Ecosistema emprenedor

Enkitek robotitza la recol·lecció de fruita i hortalisses utilitzant IA i sensors 3D

L'empresa monitoreja el cultiu de productes d'agricultura sense sòl mitjançant un robot que controla la seva qualitat i punt de maduresa abans de recollir-la

Les noves tecnologies tenen potencial per transformar qualsevol sector, inclosos els més tradicionals. L’empresa catalana Enkitek ha dissenyat un robot que monitora el cultiu de fruites i hortalisses en agricultura sense sòl, aquells que utilitzen principalment tècniques hidropòniques. Mitjançant sensors 3D i Intel·ligència Artificial, fa un seguiment de la qualitat i del punt de maduració de les peces i les recull, amb un disseny concebut per complementar la mà d’obra tradicional i per optimitzar la productivitat.

Les primeres operacions s’estan duent a terme amb la recol·lecta de maduixes en cultiu hidropònic, tot i que el sistema s’adapta a tota mena de fruites i verdures. “L’automatització mitjançant robòtica i IA és una eina d’alt valor afegit per al sector de l’agricultura, perquè permetrà potenciar el cultiu sense sòl i fer front a problemes com la falta de terreny fèrtil o possibles episodis de sequera”, ha apuntat el ceo d’Enkitek, Víctor Canton.

El robot que utilitza Enkitek incorpora un dispositiu que, treballant conjuntament amb un ordinador, és capaç d’executar un model d’IA capaç de localitzar la fruita, determinar el seu estat de maduresa i també possibles defectes a partir d’una càmera RGB. Si el producte és viable per ser collit, el mateix robot, amb una càmera estereoscòpica en 3D, determina la seva ubicació dins del cultiu i calcula la posició òptima per realitzar el tall de la tija i recollir-la.

L’empresa, que ha comptat amb el suport de la Generalitat a través d’una ajuda de 10.000 euros d’Acció, compta amb vuit treballadors a Barberà del Vallès. Fundada el 2021, actualment està focalitzada en la captació de clients a Catalunya i altres territoris per a desplegar la seva tecnologia de manera comercial.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Martí Llorens: Memòria fotogràfica

“La nostra relació amb la fotografia ha canviat radicalment en les últimes tres dècades. La…

12 de setembre de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona, tercera ciutat del món en atracció d’inversió estrangera en IA

La capital catalana també se situa com una de les urbs en què més llocs…

12 de setembre de 2025
  • La Punyalada

Okupar l’espai públic

Barcelona és una ciutat on cada dia és més difícil exercir l’art del passeig

12 de setembre de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Liquats Vegetals aspira a convertir-se en la tercera marca europea de begudes alternatives a la llet

Amb una facturació de 93 milions d’euros i 300 treballadors, la companyia fabricant de marques…

12 de setembre de 2025
  • Opinió

El 22@: la nostra aposta de futur per a Catalunya

Barcelona té la capacitat de situar-se entre les grans capitals europees de la innovació, i…

12 de setembre de 2025
  • Baco Boca

Parking celebra la seva dècada a Barcelona amb noves propostes gastronòmiques

Quan fa deu anys que Parking Pizza irrompés a Barcelona trencant motlles amb les seves…

12 de setembre de 2025