Gastronomia

Contracorrent Bar, la revolució permanent

Un xef italià que renuncia a la pasta i a la pizza i una sommelier catalana que treballa sense carta de vins, Nico Drago i Anna Pla, fan del seu local gastronòmic un punt de trobada imprescindible per als veïns de la Dreta de l’Eixample i per a tots els amants de la slow food

Nedant a contracorrent, Nico Drago i Anna Pla han arribat a bon port al número 35 del carrer de Ribes, una via peatonal a tocar del mercat municipal del barri de Fort Pienc, a la Dreta de l’Eixample. El seu local gastronòmic s’ha convertit en parada obligada dels amants de la slow food, la bistronomia i els vins naturals. Contracorrent Bar, amb un preu mig de 30 euros sense vi, ja s’ha ficat a la butxaca els seguidors d’aquests corrents gastronòmics en l’any i mig que fa que és obert.

Convençuts els fans, l’Anna i el Nico volen seduir igualment els veïns del barri amb una oferta de platillos que varia constantment, sempre en funció d’allò que troben al mercat i de les verdures que creixen a l’hort que la parella té al Carmel; característiques que determinen la slow food: qualitat i proximitat.

Un dels pocs plats consolidats a la carta, l’ensaladilla de pollastre a l’ast, s’elabora amb un pollastre que compren a la rostisseria del barri. Incorporant el seu suc a la maionesa, apareixen triomfals la llimona, la farigola i el romaní. Per rematar l’ensaladilla, feta amb patata i pastanaga, hi col·loquen unes tires cruixents de pell de pollastre que milloren de llarg els clàssics bastonets de pa que sovint acompanyen a aquesta tapa. Democràcia festiva.

Que un plat es mantingui a la carta és poc habitual. El xef Nico Drago, sicilià, no té miraments a l’hora de carregar-se creacions que triomfen, sempre en nom de la seva revolució permanent a la cuina. Durant els primers mesos de funcionament del restaurant, l’hivern del 2020, a Contracorrent s’hi podia menjar una croqueta de bacallà estratosfèrica que avui ja no figura a la carta. Tot i les demandes de la parròquia implorant el seu retorn, Drago no cedeix i es manté ferm en la política de la novetat constant.

Si hi van en els propers dies és probable que encara puguin tastar el tiradito de mero salvatge amb llet de tigre mediterrània, alga wakame i kimchi de col llombarda. Una onada de frescor que combina l’acidesa amb el punt just de mala llet picant.

Un dels plats de la carta, el tiradito de mero, abans de l’emplatat. © Aleix Manzano

La truita d’albergínia i botifarra negra de Cal Rovira arriba a taula coronada amb unes cotnes de porc que fan molta il·lusió. Aquí Drago tira de tradició local, jugant una mica amb les textures i buscant la suculència reconeixible.

Les verdures tenen un paper molt important a Contracorrent Bar i són també una de les obsessions de Nico Drago. De l’hort que la parella manté al Carmel en surten rareses com les puntarelle (una xicoira de gust amarg) que denoten l’interès del Nico i l’Anna per recuperar espècies poc habituals, desvetllant de pas la curiositat dels clients.

Explosió vegetal amb les flors de carbassó. © Aleix Manzano

El llenguatge gastronòmic de Contracorrent Bar recorda a Agreste o a Za Za Cuina i Vi, per la renúncia gairebé total a la pizza i a la pasta, per l’amor al regne vegetal i per un compromís evangelitzador envers els vins naturals. De fet, Anna Pla treballa sense carta de vins, guiant-se per la brúixola de les últimes troballes en el món del vi natural.

Pels profans en matèria d’orange wines i fermentacions espontànies, el meu consell és que es deixin assessorar per l’Anna, que sabrà trobar el vi més adient per allò que demanin i explicar-los, si volen, què coi vol dir això dels vins de “mínima intervenció”.

Encara que la ciència no ho hagi confirmat del tot, existeix la creença que els vins naturals no provoquen ressaca. Creguin-me, val la pena comprovar-ho.

El vi natural és el protagonista d’una carta de vins inexistent i la dèria de la sommelier Anna Pla. © Aleix Manzano
Compartir
Publicado por
Àlex Pàmies

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Més de 200.000 persones grans participen en tallers de la Fundació La Caixa a Catalunya

Des del desenvolupament personal fins a la millora de la salut física o les competències…

20 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Llama Energy, IA per estalviar en la factura elèctrica

La startup barcelonina permet estalviar una mitjana de prop de 400 euros anuals.

20 d'agost de 2025
  • Música

El piano de l’estació de Diagonal passa a ser permanent

La Fundació TMB i el Concurs Maria Canals acorden donar continuïtat a la prova pilot…

20 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

Glòries, l’escalèxtric resolt

La gran plaça que Cerdà dissenyà com a nou centre de Barcelona deixa de ser…

20 d'agost de 2025
  • Creativitat

El poderós art emergent envaeix les galeries de Barcelona amb ArtNou

Una seixantena de joves artistes, menors de 35 anys, exposen les seves creacions a més…

20 d'agost de 2025
  • Barcelona Futur

Ciutat Vella encara la seva segona gran transformació per tornar a ser el centre de Barcelona

El Pacte per Ciutat Vella defineix el full de ruta per a la dècada vinent…

20 d'agost de 2025