Segons un informe de la CNMV, 24 de les 35 companyies que cotitzen a l'Íbex-35 han assolit l'objectiu del 40% de presència femenina en el consell d'administració, un percentatge que s'imposarà per llei a partir de 2026
Només 27 societats cotitzades compten amb un 40% o més de presència femenina en càrrecs de responsabilitat. © Queralt Ribé / ACN
La presència femenina en càrrecs directius és encara un deure pendent per a les empreses espanyoles. Tot i que en els últims anys el percentatge ha crescut lleugerament, les companyies encara continuen molt per sota d’assolir la paritat en els seus llocs de poder. De fet, segons l’últim informe anual de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que correspon a les xifres de tancament de 2024, les dones ocupaven gairebé un de cada quatre càrrecs en l’alta direcció de les empreses cotitzades espanyoles, només un 1,76% més que l’any 2023, quan la presència femenina en aquests llocs de treball assolia un 23,07%.
La CNMV considera com a alta direcció aquells llocs de treball que depenen directament del consell o del primer executiu de la companyia, i l’anàlisi s’ha realitzat a partir de la informació extreta dels informes anuals de govern corporatiu de les empreses. Així, s’ha determinat que només 27 societats cotitzades compten amb un 40% o més de presència femenina en càrrecs de responsabilitat. En canvi, a les companyies que cotitzen a l’Ibex-35, el percentatge de dones en l’alta direcció puja lleugerament fins al 26,31%.
Tot i que la comissió supervisora valora positivament que la presència femenina en l’alta direcció continuï creixent, destaca en el seu últim informe que encara “queda molt de camí per recórrer” per a assolir la paritat en les feines de responsabilitat, i considera “estratègic” que les companyies s’esforcin a incorporar més dones en l’equip directiu.
De fet la llei de societats de capital fixa que, a partir del 30 de juny de 2026, les empreses que cotitzen a l’Ibex-35 hauran de comptar com a mínim amb un 40% de dones en els seus consells d’administració, i la resta de societats que cotitzen a borsa hauran de fer-ho un any després, el 30 de juny de 2027. En aquest sentit, a finals de 2024 només 55 de les 86 empreses cotitzades havien assolit aquest objectiu de paritat que marcarà la llei.
L’informe de la CNMV destaca que per a arribar a assolir la paritat marcada per llei, caldria nomenar 41 noves conselleres en aquestes 31 companyies que encara no arriben al percentatge establert. Les empreses de l’Ibex-35, que són les primeres on s’implementarà aquesta nova regulació, s’apropen a l’objectiu, i un total de 24 de les 35 companyies ja han assolit aquest percentatge.
D’altra banda, l’anàlisi també apunta que les categories de consellers on més augmenta la presència femenina és en els grups independents de les empreses, mentre que el percentatge de conselleres executives encara continua molt baix, i fins i tot s’ha reduït lleugerament en els últims anys, situant-se en un 8,55%.
El grup estrena sistema formatiu, en el qual invertirá 1,3 milions d'euros anuals
L'entitat col·laborarà amb empreses i institucions per organitzar activitats centrades en temàtiques d'impacte econòmic i…
Les visites han permès accedir per primera vegada a les terminals de contenidors APM Terminals…
En una ciutat plena de propostes gastronòmiques, Gloria Osteria s'ha convertit en una de les…
La 'startup' compta amb més de 200.000 usuaris, entre empreses i autònoms, a la seva…
La nova sessió del cicle organitzat per ‘The New Barcelona Post’ abordarà en la cara…