Visitem set restaurants que, des de diversos punts de la província, s’han guanyat un lloc a la guia vermella gràcies a una cuina honesta i arrelada al territori
El xef Andrés Torres, del restaurant Casa Nova, ha guanyat una Estrella Michelin l'any 2025. © Sergi Ros
Quan pensem en alta cuina, sovint imaginem restaurants sofisticats al cor d’una gran ciutat. Però més enllà de les avingudes de l’Eixample o del Born, hi ha una altra constel·lació que brilla amb llum pròpia: la dels restaurants amb Estrella Michelin situats a les comarques de Barcelona. Establiments que combinen excel·lència culinària, arrelament al territori i una manera de fer que connecta amb la terra, la memòria i la tradició.
Per descobrir-los, us proposem un viatge per la província a través de set restaurants destacats a la guia vermella, alguns reconeguts també amb l’Estrella Verda per la seva aposta per la sostenibilitat. Són propostes amb personalitat pròpia, mirada contemporània i una aposta ferma pel producte de proximitat. Tots comparteixen la voluntat de reivindicar la cuina catalana des del respecte i la creativitat. A més, els seus xefs expliquen com l’Estrella va capgirar el negoci i reflexionen sobre com tradueixen el paisatge al plat.
Casa Nova: arrels al Penedès i mirada al món
A Sant Martí Sarroca, a l’Alt Penedès, Casa Nova és el projecte vital del cuiner i periodista Andrés Torres, també president de l’ONG Global Humanitaria. La seva trajectòria —marcada per l’ajuda humanitària i els viatges arreu— és un ingredient clau de la seva cuina. “Casa Nova té molt a veure amb tot allò que ha influït en els meus viatges com a corresponsal i com a persona dedicada a l’ajuda social”, explica.
La carta no es limita a portar al plat productes de proximitat. En aquest cas, és ell mateix qui cuida i treballa bona part dels ingredients, des dels ous de les gallines que campen pel terreny fins al vi o el vinagre elaborats a casa. Tot això és possible gràcies a una infraestructura pròpia que garanteix una traçabilitat gairebé total, amb reutilització de l’aigua de pluja, cultiu de bolets shitake, hotel d’insectes… Fins i tot el pa es cou en un forn de llenya seguint la tècnica tradicional de les comunitats indígenes de l’altiplà peruà, en homenatge als aprenentatges vitals del xef. “Conviure amb comunitats durant anys et fa adonar de com, amb molt poc, es pot viure i alimentar-se”, apunta Torres.
La seva és una cuina sense complexos, senzilla però amb mirada contemporània, que posa en valor productes essencials —com una simple patata— i els eleva amb tècniques i coneixements apresos arreu. El reconeixement de la Guia Michelin no ha fet sinó reforçar aquest relat: Estrella Verda des del 2024 pel seu compromís amb la sostenibilitat i Estrella Vermella el 2025 per la seva qualitat gastronòmica. “Sortir a la Guia Michelin et posa al mapa i desperta la curiositat de saber què s’hi cou”, diu Torres.
Fidel al seu esperit solidari, aquests mesos organitza sopars a quatre mans amb altres cuiners per recaptar fons destinats a garantir àpats per a nens i nenes de Gaza. Una prova més que Casa Nova va molt més enllà d’un restaurant: és un compromís amb les persones i amb el territori.
Tresmacarrons: cuina de memòria al Maresme
Al Masnou, el restaurant Tresmacarrons és tota una declaració d’intencions. El cuiner Miquel Aldana i la cap de sala Núria Orra van rebre la seva primera Estrella Michelin l’any 2015 i no han perdut mai de vista l’essència: una cuina de proximitat sense artificis, amb menús que canvien sovint seguint la temporalitat. “Aquí fem una cuina clàssica amb tècniques modernes. Una cuina de tota la vida i de valorar el producte que ens envolta, de la comarca del Maresme”, resumeix Orra.
Com a curiositat, el nom del restaurant és un homenatge a les Estrelles Michelin. “En Miquel volia un nom que la gent recordés fàcilment. Va treballar un any a París, i allà els cuiners no diuen étoile, sinó macaron. Aquest cuiner té un macaron, aquest altre en té dos… Ens va fer gràcia, i ho vam catalanitzar”, explica la cap de sala, que recorda que l’arribada de l’Estrella va marcar un abans i un després. “No ens ho esperàvem gens. Som un restaurant molt petit i llavors no teníem ni menú degustació, només una carta per a la clientela habitual. Quan ens van donar l’Estrella, tot va canviar: vam haver de buscar equip, gestionar moltes reserves, reorganitzar-ho tot… Al principi va ser complicat”.
