El concurs internacional d'arquitectura del projecte, convocat pel Port i el Liceu, preveu una superfície d'uns 9.000 metres quadrats, amb un cost estimat de 47 milions d'euros i amb la voluntat que estigui en marxa el 2032
Ubicación del futuro Liceu Mar en el Port Vell.
El litoral de Barcelona es va preparant per a un nou revulsiu cultural; el futur Liceu Mar ja es comença a dibuixar. El Gran Teatre del Liceu i el Port de Barcelona han convocat el concurs internacional d’arquitectura de la nova seu, amb una superfície prevista de 9.000 metres quadrats i un cost estimat de 47,2 milions d’euros per a la construcció de l’edifici, i gairebé 30 milions més per a l’ordenació urbana de l’entorn.
El nou equipament, que se situarà a les esplanades de gespa que escalen des que la Via Laietana topa amb el mar fins a l’antic Imax, al Moll d’Espanya, es dissenyarà amb la voluntat que aculli almenys 210 funcions anuals —sense tenir en compte els lloguers dels espais—, com recull el plec tècnic del concurs, que es desenvoluparà fins a juny de l’any que ve.
Els espectacles s’oferiran a un públic gens escàs: el projecte es planteja amb la intenció que l’aforament se situï entre les 900 i les 1.000 localitats —enfront de les 2.300 que frega el, diguem-li, Liceu Rambla—. A més, el projecte ha d’apostar per la versatilitat, de manera que el Liceu Mar pugui oferir tantes disposicions de públic com ho requereixin els espectacles que programi.
El futur equipament també haurà d’estar preparat per funcionar “de dia, de tarda i de nit”, i no només en l’àmbit musical; també hauran de fer-ho els seus espais gastronòmics. I és que el Liceu Mar inclourà un bar-cafeteria amb terrassa al nivell del moll i també un restaurant, en aquest cas, elevat sobre el nivell del vestíbul, també amb espai exterior i amb funcionament independent de l’activitat del teatre.
A més d’aquesta nova oferta gastronòmica, el futur Liceu Mar inclourà tot allò necessari perquè funcioni un gran teatre: sales d’assaig d’escena; sales de dansa, d’assaig musical, aules polivalents, espais d’assaig individual, vestuaris, camerinos, i fins i tot sastreria, bugaderia, servei mèdic, taller de caracterització i sala d’audiovisuals, a més de taquilles, magatzems i, com no, botiga.
L’enderrocament de l’Imax es considerarà una vegada es puguin iniciar les obres del Liceu Mar
La transformació del Moll d’Espanya no es quedarà només en l’edifici, sinó que també impregnarà els seus voltants. L’entorn es reurbanitzarà buscant la continuïtat entre el port i la ciutat, amb espais públics i verds que recorrin les ribes de la mar. En aquest àmbit, com recull el plec, “haurà de considerar-se l’enderrocament de l’edifici de l’Imax, actuació que tindrà lloc una vegada es puguin iniciar les obres del Liceu Mar”.
“Aquesta renovació ofereix l’oportunitat de crear un sistema d’espais lliures relacionats amb el Liceu Mar i amb la resta d’equipaments ja existents”, com l’Aquàrium, situat al costat de l’antic Imax, on es va instal·lar l’America’s Cup Experience arran de la competició nàutica.
La transformació del Moll d’Espanya arribarà també fins al subsol. L’actual vial d’accés subterrani es reformularà, canviant de traçat i assumint nous usos. Així, a més de facilitar l’arribada al moll tant en transport públic com en privat, inclourà espais perquè puguin desencotxar sis autocars i una zona logística vinculada a l’activitat escenogràfica de la nova seu marítima del Liceu.
Motor de dinamització cultural
Tot això, amb un objectiu clar: convertir el nou equipament en un pol creatiu i un motor de dinamització cultural de referència, per a tots els públics. En aquest sentit, el Liceu Mar es proposa potenciar l’activitat educativa i el Petit Liceu, així com impulsar la creació contemporània amb l’establiment del Centre Internacional d’Òpera de Nova Creació.
Si tot avança en els terminis previstos, el Liceu Mar es posarà en marxa el 2032
El concurs, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros assumit a parts iguals pel Liceu i el Port de Barcelona, es desenvoluparà en dues fases. La primera d’elles servirà per seleccionar a cinc equips, que presentaran els seus projectes en la segona, en la qual ho faran de manera anònima. Entre aquestes propostes, es triarà el guanyador per donar forma al Liceu Mar.
La publicació del concurs ja posa en marxa el calendari: el concurs es desenvoluparà fins el juny de 2026; després vindrà la redacció de l’avantprojecte i del projecte bàsic, entre juliol de 2026 i abril de 2027. Més tard serà el torn de les obres i l’adequació de l’equipament que, si tot avança segons el previst, es posarà en marxa el 2032 com a nou pol cultural des del Port Vell.
The New Barcelona Post inicia una nova etapa amb l’arribada de la periodista Elena Busquets,…
Entrevistem Victor Garcia, vicepresident de 'Internal Audit & Risk Management' a Archroma
El model, per al qual Catalunya defensa el criteri d'ordinalitat, és exportables a altres comunitats…
El grup estatunidenc, que desenvolupa videojocs com 'Pokémon GO' o 'Monopoly GO', inaugura unes noves…
Collboni projecta una Barcelona assequible i econòmicament equilibrada, sense turisme massificat. En una nova sessió…
L'exposició ret homenatge a l'estudi d'animació barceloní, encarregat d'il·lustrar les imaginacions de directors com Tim…