Gaudeix de Barcelona

La família Bernat inverteix 30 milions d’euros a remodelar la Casa Batlló

Un dels negocis culturals més rendibles de la ciutat reobre després de mesos tancat amb una nova proposta cultural, que submergeix els visitants en sales immersives que volen reproduir la manera de pensar i sentir de Gaudí

El visitant que entri a la Casa Batlló a partir d’aquest divendres es trobarà amb un recorregut completament nou per descobrir aquesta obra d’Antoni Gaudí. La família Bernat, propietària de l’edifici modernista, ha invertit 30 milions d’euros en reformar bona part de l’edifici des de l’any 2017, amb la recuperació dels estucs originals de la planta noble o la restauració de la seva façana principal. La remodelació també ha suposat incorporar 2.000 metres quadrats nous al recorregut, amb experiències immersives per despertar els sentits de tots els usuaris.

A partir d’ara, la ruta per la Casa Batlló s’inicia a la planta baixa, on abans se situaven les antigues carboneres. Baixant per una escala fosca, que vol recordar l’antic ús d’aquesta zona, es va a parar a la primera sala immersiva, que recrea les influències que va tenir Gaudí quan era nen. Amb una cúpula de més de mil pantalles, diferents sons i imatges s’entrellacen per transmetre les sensacions que va poder sentir l’artista, que està dormint al centre. Una passarel·la mòbil acompanya als visitants per tota la sala.

Un cop se supera aquesta primera experiència immersiva, s’entreguen uns auriculars intel·ligents que s’adapten a cada usuari. A través de la intel·ligència artificial, la Casa Batlló ha ideat guies que ofereixen uns continguts diferents segons com es comporten els visitants, generant explicacions més breus per a aquells que ho volen veure tot en 40 minuts o més extenses per als que volen estar-hi tres hores.

En aquest moment, comença la visita que s’havia fet fins ara per l’interior de la Casa Batlló. S’han afegit nous elements com “quadres màgics” penjats a les parets que expliquen amb imatges mòbils la història de Gaudí i els Batlló, però també instal·lacions efímeres, que reprodueixen per sorpresa cartes que s’escriuen soles o petjades que apareixen a les escales.

Per finalitzar el recorregut, s’ha de passar per una altra sala immersiva. Aquesta consisteix en un cub LED amb sis cares que reprodueix milions de documents, plànols, dibuixos o manuscrits de l’artista en pocs minuts. Sense necessitat d’ulleres de realitat augmentada, la sala és una explosió de llums i música que vol desxifrar la manera com pensava Gaudí. Per apel·lar també al sentit del gust, abans d’entrar, s’ha de tastar una “flor elèctrica”, popularment coneguda com a acmella oleracea, que no deixa indiferent a cap paladar.

Tot i que els més escèptics poden veure en aquests afegits una distracció a l’obra original de Gaudí, el director general de la Casa Batlló, Gary Gautier, assegura que no es vol “tapar” el seu llegat, sinó augmentar-lo i fer-lo accessible per a tothom. “La cultura ha quedat atresorada entre llibres i museus que cada dia es distancien més dels hàbits de consum de la nostra societat. Tot el que fem desafia l’statu quo i creiem que tot es pot fer de manera diferent. Reptem l’statu quo creant una experiència sorprenent i emocionant, divertida per a totes les edats”, exposa.

Sala que recrea la infància de Gaudí.

Exhaurides les entrades per als dos primers caps de setmana

El retorn de la Casa Batlló començarà obrint els divendres, dissabtes i diumenges, amb un aforament del 30%, explica Gautier. Aquesta programació, amb 140 visites per dia, està prevista fins al juny, a l’espera de veure com evoluciona la situació epidemiològica. De moment, les entrades per als dos primers caps de setmana ja s’han exhaurit. El preu és de 35 euros, amb una promoció de 2×1 per a residents a Espanya. Gautier assenyala que esperen afegir més productes a la seva oferta d’aquí a poc temps, com les Nits Màgiques, que inclouen la visita i un concert a la terrassa.

La Casa Batlló és una de les atraccions turístiques i negoci cultural més rendibles de tot Barcelona. Abans de la pandèmia, en l’exercici de 2019, va facturar un total de 28,3 milions d’euros, amb un benefici de 12,6 milions, és a dir, de cada cent euros que va ingressar, 45 euros es van convertir en guanys per a l’empresa propietària. A conseqüència de la crisi sanitària, però, el 2020 Casa Batlló ha registrat pèrdues, en disminuir en un milió el nombre de visitants. Per a aquest any, esperen compensar costos amb ingressos, i tancar en equilibri. L’emblemàtic edifici del Passeig de Gràcia pertany als germans Bernat, expropietaris del grup Chupa Chups.

Així mateix, després del conflicte laboral amb el personal de sala, la direcció ha decidit subcontractar a una nova empresa, Specialisterne, que dóna feina a persones amb Asperger o autisme. En un principi, s’incorporarà a 20 treballadors, però la intenció és créixer més, a mesura que vagin obrint més dies.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025