Catalunya i Estat estableixen les bases per al finançament singular i el reforç de l’ATC

El model, per al qual Catalunya defensa el criteri d'ordinalitat, és exportables a altres comunitats autònomes i depèn de modificacions legislatives que han de passar per les Corts

El Govern central i el de la Generalitat han fet un primer pas cap al finançament singular de Catalunya. Totes dues administracions s’han compromès a treballar per desplegar la hisenda catalana i impulsar canvis legislatius perquè l’Agència Tributària Catalana (ATC) assumeixi progressivament competències en la gestió de l’IRPF, en un model que Catalunya defensa que ha de respectar el principi d’ordinalitat en la distribució territorial de recursos per part de l’Estat.

La proposta, compatible amb una reforma general del sistema de finançament, contempla que Catalunya pugui ingressar més tributs de manera gradual. En l’àmbit de l’IRPF, l’acord preveu un model en xarxa de gestió del sistema tributari on participin l’Agència Estatal d’Administració Tributària i les administracions tributàries autonòmiques, no només la catalana.

Els primers passos en aquest sentit ja s’estan realitzant enguany, i és que han acordat intensificar la participació de l’ATC en la campanya de la renda de 2025. De cara a 2026 i en el cas que es modifiqui el marc legal, l’ATC podrà comprovar la correcta aplicació de les declaracions de l’IRPF a Catalunya, en particular les deduccions aprovades pel Parlament.

L’acord passa d’un model basat en les despeses a un basat en els ingressos

L’acord, segellat a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat reunida a Barcelona, representa “un canvi de paradigma molt important sobre el sistema de finançament actual”, segons el conseller de Presidència, Albert Dalmau.

“És una nova arquitectura del finançament dels serveis públics basada en una relació de corresponsabilitat, i passem d’un model basat en les despeses a un basat en els ingressos”, ha remarcat Dalmau després de la trobada.

La reunió ha acordat les bases per al nou model.© Nico Tomás / ACN

Perquè l’acord tingui efectes tangibles, hauran d’entrar en joc les Corts. De fet, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha condicionat els detalls del model de finançament singular a les modificacions legislatives que ha d’aprovar el Congrés. I no només això: es crearà un grup de treball amb representants de la Generalitat i del Govern central per concretar la proposta.

En aquest sentit, Torres ha assegurat que el Govern central promourà els canvis legislatius necessaris, i que el Consell de Política Fiscal i Financera abordarà la proposta de model després de l’estiu.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Scopely inverteix 13,5 milions en un nou hub per reforçar-se a Barcelona

El grup estatunidenc, que desenvolupa videojocs com 'Pokémon GO' o 'Monopoly GO', inaugura unes noves…

15 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

“Quan Barcelona parla, el món escolta, i això és una responsabilitat”

Collboni projecta una Barcelona assequible i econòmicament equilibrada, sense turisme massificat. En una nova sessió…

15 de juliol de 2025
  • Creativitat

CASA SEAT s’endinsa en l’univers de Grangel Studio, els dibuixants de Hollywood

L'exposició ret homenatge a l'estudi d'animació barceloní, encarregat d'il·lustrar les imaginacions de directors com Tim…

14 de juliol de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El Grec 2025 transforma Barcelona en un gran escenari escènic

Del 26 de juny al 4 d'agost, la ciutat de Barcelona es torna a convertir…

14 de juliol de 2025
  • Gastronomia

Gastronomia d’alta cuina: les estrelles Michelin que brillen fora de Barcelona ciutat

Visitem set restaurants que, des de diversos punts de la província, s’han guanyat un lloc…

14 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Sense por

Les claus de Carlos Cuatrecasas, Paco Solé Parellada o Carme Ruscalleda, els 10 anys de…

11 de juliol de 2025