Tot i que la major part del producte prové del Maresme —com ara els pèsols, els tomàquets, les maduixes o les albergínies blanques—, també col·laboren amb productors d’altres zones properes, com un petit ramader de Moià que els proveeix de carn de wagyu. “No sempre és viable tenir-ho tot d’aquí, però treballem sempre amb productors locals, gent amb qui tenim relació des del primer dia”.
Un vincle que també mantenen amb la DO Alella, unint vins i productes locals per reforçar la memòria gustativa. “Un dia un client em va dir: ‘Aquesta salsa és entre la meva mare i la meva dona’. Això és exactament el que busquem: records clàssics de la cuina catalana”, conclou Orra.
Can Jubany: cuinar la terra des d’Osona
A Calldetenes, al cor d’Osona, Can Jubany va més enllà d’un restaurant: és una masia catalana que reivindica la cuina tradicional amb esperit contemporani. Al capdavant hi ha el xef Nandu Jubany que, des del 1995, ha recuperat el patrimoni agrícola de la casa per fer-lo bategar en cada plat. A la finca hi conrea verdures, herbes i cuida un petit galliner, garantint un aprenentatge directe del terreny. “Fem cuina catalana, no gaire rebuscada, però amb molt de sabor; aquella que feia l’àvia o la tieta, viscuda al voltant d’una taula amb gent que estimes”, explica.
El porc i la tòfona són dos dels productes de la regió que més treballa. “Vam apostar per la tòfona i som un lloc on venir a menjar-ne, i també a tastar caça”, afegeix. Com a curiositat, Jubany és un dels mentors de Núria Orra i, a més, va començar la seva carrera amb Toni Sala, que també té Estrella a Olost. “Quan algú ho fa bé, tot el territori puja la qualitat”, apunta. “Per això, hem d’estar agraïts a locals com Sala, Bocatti o l’antic Ànec Blau de Vic”.
Can Jubany va rebre la primera Estrella Michelin l’any 1998, distinció que manté des de llavors. “El primer mig any ve molta gent, però són clients que un any venen aquí i el següent van a un altre premiat; la majoria no es queden”, explica quan se li pregunta per l’impacte del reconeixement. “Això sí: gràcies a l’Estrella, la nostra gent ens va valorar més i els clients de sempre s’hi van sentir partícips”. Això no és casualitat: la filosofia del projecte és recuperar el sentit original de la paraula “restaurant”, és a dir, restaurar tothom qui hi posa els peus.
Un recorregut pels altres referents de la província
Més enllà d’aquests tres establiments, l’alta cuina es desplega amb personalitat pròpia a diversos punts de les comarques de Barcelona. A Sagàs, Els Casals és un exemple modèlic d’autosuficiència i respecte pel cicle natural dels aliments: una masia que conrea, cria i transforma, amb la cuina d’Oriol Rovira com a fil conductor, i que compta també amb una Estrella Verda per la seva coherència sostenible.
També amb doble reconeixement —Estrella Vermella i Estrella Verda— brilla el restaurant Lluerna, a Santa Coloma de Gramenet, que trenca tòpics amb una proposta elegant, neta i compromesa amb el medi ambient, sota la mirada de Víctor Quintillà.
A Olost, el restaurant Sala, amb el xef Toni Sala, manté amb perseverança una Estrella guanyada fa anys gràcies a una cuina discreta, honesta i fidel a l’essència catalana i al producte de qualitat. I a Sant Fruitós de Bages, dins del recinte de Món Sant Benet, el restaurant L’Ó, dirigit pel xef Ivan Margalef, destaca per una cuina creativa i sofisticada, connectada amb el paisatge vitivinícola i al patrimoni de la zona.
La constel·lació d’Estrelles Michelin que il·lumina les comarques de Barcelona demostra que l’alta cuina no hi entén de geografies centrals. Des del Maresme fins al Bages, de l’Alt Penedès a Osona, cuiners i cuineres han sabut transformar el paisatge en plat i el record gustatiu en experiència. Tots comparteixen una Estrella perquè compleixen allò que Michelin distingeix per damunt de tot: cuina d’alt nivell, tècnica impecable i una identitat que deixa petjada.
Més informació a www.barcelonaesmoltmes.cat/ca/gastronomia
El model, per al qual Catalunya defensa el criteri d'ordinalitat, és exportables a altres comunitats…
El grup estatunidenc, que desenvolupa videojocs com 'Pokémon GO' o 'Monopoly GO', inaugura unes noves…
Collboni projecta una Barcelona assequible i econòmicament equilibrada, sense turisme massificat. En una nova sessió…
L'exposició ret homenatge a l'estudi d'animació barceloní, encarregat d'il·lustrar les imaginacions de directors com Tim…
Del 26 de juny al 4 d'agost, la ciutat de Barcelona es torna a convertir…
Les claus de Carlos Cuatrecasas, Paco Solé Parellada o Carme Ruscalleda, els 10 anys de…