Good News Barcelona

“És necessari i urgent un Pacte d’Estat per l’Habitatge per afrontar la manca de pisos assequibles”

A Espanya s'haurien de construir 220.000 habitatges anuals per satisfer la demanda actual. Tanmateix, només se'n construeixen al voltant de 100.000 nous cada any. Per a resoldre aquest dèficit, el president de Construmat i d’APCEspaña, Xavier Vilajoana, reclama la col·laboració de les administracions, alhora que aposta per la incorporació de mà d'obra i la digitalització de la indústria, aplicant solucions constructives innovadores com les que es mostraran durant el saló, que se celebra del 20 al 22 de maig a Fira de Barcelona.

El recinte Gran Via de Fira de Barcelona es prepara per a convertir-se aquesta setmana en l’aparador més gran i transversal de la indústria de la construcció. En la seva 24a edició, Construmat vol esdevenir un espai d’exhibició de solucions constructives disruptives, però també un epicentre del debat i la reflexió. Un espai on abordar els reptes de present i futur de la indústria de la construcció, com la sostenibilitat o la manca d’habitatge assequible, de la mà de més d’un centenar de ponents nacionals i internacionals.

El saló també aspira a superar els 22.000 visitants en una edició que creix en representació internacional. De les més de 350 empreses presents a la fira, un 35% provenen de fora d’Espanya, principalment de països de la Unió Europea, però també de la Xina, el Marroc, Egipte, Japó, els Estats Units o Turquia, que enguany és el país convidat del saló. Amb tot, en aquesta edició, Construmat augmenta un 24% el nombre d’empreses participants i un 15% la superfície expositiva ocupada, amb 32.000 metres quadrats.

— En la seva 24a edició, Construmat torna a créixer tant en nombre d’empreses com en superfície expositiva. Aquest creixement és també un reflex del creixement del sector de la construcció?

— La necessitat de construir més habitatges, però també oficines i infraestructures, és cada vegada major. A més, el sector de la construcció ha evolucionat molt en els últims anys, i han proliferat les empreses que innoven i aposten per oferir noves solucions constructives. Construmat és un reflex d’aquesta transformació i evolució del sector, i, per aquest motiu, cada any augmentem en quantitat i qualitat d’expositors. En aquesta edició, hem exhaurit la superfície expositiva prevista i hem crescut en nombre i varietat de marques.

— I, a més, en aquesta edició també continua creixent la internacionalitat del saló. 

— Enguany, el saló augmenta el nombre de visitants i d’expositors internacionals, així com el nombre de països representats, que ja superen la vintena. Aquests són molt bons indicatius, perquè ens demostren que hem aconseguit convertir-nos en el saló de referència del sector al sud d’Europa. Aquest era un dels objectius que ens vam marcar fa tres anys, quan, després de la pandèmia, vam decidir repensar el saló i impulsar-lo. I ho hem aconseguit amb molt esforç, però també implicant tots els subsectors de la indústria, amb instal·ladors, professionals, col·legis, tècnics, associacions, institucions…

En aquesta edició, el saló augmenta un 24% el nombre d’empreses participants i un 15% la superfície expositiva ocupada.

— Quines novetats es mostraran durant el saló?

—El saló no és un esdeveniment de venda de material constructiu, sinó que vol ser un aparador de les solucions constructives més innovadores, amb el focus en valors com la sostenibilitat, l’eficiència energètica, la digitalització i la construcció industrialitzada. Al final, Construmat és una representació de totes les novetats que es couen dins del sector i que s’han d’ensenyar i demostrar a promotors, constructors, enginyers, arquitectes… D’altra banda, el Sustainable Building Congress servirà d’espai perquè ponents nacionals i internacionals comparteixin la seva experiència i s’abordin els reptes actuals del sector.

“El temps mitjà per tirar endavant un nou projecte constructiu és d’entre 10 i 15 anys, un termini que no es correspon amb la necessitat actual”

— I en aquest aparador de les solucions constructives més innovadores, les startups juguen un paper destacat.  Enguany, dupliquen la seva presència al saló, passant de les 20 empreses en l’anterior edició a 40.

— El sector ha innovat molt en els últims anys, però necessita continuar fent-ho, i les startups són la base d’aquesta innovació. Sense aquestes empreses emergents, que ideen solucions disruptives, no apareixerien noves maneres de construir, o de ser més eficients en la producció i construcció. Si el nombre de startups augmenta al saló és perquè el sector encara té aquesta necessitat d’innovar i evolucionar.

— Quins són els principals reptes del sector actualment?

— Hi ha un important dèficit d’habitatge, perquè es construeix molt per sota de la demanda existent. A Catalunya estem al voltant dels 14.000 nous habitatges a l’any, però n’hauríem de construir mínim uns 25.000 per a satisfer la demanda. A escala estatal, estem al voltant dels 100.000 habitatges construïts cada any, però, segons càlculs del Banc d’Espanya, s’haurien d’assolir els 220.000 habitatges anuals. Ara bé, som optimistes perquè el sector està preparat per a assolir aquests nivells, però necessitem l’acompanyament de les administracions.

“El relleu generacional comença a ser una urgència, es calcula que un 40% dels treballadors de la construcció d’aquí a 15 o 20 anys estarà en edat de jubilar-se”

— En aquest sentit, durant el saló presentareu el document Una mirada constructiva. Decàleg per abordar l’escassetat d’habitatge a Espanya, que es lliurarà als diferents representants de les administracions que visitin la fira. Quines solucions recull aquest decàleg?

