però s’hi va parlar de poder. Del que no surt als Telenotícies però que mou ciutat.

Van coincidir en una idea clau: que el gerent és aquell gran responsable, executiu i resolutiu, que no fa política però fa que la política funcioni. Que quan tot rutlla, ningú els mira, però que quan tot tremola, tothom els busca.

Claverol ho va exemplificar amb la resposta municipal a la recent gran apagada. En qüestió de minuts, ja era al carrer Lleida, al Centre de Coordinació Municipal (CECOR), a la sala de comandament estratègica, coordinant una resposta ràpida perquè ningú quedés desatès, d’entre els qui els trens havien deixat penjats a estacions com la de Sants. Així ho havia marcat l’alcalde com a fita. I és que, quan les crisis despunten, els gerents són els encarregats de no desplegar cap titular, però sí molta eficàcia.

Dalmau va deixar clar que aquest rol és també escola de lideratge públic. Ell mateix ha fet el salt a l’altra banda de plaça Sant Jaume, al Palau de la Generalitat, amb la motxilla carregada de gestió a primera línia de foc. I Serrallonga, veterà i elegant, va posar context i memòria a la tasca “més bonica” que un dia va alertar a Dalmau que mai faria en política. I l’avui conseller confirma que, fins ara, així ha estat.

De la pandèmia a una palmera caiguda al mig de la Diagonal, de les conseqüències d’inclemències meteorològiques al Pla Endreça, la figura del gerent emergeix com la del gran solucionador institucional, des de l’estructura tècnica, des del govern invisible d’un Ajuntament com el de Barcelona. A la sala de màquines, sí. Però, sempre, amb la clau mestra del vaixell.

Compartir
Publicado por
Toni Aira

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

L’empresariat català demana per carta a Pedro Sánchez frenar l’OPA al Sabadell

Les 13 cambres de comerç de Catalunya, Barcelona Global, Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya,…

9 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

El Papa, el Cercle i l’OPA

Les claus de la 40a Reunió del Cercle d'Economia, l'efecte dominó de La Caixa i…

9 de maig de 2025
  • Good News Barcelona
  • La Punyalada
  • Opinió

El futur de L’Auditori

Després d’uns anys d’escassa rellevància musical, L’Auditori enceta una nova etapa encara plena d’incògnites

9 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

Seat bufa espelmes amb un recorregut pels seus 75 anys d’història

Una exposició amb models històrics com el 600 o el Seat Panda omple el saló…

9 de maig de 2025
  • Professionals

CriteriaCaixa nomena director general José María Méndez

Nous moviments al hòlding inversor de la Fundació la Caixa després del sobtat relleu d'Ángel…

9 de maig de 2025
  • Opinió

Plaça de Catalunya, la plaça que centrifuga

No és habitual que a la plaça de Catalunya hi passin coses. Tot i ser…

8 de maig de 2025