Enoturisme a prop de Barcelona: experiències de sabor i tradició

El món de l'enologia convida al visitant a redescobrir el vi més enllà del producte, maridant-lo amb història i cultura, que marca el passat, present i també futur de les comarques de Barcelona

En un any en què Catalunya es presenta al món com la Regió Mundial de la Gastronomia, la província de Barcelona es reafirma com a destinació d’enoturisme, amb propostes que transformen l’experiència vitivinícola tradicional connectant el vi amb el paisatge, gastronomia i patrimoni. Les comarques barcelonines estan plenes d’especialitats culinàries que converteixen la seva gastronomia en referent internacional, en la qual despunta un element també clau: el vi i el cava. 

A través de les seves tres denominacions d’origen, els matisos del vi marquen un factor diferencial de la proposta que les comarques de Barcelona reserven per al paladar. La DO Penedès, la DO Alella i la DO Pla del Bages, amb les seves vinyes i cellers, proposen un paisatge d’experiències amb les quals endinsar-se en l’enologia. I ho fan anant més enllà d’aromes i sabors, amb els vins i caves com a expressió de la cultura, la tradició i l’essència de cada territori. 

Per descobrir el que l’enologia representa per a les comarques barcelonines i abocar-se a les seves múltiples propostes d’enoturisme, el cicle Moments Estel·lars, organitzat per The New Barcelona Post, proposa submergir-se en el món del vi de la mà del sociòleg i expert en enoturisme Lluís Tolosa; el director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Gerard Domingo, i l’escriptora i presentadora del programa Tast Vertical, Empar Moliner. Per assistir-hi, cal reservar entrada gratuïta

Amb el títol “Enoturisme prop de Barcelona, moltes experiències per descobrir”, la sessió se celebrarà el 15 de setembre a les 18.30 a Casa Seat. La trobada serà conduïda, com és habitual, pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira, en un esdeveniment que compta amb la col·laboració de Casa Seat, Must Media Group i la Diputació de Barcelona

La trobada servirà per acostar-se a l’univers enològic de les comarques de Barcelona, que atreu al visitant amb una copa de vi entre vinyes, bucòlics paisatges, visites a cellers, brunch maridats amb vins, escumosos i caves del territori, i fins i tot vetllades sota les estrelles i tastos combinats amb passejades amb bici amb les vinyes de fons.

Per analitzar la rellevància de l’enoturisme per a les comarques barcelonines, la sessió comptarà amb les veus de Tolosa, Domingo i Moliner. Els tres, des de les seves diverses òptiques, tractaran el paper d’aquest sector en el territori, i com atreu visitants i contribueix a posicionar la seva gastronomia com a referent internacional.

Tolosa abordarà aquesta faceta dels municipis barcelonins com a sociòleg i escriptor, especialitzat en enoturisme i divulgació de la cultura del vi. Amb 25 llibres publicats sobre vi i enoturisme, Tolosa ha rebut 12 premis nacionals i internacionals, inclòs el Best Wine Tourism Book in The World de 2021, que va rebre des de París. 

El sociòleg Lluís Tolosa ha rebut fins a 12 premis, com el Best Wine Publisher of the year 2021.

El sociòleg, que acumula més de 200 articles publicats sobre aquest àmbit, exerceix de conferenciant i ponent en congressos, i és professor de comunicació i màrqueting d’enoturisme, en centres com el CETT de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Abat Oliba (UAO) i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. 

Precisament el director d’aquesta institució serà un altre dels convidats a la sessió de Moments Estel·lars. Gerard Domingo, que dirigeix l’Escola d’Enoturisme de Catalunya des de fa prop de dos anys, acumula gairebé una dècada en la institució, amb set anys com a coordinador pedagògic. 

Gerard Domingo dirigeix l’Escola d’Enoturisme de Catalunya des de fa prop de dos anys. © Sergio Ros

Domingo, que anteriorment va presidir l’Associació Forma com a punt de trobada de formadors, dirigeix una escola que va néixer el 2014 com a projecte formatiu dirigit als diferents professionals del sector, amb seu a Vilafranca del Penedès però amb mirada al conjunt de Catalunya, i més enllà. 

L’escriptora Empar Moliner completarà la taula que aproparà els assistents de Moments Estel·lars al món de l’enoturisme. Amb una àmplia llista de títols publicats, Moliner dirigeix actualment el programa de Catalunya Ràdio Tast Vertical, en el qual aborda les diferents facetes de l’àmbit enològic, des de sommeliers fins a cellers i DO. 

L’escriptora Empar Moliner dirigeix el progama Tast Vertical de Catalunya Ràdio.

Moliner, que va ser distingida el 2015 amb el Premi Mercè Rodoreda amb Tot això ho faig perquè tinc molta por, dirigeix un programa setmanal que passeja durant 50 minuts per cellers diversos, per les diferents DO i per propostes sorprenents, parant atenció fins i tot a les millors copes per degustar el vi, els escumosos, i el cava. 

A través de les mirades dels tres experts, la nova sessió de Moments Estel·lars s’endinsarà a un món enològic que espera als visitants amb experiències, sabor i autenticitat, que deixa empremta tant en el territori com en qui s’acosta a catar-lo.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Creativitat

Dissenyar sistemes, no edificis: la visió de Josep Miàs

Amb una trajectòria marcada per la cerca de projectes híbrids, flexibles i generosos amb el…

29 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona inaugurarà el Tour de França 2026 amb un recorregut modernista

Els ciclistes desfilaran des de Sant Pau a la Sagrada Família el 2 de juliol,…

29 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Vall d’Hebron estrena el primer ciclotró públic de Catalunya per a produir radiofàrmacs

Aquest accelerador de partícules permetrà desenvolupar medicaments essencials per al diagnòstic i tractament personalitzat de…

28 de juliol de 2025
  • Música

Albert Guinovart: “El que m’agrada és servir la música i entusiasmar la gent”

El compositor Albert Guinovart s’acomiada de 'Mar i Cel' amb una doble simfonia a l’esquena…

28 de juliol de 2025
  • Opinió

Enfocant Barcelona

Agost a Barcelona. La ciutat baixa el ritme, es despulla dels compromisos, es relaxa. No…

28 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

“No es pot contemplar una descarbonització que no passi pel biometà”

Per a aconseguir els objectius de sostenibilitat existeix un ventall d'alternatives viables i reals com…

28 de juliol de 2025