Ecosistema emprenedor

De residus orgànics a bioplàstic amb els superbacteris de Benviro

La 'startup' catalana, immersa en una nova ronda de finançament, posa el focus en el sector de la cervesa per generar el seu plàstic d'origen natural i biocompostable, mentre mira a l'àmbit de l'a cosmètica per a la seva comercialització

Tot va començar amb una tesina sobre bacteris que generen una reserva de greix intern que, processada adequadament, reuneix característiques equiparables a les del plàstic. Un bioplàstic que ja s’obté en determinats projectes a partir d’olis i sucres, però que la biotecnòloga Patricia Aymà va buscar en un altre origen alternatiu: els residus orgànics. Així, va donar forma al primer plàstic lliure de microplàstics, també en l’origen, amb una tecnologia que aspira a ser revolucionària.

Mitjançant aquesta tesina, va comprovar que era possible tancar el cercle: aprofitar deixalles orgàniques per crear un plàstic d’origen natural i biocompostable. I no només era possible, sinó que era “senzill i fàcilment escalable”, recorda Aymà, que destaca també l’impacte positiu que genera el projecte en la societat i el medi ambient.

Arran d’aquest treball, Aymà es va proposar transcendir l’àmbit acadèmic i llançar-se a impulsar el que ara és Benviro. Des del seu vessant cientificotècnic, Aymà va abraçar l’àmbit empresarial a través d’un programa mitjançant el qual va conèixer a Noelia Márquez i Jordi Margarit, que es van sumar al projecte el 2017. Un any després, van tancar la seva primera ronda d’inversió, de 250.000 euros.

“Amb aquesta ronda, vam poder validar la tecnologia a escala pilot, i demostrar als inversors que hi havia empreses que voldrien tenir aquesta tecnologia per transformar residus en bioplàstics”, rememora Aymà. Aquesta primera planta es va obrir amb BonÀrea com a aliada, per aprofitar els residus orgànics que genera i que gestiona. La planta pilot, en un espai cedit per l’empresa agroalimentària, “va treballar durant sis mesos sense descans per validar la idea”. I així ho va fer: “La va validar i va confirmar que es podia generar el bioplàstic a nivell industrial”.

Amb aquesta confirmació, el 2019 la startup va tancar una altra ronda, de 2,1 milions d’euros, amb la qual va construir la seva seu, a Santa Perpètua de Mogoda, amb laboratoris i una planta pilot interna. En paral·lel, van començar a tancar acords amb grans empreses també de l’àmbit agroalimentari, per poder realitzar més estudis i pilots, que es van anar tancant al llarg de l’any següent.

Va ser aquest mateix any quan van tancar una altra operació d’11 milions d’euros, que Aymà descriu com una “ronda històrica”, amb la qual van poder disposar de nova maquinària i ampliar l’equip; actualment, Benviro compta amb una trentena de professionals.

Des de llavors, la companyia no només ha ampliat el seu equip, sinó també els pilots i acords, com el signat amb un grup cerveser. I és que en el procés per elaborar cervesa s’utilitza un llevat que, acabat el procés i a través de la tecnologia de Benviro, ara deixa de desaprofitar-se per convertir-se en bioplàstic. De fet, “la idea és poder escalar en el sector de la cervesa” per a la producció del bioplàstic de la startup catalana.

Instal·lacione del laboratorio de Benviro.

Després d’aquestes primeres plantes, la startup es marca com a estratègia dirigir-se a grans empreses generadores de residus orgànics per després cuinar-los amb un primer consorci de bacteris, per donar després aquest residu cuinat als superbacteris dels quals s’obté el bioplàstic. Una vegada es té el bacteri acumulat, s’extreu el bioplàstic, amb les mateixes virtuts que el plàstic tradicional, però sense les característiques que danyen el medi ambient tant en la seva producció com quan deixa d’utilitzar-se.

El bioplàstic, amb un aspecte de sorra blanquinosa, es converteix després en el grànul que després ven Benviro. Per a aquesta venda, la startup posa ara el focus en el mercat de la cosmètica, la perfumeria i el luxe, sense tancar-se a la resta. De fet, una de les principals col·laboracions de la startup és amb Pujolasos, empresa de l’àmbit del packaging de luxe especialitzada en taps de fusta per al sector de la bellesa. Aquest taps, tot i ser de fusta, necessiten un adaptador de plàstic, i aquí és on entren els superbacteris de Benviro.

Benviro preveu facturar més de set milions enguany

D’aquesta manera, així com fins ara la companyia s’ha centrat en R+D, ara comença a facturar amb acords com aquests. Tant és així que té la previsió d’assolir els set milions facturats aquest any: “Estem tancant molts acords, amb diversos en cosmètica i perfumeria”, ressalta Aymà, que ha destacat també com a speaker a TED Talks.

Tot això amb la mirada posada en la internacionalització. De fet, encara que, per ara, la generació del bioplàstic és a nivell peninsular, “la inserció en el mercat sempre s’ha plantejat de manera internacional”. Així, molts dels contractes que està tancant Benviro van més enllà de les fronteres, amb una projecció que sobrepassa el seu mercat original.

Ara, Benviro està immersa en una nova ronda d’inversió, amb la qual busca captar uns deu milions d’euros per continuar avançant tant en la generació del seu bioplàstic com en la seva comercialització i la seva estructura. Actualment, la startup que va néixer d’una tesina té la capacitat de generar unes cinc tones de bioplàstic a la setmana; l’objectiu és multiplicar-ho a través de les seves diverses verticals per expandir-se i, naturalment, anar guanyant terreny al plàstic.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

L’Hostal de la Gavina, un estiu que mai s’acaba

L’Hostal de la Gavina és una mescla d’exclusivitat, glamour, arquitectura, gastronomia, paisatge i història. Molta…

13 d'agost de 2025
  • Social Stories

Avan Neurologia obre una nova etapa amb el seu nou centre de Terrassa com a emblema

La fundació posa el focus a continuar equipant el flamant centre i en un nou…

13 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

El sector ‘beauty’ mira al mercat internacional després de superar 12.000 milions de facturació

La indústria catalana de la cosmètica, la perfumeria i la cura personal agrupa 780 empreses.…

13 d'agost de 2025
  • Opinió

Turisme sí, ‘ma non troppo’: la utopia del turisme sostenible

Escric aquest article mentre una bona part dels barcelonins i barcelonines gaudim d'unes merescudes vacances.…

11 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

“El llegat del meu pare es respira amb el nas i amb l’ànima”

Gina Ventós dirigeix la Fundació Ernesto Ventós, nascuda del llegat singular del seu pare, perfumista,…

11 d'agost de 2025
  • Gastronomia

Enoturisme amb valor afegit: escapades que van més enllà del vi

A la província de Barcelona, les propostes que connecten paisatge, gastronomia i patrimoni transformen l’experiència…

10 d'agost de 2025