Centres científics i Ametller Origen estudien la relació entre alimentació i malalties

El projecte Genie farà seguiment d'un miler de voluntaris per avançar en la prevenció d'afeccions cròniques a través de dietes altament personalitzades a partir de dades genètiques i de la microbiota

Trobar fórmules que permetin prevenir malalties cròniques com la diabetis, l’obesitat i determinats tipus de càncers a través de l’alimentació. Aquest és l’objectiu del projecte científic Genie, que compta amb el lideratge del català ADN Institut, de la plataforma Gundo i de l’institut de recerca portuguès IS3 Porto, i amb la participació d’Ametller Origen.

El projecte Genie, que respon a les inicials de Genomic Evaluation and Nutrional Integration Experience, està finançat per la UE i forma part del consorci europeu que treballa per aconseguir sistemes alimentaris més responsables i sostenibles. La iniciativa, que s’allargarà durant un any, persegueix l’aval científic al disseny de dietes ultres personalitzades a partir de dades genètiques dels usuaris, la seva microbiota intestinal i proves bioquímiques en sang.

El centre d’estudis genètics ADN Institut, amb seu a Sant Cugat, serà l’encarregat d’extreure i analitzar les dades d’un miler de voluntaris que formaran part de la mostra, mentre que IS3 Porto analitzarà les mostres de microbiota. Pel seu costat, Gundo participa en l’estudi amb la seva plataforma digital dissenyada per integrar i processar dades genètiques, de microbiota i bioquímiques per generar propostes nutricionals ultra personalitzades.

Els voluntaris que conformaran la mostra se seleccionaran entre els clients d’Ametller Origen, que iniciaran el procés amb un primer qüestionari sobre hàbits d’alimentació i estil de vida. Posteriorment, part del grup se sotmetrà a un test nutrigenètic a partir de mostres d’ADN per configurar aquestes dietes personalitzades. A més, es realitzaran dues proves de microbiota intestinal a un últim grup de participants, amb dos mesos de diferència i amb l’objectiu de corroborar científicament que les dietes dissenyades a partir de dades genètiques són eficients en la prevenció de malalties crònic-degeneratives.

En aquest context, el projecte “és un clar exemple de com la innovació és clau en l’àmbit alimentari i de la salut, ja que quan tots dos conceptes van de bracet som capaços de millorar la salut i el benestar de la població en general”, ha defensat el director de Sostenibilitat i Innovació d’Ametller Origen, Joan Simó. Pel seu costat, el cofundador i conseller delegat, Josep Ametller, ha destacat que, a través del projecte, l’empresa posa a l’abast de les seves consumidors “recomanacions i pautes individualitzades i personalitzades que ajuden a prevenir futures malalties”.

I és que el projecte destaca precisament pel seu enfocament preventiu: “Combinant genètica i microbiota amb hàbits alimentaris, anem un pas endavant: no sols ajudem els usuaris a millorar el seu benestar actual, sinó que també reduïm el risc de desenvolupar malalties a llarg termini”, destaca la cofundadora d’ADN Institut i assessora genètica, Marina Riera.

Des de Gundo, la seva cofundadora Priscil·la Silva ha anat més enllà: “Els individus tindran coneixement en temps real d’aquells aliments que necessiten”, pel fet de saber si tenen dèficit de ferro, de vitamina A o possibles intoleràncies, de manera que podran cuidar la seva salut des de l’alimentació de forma personalitzada i específica.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els certàmens amb més visitants de Fira de Barcelona entre 1999 i 2024

Consolidada com a actor essencial per a l'economia de Catalunya, la Fira de Barcelona reuneix…

14 de juny de 2025
  • El Bar del Post

Alexandre Escrivà: La crida de les lletres

“Des de la pandèmia escric gairebé cada dia de la meva vida”. L'escriptor i músic…

14 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

L’impacte del Mobile 2025 supera els 560 milions i 13.000 llocs de treball

La GSMA calcula que l'impacte del congrés des de la seva arribada a Catalunya ha…

14 de juny de 2025
  • Opinió

El Pare Coratge i els seus fills (se’n van de rave)

Malgrat els seus excessos i incongruències, 'Sirât' ha retornat el cinema al terreny frondós de…

13 de juny de 2025
  • Opinió

22@: el pulmó de la Barcelona tecnològica

Què fa de Barcelona una de les ciutats més apreciades a tot el món? L'arquitectura,…

13 de juny de 2025
  • Professionals

La llibretera romana

Enmig de novetats i clàssics d’escriptores i escriptors del seu país, la Cecilia Ricciarelli ha…

13 de juny de 2025