Al cor de Tres Torres (Sarrià-Sant Gervasi) acaba d'obrir Casa Telmo, el nou projecte del Grup San Telmo, que aposta per una cuina mediterrània casolana, producte de temporada, ambient càlid i preus mesurats —amb un menú del migdia per 24,50 € i un tiquet mitjà de 35-40 €— ideal per als qui busquen dinar o sopar bé sense sortir del seu barri
Els veïns del barri de les Tres Torres, a Sarrià-Sant Gervasi, aplaudeixen l’estrena. Però pel boca-orella cada vegada són més els barcelonins que també s’endinsen des de principis de novembre al carrer del Milanesat per descobrir literalment què es cou en aquest restaurant tan bonic de nom Casa Telmo. En els temps que corren, s’agraeix un espai allunyat del frenesí del centre de Barcelona, que a més es pugui catalogar de bo, bonic i assequible. Un d’aquells menjadors on dona gust ser-hi i on el servei, el gran punt feble de moltes obertures dels darrers anys, exhibeix taules i ganes.
El Grupo San Telmo avala la nova etapa del restaurant que ocupa una antiga nau i taller d’oficis del barri, però que ha viscut diverses vides gastronòmiques. Mirant enrere, destaquen el període en què es va anomenar Cerchas i més tard Acontraluz, pels vincles emocionals que el van connectar ja llavors amb Isidre Marqués, fundador del grup i veí de la zona. Quan va veure l’oportunitat, el restaurador es va llançar a per aquest petit oasi a poca distància a peu de la Via Augusta.
Tot i el seu recent debut, només cal recordar que els seus ‘germans’ són Tantarantana (2001), San Telmo (2006), El Canalla (2011), Palosanto (2016), Bistro Mató (2020) i Cafè de l’Acadèmia (2024), per assegurar que Casa Telmo neix pensant en fer-ho bé i arrelar al barri.
L’espai torna a bategar amb un interiorisme sobri i elegant, en fons blanc i amb mobiliari i detalls foscos, on destaquen especialment les seves immaculades estovalles. Precisament, el seu esperit de casa de menjars i de receptari casolà troba a les estovalles el seu millor símbol, que a més dona nom al menú de migdia entre setmana (24,5 euros i un autèntic imant a la zona).
Fins i tot a la carta, el preu del tiquet mitjà se situa entre 35 i 40 euros, perquè és idoni per compartir primers en parella o grup i fins i tot principals. Val a dir que resulta difícil decidir si Casa Telmo és més seductor per dinar o per sopar. De dia té una fantàstica llum natural i la seva terrassa és molt agradable, però a la nit l’ambientació és íntima i càlida, i convida a treure partit a la seva barra, amb una bona selecció de glops abans del sopar. En tot cas, l’establiment ha apostat per la cuina ininterrompuda de 13.00 a 22.45 hores.
La carta no és molt llarga, però és temptadora i equilibrada. No busquen l’ostentació creativa ni la sorpresa tècnica, sinó l’honestedat d’una cuina casolana i generosa, on el producte mani i llueixi. Afirmen que el seu rebost, mediterrani i de temporada, desemboca en propostes més refinades que la de la resta del grup, encara que comprovem el renovat èxit d’algun vell conegut d’altres locals, com la Milanesa ibèrica amb ou poché i tartufata.
Als entrants ja s’aprecia el paper dels proveïdors de primer nivell (pernil ibèric Joselito, assortiment de formatges Maison Carpinelli, anxoves Xillu i ostra Catalana Sant Lluís N°2). S’intueix el que serà el ràpid regnat de hits com la gamba de vidre, o la boníssima Ensaladilla russa de gambes (9,80 €) i les opcions de truita oberta, com la de ceps amb cansalada ibèrica Joselito. No obstant això, hauria de ser gairebé obligat provar els inèdits Porros confitats amb stracciatella i botarda (14,90 €) una autèntica delicatessen: sucosos i perfectes per compartir només en aquesta seu.
La casa treu pit també per les seves rotundes cassoletes (algunes icòniques del grup): de Macarrons a la Cardenal, de Mandonguilles Strogonoff i de Frincandó de vedella. Però aquí posa èmfasi sobretot en les seves carns 100% ecològiques d’origen català i peix fresc de la llotja de Barcelona.
Entre les primeres es troben els daus de filet de vedella que aquí han variat sobre parmentier de patata i escalunyes glacejades, o el generós Entrecot al Cafè de París, especiat i reinterpretat a la seva manera.
Entre els peixos se situa el seu plat més car, el Turbot a la mantega negra, però també els sorprenents Calamars amb patata emmascarada i bolets, tan tendres com ben acompanyats.
L’oferta es tanca amb postres clàssiques que no fallen, ben executades, del Flam cremós casolà amb nata, a la Tarta Tatin amb pomes de Girona i crema de llet, entre d’altres. El celler és correcte i atenta a les DO catalanes (ampolles des de 12,50 euros) i amb una bona selecció d’escumosos.
En aquestes dates, compten amb diferents menús de grup i nadalencs, amb l’atractiu afegit d’un saló privat, La Pecera, per a fins a 45 comensals.
Fundadores que impulsen el canvi i redefineixen un 2026 ple de possibilitats
La presència de Barcelona a la FIL de Guadalajara serà recordada quasi únicament per una…
La consigna és no deixar res per a demà, “perquè desconfio de la vida des…
Nous formats, nous lectors i noves tecnologies que redefiniran com escrivim, què llegim i fins…
Vestits de 'cosplay', perruques de colors, aromes de receptes japoneses i còmics en blanc i…
Durante la Semana de la Literatura, recorremos rincones de algunas de las novelas más destacadas…