Opinió

El laboratori de Jordi Parramon

L’assessor gastronòmic de La Palma de Bellafila reivindica una cuina honesta que connecta passat i futur

A La Palma de Bellafila, Jordi Parramon no cuina per seguir modes ni per impressionar amb artificis. Cuina per plantejar preguntes. Preguntes que no només neixen del plat, sinó que ens interpel·len directament: què mengem? Per què ho mengem? Què hem oblidat pel camí? Una filosofia que es tradueix en una cuina que no busca tendències, sinó veritat.

El restaurant, dirigit per Albert Rial i Judit Giménez, amb Parramon com a assessor gastronòmic, és molt més que un espai per gaudir del menjar. És un lloc on les històries del territori es converteixen en plats. Plats com les patates amb caldo de bacallà, nascudes en una època en què no es malbaratava res, o la sardina marinada, que revisita les arengades amb raïm. Aquestes receptes són una declaració d’intencions: reivindicar que el menjar pot ser senzill, humil i profundament significatiu.

Aquesta cuina és un exercici d’arqueologia culinària. Les receptes es recullen oralment, es guarden en llibretes i es transformen en plats que connecten passat i futur. Però no tot és nostàlgia: també hi ha una voluntat de reflexionar sobre què significa cuinar avui. “Cal buscar les contradiccions, no ser dogmàtic”, diu. Per a ell, la proximitat no és una etiqueta de moda, sinó un acte de coherència.

L’assessor gastronòmic Jordi Parramon.

Parramon no només cuina; també pensa. Ho fa rellegint autors com Byung-Chul Han, el filòsof sud-coreà que critica la “societat del cansament” i alerta sobre els perills de desconnectar-nos dels altres. Trasllada aquesta reflexió a la cuina: “Els cuiners tenim l’obligació de cuidar el cos de la gent, la salut de la gent.” No és només un discurs: va deixar enrere un restaurant de l’òrbita Michelin per cuinar per a persones amb càncer.

Amb el temps, però, va entendre que el plaer també és essencial. “El plaer hi ha de ser… però no pot excedir-ho tot”, diu. Per això, va començar a assessorar restaurants amb una visió més equilibrada, en què el gaudi i la salut comparteixen espai. Aquesta cerca d’allò essencial l’ha portat a crear receptes amb no més de tres gustos, coccions curtes i tècniques senzilles, com el tall a ganivet (res de Thermomix). L’essencial no necessita embelliments.

Apostar per la senzillesa no és renunciar. Al contrari. Parramon recupera tècniques com els fermentats o els envinagrats, inspirant-se en cultures d’arreu del món, però sempre adaptant-les al territori. “En comptes d’importar soja, què podem fer aquí que sigui similar?”. Aquesta no és només una qüestió gastronòmica; és una manera de reivindicar el rebost local.

Un dels plats de La Palma de Bellafila.

Per a aquest filòsof amb davantal, vivim en una societat fragmentada, i la cuina no n’escapa. “Mira el món del cinema: hi ha les grans produccions de Hollywood i després el cinema d’autor, que gairebé ha desaparegut. Amb la cuina passa el mateix: d’una banda, la cuina d’oci; de l’altra, la gastronòmica.” I ell, sens dubte, es posiciona en aquesta última. No per elitisme, sinó per defensar un espai per a un menjar conscient.

Visitar La Palma de Bellafila no és només alimentar-se; és, si el comensal així ho vol, sumar-se a un ritual on l’ànima pesa més que la transacció, on cada cullerada és una oportunitat per aturar-se, mirar enrere i entendre d’on venim. Parramon ens convida a reconnectar amb el territori, amb el temps i amb nosaltres mateixos. En un món que sovint corre massa de pressa, això no és només important. És imprescindible.

Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Un temple com una veritat

Visita actualitzada de les obres de la Sagrada Família, analizant-ne els detalls i els calendaris,…

18 d'agost de 2025
  • Baco Boca

Bonavista, la terrassa que revoluciona el Moxy Barcelona

Elevant-se sobre la ciutat, Bonavista -la nova terrassa de l'Hotel Moxy Barcelona- irradia energia amb…

18 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

The Blue Box, el dispositiu per detectar càncer de mama amb una prova d’orina

L'empresa es prepara per començar els assajos clínics a Europa, amb l'objectiu de obtenir el…

18 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

El Barcelona Contech Hub impulsa la tecnologia en la construcció amb mirada internacional

El 'hub' agrupa 70 membres que inclouen des de grans corporacions a 'startups', que ara…

18 d'agost de 2025
  • Opinió

Reciclar a la ciutat

Ha mort Javier Rui-Wamba Martija, fundador de la consultora d'enginyeria Esteyco, i n’he llegit uns…

18 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

Nepalí de naixement, catalana d’adopció

Chandra Kala va aterrar a Barcelona fa vint-i-set anys, venia d’un orfenat de Katmandú, on…

18 d'agost de 2025