Opinió

El laboratori de Jordi Parramon

L’assessor gastronòmic de La Palma de Bellafila reivindica una cuina honesta que connecta passat i futur

A La Palma de Bellafila, Jordi Parramon no cuina per seguir modes ni per impressionar amb artificis. Cuina per plantejar preguntes. Preguntes que no només neixen del plat, sinó que ens interpel·len directament: què mengem? Per què ho mengem? Què hem oblidat pel camí? Una filosofia que es tradueix en una cuina que no busca tendències, sinó veritat.

El restaurant, dirigit per Albert Rial i Judit Giménez, amb Parramon com a assessor gastronòmic, és molt més que un espai per gaudir del menjar. És un lloc on les històries del territori es converteixen en plats. Plats com les patates amb caldo de bacallà, nascudes en una època en què no es malbaratava res, o la sardina marinada, que revisita les arengades amb raïm. Aquestes receptes són una declaració d’intencions: reivindicar que el menjar pot ser senzill, humil i profundament significatiu.

Aquesta cuina és un exercici d’arqueologia culinària. Les receptes es recullen oralment, es guarden en llibretes i es transformen en plats que connecten passat i futur. Però no tot és nostàlgia: també hi ha una voluntat de reflexionar sobre què significa cuinar avui. “Cal buscar les contradiccions, no ser dogmàtic”, diu. Per a ell, la proximitat no és una etiqueta de moda, sinó un acte de coherència.

L’assessor gastronòmic Jordi Parramon.

Parramon no només cuina; també pensa. Ho fa rellegint autors com Byung-Chul Han, el filòsof sud-coreà que critica la “societat del cansament” i alerta sobre els perills de desconnectar-nos dels altres. Trasllada aquesta reflexió a la cuina: “Els cuiners tenim l’obligació de cuidar el cos de la gent, la salut de la gent.” No és només un discurs: va deixar enrere un restaurant de l’òrbita Michelin per cuinar per a persones amb càncer.

Amb el temps, però, va entendre que el plaer també és essencial. “El plaer hi ha de ser… però no pot excedir-ho tot”, diu. Per això, va començar a assessorar restaurants amb una visió més equilibrada, en què el gaudi i la salut comparteixen espai. Aquesta cerca d’allò essencial l’ha portat a crear receptes amb no més de tres gustos, coccions curtes i tècniques senzilles, com el tall a ganivet (res de Thermomix). L’essencial no necessita embelliments.

Apostar per la senzillesa no és renunciar. Al contrari. Parramon recupera tècniques com els fermentats o els envinagrats, inspirant-se en cultures d’arreu del món, però sempre adaptant-les al territori. “En comptes d’importar soja, què podem fer aquí que sigui similar?”. Aquesta no és només una qüestió gastronòmica; és una manera de reivindicar el rebost local.

Un dels plats de La Palma de Bellafila.

Per a aquest filòsof amb davantal, vivim en una societat fragmentada, i la cuina no n’escapa. “Mira el món del cinema: hi ha les grans produccions de Hollywood i després el cinema d’autor, que gairebé ha desaparegut. Amb la cuina passa el mateix: d’una banda, la cuina d’oci; de l’altra, la gastronòmica.” I ell, sens dubte, es posiciona en aquesta última. No per elitisme, sinó per defensar un espai per a un menjar conscient.

Visitar La Palma de Bellafila no és només alimentar-se; és, si el comensal així ho vol, sumar-se a un ritual on l’ànima pesa més que la transacció, on cada cullerada és una oportunitat per aturar-se, mirar enrere i entendre d’on venim. Parramon ens convida a reconnectar amb el territori, amb el temps i amb nosaltres mateixos. En un món que sovint corre massa de pressa, això no és només important. És imprescindible.

Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Opinió

Plaça de Catalunya, la plaça que centrifuga

No és habitual que a la plaça de Catalunya hi passin coses. Tot i ser…

8 de maig de 2025
  • Imatges

DocsBarcelona revisita passat i futur d’una Europa vulnerable

El festival de cinema documental projectarà un total de 48 films, 11 dels quals seran…

8 de maig de 2025
  • Música

Festival Dudamel: El compromís d’un mestre passional

Fill adoptiu de la ciutat de Barcelona, el director veneçolà encarrila el final de temporada…

8 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona, primera ciutat europea en captació d’inversió estrangera

La capital catalana es fa un lloc entre les 20 ciutats més competitives a nivell…

8 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona crearà 70 espais d’ombra de cara a aquest estiu

Amb un pressupost de 13 milions d'euros, l'Ajuntament habilitarà més de 50.000 metres quadrats per…

7 de maig de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El Tast a la Rambla reuneix la millor gastronomia barcelonina a preus populars

El festival delectarà amb les creacions de 32 restaurants i 6 pastisseries de Barcelona, entre…

7 de maig de 2025