L’acord entre l’Ajuntament i les entitats i sindicats del sector incrementa el nombre de dies festius d’obertura, amplia els límits de la zona d’afluència turística a més barris de la ciutat i manté l’horari d’atenció al públic
Comerços al carrer Gran de Sant Andreu. © Laura Guerrero
L’Ajuntament de Barcelona ha acordat, amb el consens de les principals entitats i sindicats del sector del comerç, els nous horaris i jornades festives en què hi haurà activitat comercial a ciutat, fins a finals de 2025. El pacte, que afecta els establiments situats a les àrees de la ciutat que reben més afluència de turistes, amplia el radi urbà on s’aplicarà i incrementa el nombre de diumenges i dies festius d’obertura comercial al llarg de l’any, alhora que manté l’horari actual d’atenció als clients.
En concret, els comerços de Ciutat Vella i diversos barris d’altres districtes podran obrir els diumenges i festius de 12:00 hores a 20:00 hores, entre el 15 de maig i el 15 de setembre. Aquesta és una millora substancial, llargament reclamada per les principals entitats del sector. Actualment, la delimitació i els dies d’obertura comercial de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) a la ciutat de Barcelona fixava que podien obrir deu festius a l’any, a més de tots els dies entre el 5 i el 24 de maig, tots dos inclusivament, i entre l’1 i el 14 d’octubre, també tots dos inclusivament. Sempre de 12:00 a 20:00 hores.
A més, el nou acord proposa ampliar la zona turística per obertura comercial respecte de la regulació actual, ja que inclou les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Així, els districtes als quals afectarà aquesta regulació passant de cinc a vuit. A partir d’ara hi haurà comerços oberts els festius permesos a les zones de Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Martí.
L’acord se signarà el proper dilluns 21 de febrer, i se sotmetrà a votació al ple municipal del 25 de febrer. Posteriorment, s’elevarà a la Direcció de Comerç de la Generalitat de Catalunya, que és l’òrgan competent per regular en aquesta matèria.
A banda de l’Ajuntament de Barcelona, la proposta ha comptat amb el suport de Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Pimec, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i UGT. Pel que fa a Comissions Obreres, que també ha participat en les negociacions des de l’inici, està pendent del posicionament definitiu dels seus òrgans sobre la incorporació a l’acord.
El nombre de districtes als quals afavorirà aquesta regulació passa de cinc a vuit
El tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha assegurat que amb l’ampliació d’obertura a la zona comercial turística de Barcelona “serà possible captar més consum dels visitants i es contribuirà a millorar el posicionament de Barcelona com a destinació de compres, que es traduirà en reactivació econòmica i més ocupació”. “Ens alegrem que en aquesta negociació i acord també hi hagi representació dels treballadors i treballadores, requisit que sempre s’ha defensat des del govern municipal, ja que aquesta és la millor garantia que els nous dies d’obertura generaran nova ocupació i no recauran sobre els treballadors ja contractats”, ha assegurat.
Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…
L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…
La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys
El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…
L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…
Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…