Ecosistema emprenedor

Dapibus obre una planta a Abrera per transformar insectes en proteïna

La ‘startup’ fabricarà 3.500 tones d'aliments per a animals i fertilitzants, i preveu facturar uns quatre milions de cara a finals de 2025

Els insectes representen una alternativa rica en proteïna a la carn i el peix, i són ja un ingredient més de la dieta de països com Tailàndia. La gastronomia mediterrània, per ara, es mostra encara reticent a a introduir aquests aliments. La startup Dapibus neix amb la idea d’acabar amb aquests prejudicis culturals i reduir l’impacte mediambiental de la indústria alimentària, a partir de la transformació de larves en fonts de proteïna que serveixen tant per a l’alimentació de mascotes com per a fertilitzant del camp. Per dur a terme la fabricació d’aquests productes, la companyia ha obert el primer centre de biotransformació totalment automatitzat d’Espanya a Abrera. La planta, que s’espera que estigui a ple rendiment a mitjans d’any, compta amb una superfície total de 3.000 metres quadrats i és un dels pocs centres d’aquestes característiques a tota Europa, segons la companyia.

El procés de producció parteix de les larves Black Soldier Fly. “Aquestes larves, comparades amb altres insectes, són les més eficients, sostenibles i innovadores, ja que ens permeten transformar residus d’aliments de baixa qualitat en valuoses proteïnes i grasses”, explica el conseller delegat de Dapibus, Alex Segura. Durant el procés de transformació, aquestes larves són alimentades amb subproductes derivats de la indústria alimentària —com, per exemple, les pells o les polpes descartades de les fruites en el procés de fabricació d’un suc—. Després d’engreixar les larves, s’obtenen d’una banda farines proteiques i olis que serveixen com a pinso per a mascotes i, d’altra banda, fertilitzants per al camp. Un procés que es realitza amb eines d’intel·ligència artificial i tecnologies pioneres, de manera que la fabricació està pràcticament automatitzada per complet i requereix a poc personal de planta.

“El propòsit és oferir una solució al repte de la saturació del sistema agroalimentari, perquè cada vegada som més persones en el món i necessitem produir més proteïnes, però els recursos són limitats”, recorda Segura. Amb aquest objectiu Segura, que provenia del sector tèxtil, però ja treballava en qüestions de sostenibilitat, va fundar l’any 2021 Dapibus —que pren el seu nom d’aquesta paraula llatina, que significa proteïna— juntament amb Arturo Almazor i Carlos Conde, amb la idea de “liderar la transformació cap a un model industrial més sostenible i oferir solucions que fomentin l’economia circular i un futur més sostenible”. A més d’inversors privats i ajudes estatals, el programa LIFE de la Unió Europea, dedicat a la preservació del medi ambient, va finançar fins a un 40% de la inversió inicial.

L’objectiu d’aquest nou centre automatitzat és poder fabricar fins a 3.500 tones de farina proteica, olis i fertilitzants quan la planta estigui a ple rendiment, ja que ara es troba encara en fase de proves. La idea és poder produir a màxima capacitat cap mitjans d’aquest any, quan preveu duplicar la plantilla dels 10 treballadors actuals als 20, amb la previsió de facturar fins a quatre milions d’euros amb la comercialització dels seus productes a finals de 2025.

La companyia, que per ara se centra en la comercialització dels seus fertilitzants i pinso per a mascotes, no descarta en un futur obrir-se a nous mercats, com el bestiar porcí o la piscifactoria, un sector en el qual ja estan treballant perquè des de les mateixes piscifactories cada vegada s’aposta més per alimentar als peixos amb proteïnes alternatives, com insectes o algues. “Fins i tot estem preparats per si algun dia sorgís l’oportunitat d’aplicar aquest procés de transformació de larves en proteïnes per a consum humà”, assenyala el conseller delegat de Dapibus, si bé encara no està permès legalment.

La farina proteica obtinguda a partir de les larves és un dels productes que la ‘startup’ fabrica com a aliment per a mascotes.
Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025
  • Hashtag Barcelona

La foto de Collboni

El dia de Sant Jordi, l’alcalde Jaume Collboni va publicar una fotografia, al seu compte…

29 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

DeepUll aixeca 50 milions per accelerar el diagnòstic de la sèpsia

L'empresa de tecnologia mèdica destinarà els recursos a la validació clínica de la seva solució

29 d'abril de 2025
  • Professionals

El patronat de la Fundació La Caixa relleva Ángel Simón com a conseller delegat de CriteriaCaixa

El president de Naturgy, Francisco Reynés, és designat nou membre del consell i serà nomenat…

29 d'abril de 2025