Ecosistema emprenedor

Enkitek robotitza la recol·lecció de fruita i hortalisses utilitzant IA i sensors 3D

L'empresa monitoreja el cultiu de productes d'agricultura sense sòl mitjançant un robot que controla la seva qualitat i punt de maduresa abans de recollir-la

Les noves tecnologies tenen potencial per transformar qualsevol sector, inclosos els més tradicionals. L’empresa catalana Enkitek ha dissenyat un robot que monitora el cultiu de fruites i hortalisses en agricultura sense sòl, aquells que utilitzen principalment tècniques hidropòniques. Mitjançant sensors 3D i Intel·ligència Artificial, fa un seguiment de la qualitat i del punt de maduració de les peces i les recull, amb un disseny concebut per complementar la mà d’obra tradicional i per optimitzar la productivitat.

Les primeres operacions s’estan duent a terme amb la recol·lecta de maduixes en cultiu hidropònic, tot i que el sistema s’adapta a tota mena de fruites i verdures. “L’automatització mitjançant robòtica i IA és una eina d’alt valor afegit per al sector de l’agricultura, perquè permetrà potenciar el cultiu sense sòl i fer front a problemes com la falta de terreny fèrtil o possibles episodis de sequera”, ha apuntat el ceo d’Enkitek, Víctor Canton.

El robot que utilitza Enkitek incorpora un dispositiu que, treballant conjuntament amb un ordinador, és capaç d’executar un model d’IA capaç de localitzar la fruita, determinar el seu estat de maduresa i també possibles defectes a partir d’una càmera RGB. Si el producte és viable per ser collit, el mateix robot, amb una càmera estereoscòpica en 3D, determina la seva ubicació dins del cultiu i calcula la posició òptima per realitzar el tall de la tija i recollir-la.

L’empresa, que ha comptat amb el suport de la Generalitat a través d’una ajuda de 10.000 euros d’Acció, compta amb vuit treballadors a Barberà del Vallès. Fundada el 2021, actualment està focalitzada en la captació de clients a Catalunya i altres territoris per a desplegar la seva tecnologia de manera comercial.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Barcelona Global Young Talent

“Barcelona ha d’aprendre a fer-se gran mantenint la qualitat de vida”

Daniel López és director de l'assessoria jurídica corporativa de VidaCaixa, l'asseguradora líder del mercat espanyol,…

17 de desembre de 2025
  • Creativitat

L’estranya comoditat de sentir-se incòmode: Banksy envaeix el Moco Museum

L’enigmàtic artista urbà irromp al cor de Barcelona amb una nova col·lecció de 25 obres…

17 de desembre de 2025
  • Good News Barcelona

Compte enrere al MNAC: el futur del museu que havia de ser

Amb un pressupost de 122 milions i un calendari ja definit, el MNAC afronta una…

16 de desembre de 2025
  • Opinió

Un viatge de Barcelona a Nova York

Hi ha moments en què les ciutats ens parlen amb una claredat inesperada. A mi…

16 de desembre de 2025
  • Gastronomia

El millor menú de l’any

Il Milione convida a un viatge sense mapes, on el gust guia i la memòria…

16 de desembre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Gastronomia, art i vistes, plats forts de Nadal a la Terrassa del Claris

L’emblemàtic rooftop del buc insígnia de Derby Hotels Collection s’omple de sabor combinant tradició i…

16 de desembre de 2025