Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i 'project manager' a NTT Data
Eric Antràs, participante de Barcelona 2040 y 'project manager' en NTT Data.
The New Barcelona Post conversa aquest mes amb Eric Antràs, un dels joves que participen al programa de lideratge i ciutat que imparteix Barcelona Global, Barcelona 2040. Antràs és project manager a NTT Data, i treballa liderant projectes de transformació digital i optimització de la cadena de subministrament.
L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que aquesta nova generació de líders comparteixin la seva visió sobre la Barcelona del futur a la qual aspiren, així com les seves propostes d’impacte per a la millora de la ciutat.
— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?
— Espero una Barcelona sostenible, amb mobilitat eficient i un urbanisme centrat en les persones. Una ciutat dinàmica i digitalitzada que fomenti la innovació conservant la seva essència cultural. Això significa trobar l’equilibri entre obertura global i desenvolupament intern, entre atracció de talent internacional i l’impuls i reconeixement del talent local.
— Amb quina ciutat compararies Barcelona?
— Soc ambiciós, la compararia amb Sydney i Nova York pel seu equilibri entre qualitat de vida, connectivitat global i desenvolupament econòmic. Ambdues són ciutats vibrants, amb un fort atractiu turístic i tecnològic. Sydney ha sabut combinar el seu creixement econòmic amb la preservació del seu entorn natural, oferint espais urbans moderns al costat d’àmplies àrees verdes i platges. Nova York, d’altra banda, destaca pel seu dinamisme empresarial, la seva diversitat cultural i la seva capacitat d’atreure talent de tot el món, servint com a epicentre financer i tecnològic a nivell global. La combinació d’aquests models podria inspirar Barcelona per potenciar la seva competitivitat i sostenibilitat.
— A quin model de ciutat creus que hauria d’assemblar-se el de Barcelona?
— Barcelona hauria d’inspirar-se en ciutats com Singapur, que ha aconseguit un equilibri entre creixement econòmic, sostenibilitat i mobilitat eficient. Singapur és un referent en urbanisme planificat, amb infraestructures verdes, polítiques de transport avançades i un ecosistema d’innovació que impulsa la seva competitivitat global. No obstant això, el seu model polític restrictiu planteja desafiaments en termes de participació ciutadana i llibertats individuals, fet que cal tenir en compte en adaptar les seves millors pràctiques a un context democràtic i participatiu com el de Barcelona.
“La ciutat ha de continuar apostant per un model de desenvolupament equilibrat”
— Quin és el repte principal que ha de resoldre Barcelona en els pròxims anys?
— El principal repte és el creixement sostenible. L’habitatge assequible, la mobilitat eficient i la diversificació del teixit productiu són claus per evitar la gentrificació i garantir oportunitats per a tots. A més, la ciutat ha d’afrontar el desafiament de la competitivitat salarial, especialment davant l’arribada de nòmades digitals que treballen en remot per a empreses estrangeres amb sous superiors als locals. Això genera una bretxa que afecta els residents i distorsiona el mercat laboral i el cost de vida. Barcelona ha de trobar mecanismes per retenir talent local i fomentar condicions laborals que permetin competir en aquest nou entorn globalitzat. I, (en to irònic) potser també considerar una limitació de locals de brunch, abans que tota Barcelona acabi convertida en un aparador de torrades d’alvocat i matcha lattes.
“Barcelona és un ecosistema en el qual tot conviu”
— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?
— Les noves generacions han de liderar la transformació digital i sostenible de la ciutat, promovent un model de participació activa en la presa de decisions i apostant per la innovació i l’emprenedoria. A més, els estudiants han d’estar altament preparats, ja que el futur de Barcelona és global i la competència, també. L’educació de qualitat i el desenvolupament d’habilitats digitals seran claus perquè els joves puguin competir en un mercat cada vegada més internacionalitzat.
— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?
— Després de realitzar el programa de Barcelona Global, he vist que tots els sectors són molt rellevants per a la ciutat. Encara que som més capdavanters en alguns d’ells, Barcelona és un ecosistema en el qual tot conviu, i l’esforç ha d’ajustar-se de manera molt precisa. Crec que, si alguna cosa m’ha ensenyat el programa, és que ningú té una certesa absoluta com per respondre aquesta pregunta. El que sí que tinc clar és que la ciutat ha de continuar apostant per un model de desenvolupament equilibrat, en el qual la medicina, la tecnologia, la logística, el turisme, la indústria, la ciència i la cultura treballin en conjunt per construir una Barcelona global, forta i competitiva.
El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…
L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…
El dia de Sant Jordi, l’alcalde Jaume Collboni va publicar una fotografia, al seu compte…
L'empresa de tecnologia mèdica destinarà els recursos a la validació clínica de la seva solució
El president de Naturgy, Francisco Reynés, és designat nou membre del consell i serà nomenat…
L'entitat advoca per replantejar-se la relació amb els Estats Units, aconseguint construir un "sistema de…