— Aquest és un decàleg consensuat, elaborat per l’Associació de Promotors Constructors d’Espanya (APCEspaña), la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), i el Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE). En aquest document incidim en diferents aspectes per a avançar cap a la construcció de més habitatge assequible, perquè la solució a aquesta problemàtica ha de ser transversal.

Vilajoana assegura que el sector de la construcció està preparat per a construir més habitatges assequibles, però reclama la col·laboració de les administracions.

— Quin paper han de jugar les administracions en la resolució d’aquesta problemàtica?

— És necessari i urgent l’elaboració d’un Pacte d’Estat per l’Habitatge per a afrontar la manca de pisos assequibles. Però també cal emprendre altres accions, com accelerar els processos administratius, ja que el temps mitjà per tirar endavant un nou projecte és d’entre 10 i 15 anys, un termini que no es correspon amb la necessitat actual. També cal més finançament, a través del Instituto de Crédito Oficial (ICO) o l’institut Català de Finances (ICF), o posar a disposició els sòls públics.

“La industrialització també està afavorint la incorporació de mà d’obra femenina al sector de la construcció”

— I, per la seva banda, què pot fer el sector per a contribuir a construir habitatge assequible?

— Cal que continuem innovant i apostant per la industrialització, i l’optimització dels processos, però també necessitem incorporar mà d’obra, i saber explicar la construcció com una sortida professional atractiva pels joves, sobretot tenint en compte la taxa d’atur juvenil actual. El relleu generacional comença a ser una urgència en el sector, ja que es calcula que un 40% dels treballadors de la construcció d’aquí a 15 o 20 anys estarà en edat de jubilar-se.

La 24a edició de Construmat comptarà amb 350 expositors d’empreses provinents d’una vintena de països.

— Com presentar la construcció com una sortida professional atractiva pels joves?

— Encara es té la concepció de com es construïa fa 30 o 40 anys, però el sector ha evolucionat molt en els darrers anys: la digitalització ha revolucionat aquest ofici, i ja no és aquella professió tan sacrificada, dura i manual… Durant el saló, farem workshops perquè els estudiants puguin observar de primera mà com es construeix avui en dia, quines són les pràctiques, però també explicarem que els salaris estan per sobre de la mitjana d’altres professions.

“Les solucions constructives que es presenten a Construmat persegueixen l’objectiu que l’habitatge pugui ser assequible però, a la vegada, sostenible i saludable”

— A banda d’incorporar talent jove, el sector de la construcció encara està molt masculinitzat. Com es pot fomentar la incorporació de talent femení?

— Cal fer pedagogia i explicar que hi ha moltes àrees on incorporar-se, i que, a més, ja no es requereix un treball manual tan sacrificat o carregar amb grans pesos. La industrialització també està afavorint la incorporació de mà d’obra femenina.

— Com s’estan incorporant les noves tecnologies a la indústria de la construcció?

— S’estan optimitzant processos, evitant que hi hagi tasques duplicades… Per exemple, s’aplica el sistema anomenat Building Information Modeling (BIM) per a la gestió d’un projecte de forma centralitzada i digital. A més, com en molts altres sectors, a la construcció també s’aplica la intel·ligència artificial. Totes aquestes tecnologies han de servir per construir més, però també millor, de forma més eficient i sostenible, sense que això encareixi el preu de l’habitatge. Precisament, les solucions constructives innovadores que es presenten a Construmat persegueixen l’objectiu que l’habitatge pugui ser assequible però, a la vegada, sostenible i saludable.

Un centenar de ponents abordaran durant el Sustainable Building Congress reptes com l’habitatge social o la biohabitabilitat.

— Què vol dir que un habitatge sigui saludable?

— Segons com es projecti un habitatge o una oficina, amb quins materials es construeixi, com s’orienti… pot comportar beneficis a la salut física i psicològica de les persones, i aquesta també serà una altra de les temàtiques que s’abordaran durant el Sustainable Building Congress.

— Tot i els reptes, com abordeu el futur de la construcció?

— Amb optimisme. Tenim marge de millora per continuar treballant en incorporar noves tecnologies, però sense perdre la part manual de l’ofici. Construmat és un aparador d’aquests dos vessants de la construcció, una exposició de les tecnologies més disruptives, però també de l’ofici tradicional.

— I el futur de Construmat?

— L’objectiu és continuar creixent. De fet, hem assolit unes xifres que ens obligaran que les següents edicions comencin a ser biennals. Però és cert que no volem créixer desmesuradament, no volem augmentar la quantitat d’empreses només de forma numèrica, sinó que volem fer-ho amb qualitat, aportant valor a través de tots els expositors per consolidar-nos com el saló de referència del sector.

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Salva Rey: El joc de posar Barcelona en el mapa

“Ara mateix et diria que em sento a gust definint-me com a intèrpret més que…

17 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

L’Eixample recuperarà el temple-jardí del Taller Masriera

El projecte guanyador del concurs per rehabilitar el singular edifici es començarà a redactar durant…

16 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

El Port obre 600 metres de passeig al costat del mar al moll de Barcelona

La terminal sud deixarà de rebre creuers a finals de 2026, quan es culminarà la…

16 de maig de 2025
  • Opinió

Senyor, emporta-te’m aviat

El festival DocsBarcelona d’enguany s’endinsa en el tema de la fragilitat d’Europa amb una programació…

16 de maig de 2025
  • Opinió

El 22@ del futur: un model global de ciutat intel·ligent, sostenible i inclusiva

En ple segle XXI, el 22@ es projecta no només com un districte tecnològic de…

15 de maig de 2025
  • Creativitat

Dissenyar per a conviure: l’arquitectura col·laborativa de Cierto Estudio

En una illa estratègica entre la plaça de les Glòries i el 22@, Cierto Estudio…

15 de maig de 2025