El Govern mobilitza 37 milions per combatre els efectes dels aranzels

Les empreses catalanes podran accedir a ajudes de fins a 80.000 euros per obrir filials a l'exterior i per a potenciar la seva promoció internacional, en un context en el qual Sàmper recomana apostar per mercats “més fiables” que els Estats Units

La guerra aranzelària iniciada pels Estats Units i la inestabilitat que està provocant a escala mundial ha portat el Govern a activar un paquet d’ajudes per valor de 37,5 milions d’euros per afavorir la internacionalització de les empreses catalanes. A través d’aquesta mesura arran dels aranzels promoguts per Donald Trump, les empreses podran accedir a ajudes de fins a 80.000 euros per a obrir una filial a l’estranger, o de fins a 30.000 euros per a impulsar accions de promoció internacional.

Amb aquest primer paquet d’ajudes, Acció duplica el pressupost inicialment previst per a l’àmbit de la internacionalització, amb l’objectiu “d’acompanyar les empreses a fer front a la política comercial dels Estats Units” i accelerar l’expansió internacional de tot el teixit productiu de Catalunya, segons ha destacat el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper.

Gran part de les ajudes, emmarcades en el Pla Responem impulsat pel Govern de Salvador Illa, estaran a la disposició de les empreses abans d’estiu, i aniran acompanyades de més mesures per impulsar la internacionalització. “No només incrementem les ajudes econòmiques, sinó que també impulsem el suport qualitatiu”, a través de les Oficines Exteriors i l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització de la Generalitat.

Segons Sàmper, les decisions de Trump han generat una situació de “política mundial de confrontació que fa que la geopolítica sigui impredictible”. Per aquest motiu, ha cridat les empreses a ser “previsores”. El conseller ha anat més enllà i ha recomanat a les companyies que exporten regularment als Estats Units que explorin altres mercats “més fiables”, ha expressat en una jornada d’Acció en la qual també ha participat el secretari d’Empresa i conseller delegat de l’agència, Jaume Baró.

En aquest sentit, Sàmper ha animat les empreses a ampliar el seu marc exportador, i ha mirat cap a Àsia, especialment a la Xina, Corea, el Japó i l’Índia. “La voluntat és no dependre només d’un mercat que fins ara havia anat molt bé”, sense deixar-lo de banda: “Hem de mantenir-ho, però amb un ull posat en altres llocs”.

Les ajudes es concreten en sis línies diferents, i són les primeres que es materialitzen dins del pla del Govern per donar resposta als aranzels, que preveu mobilitzar 1.500 milions d’euros. A més de les ajudes per a obrir filials —amb un total de nou milions d’euros, sis respecte als previstos— i les destinades a la promoció internacional —amb vuit milions, 5,5 més—, també s’oferiran serveis d’ajuda a la diversificació de les exportacions, amb quatre milions d’euros, i cupons d’internacionalització, amb dos milions més perquè les empreses desenvolupin l’estratègia i la planificació per a llançar-se a nous mercats.

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, a la jornada d’Acció sobre els aranzels.

A més, pròximament es posaran en marxa dues línies addicionals, tant per a empreses que ja són exportadores com per a aquelles que volen fer el salt a l’àmbit internacional. D’una banda, es destinaran 4,5 milions a un servei de creixement empresarial i, per l’altra, es crearà un nou programa d’iniciació a l’exportació.

Al marge d’aquestes mesures, Acció també durà a terme durant aquest any un centenar d’actuacions internacionals per fomentar la presència d’empreses catalanes en el món, amb missions comercials, accions de promoció i participació en fires i esdeveniments. A més, 350 empreses han participat en seminaris i sessions de formació sobre aspectes tècnics vinculats als aranzels, i Acció ha realitzat més d’un centenar d’assessoraments a empreses catalanes per adaptar-se al nou panorama comercial global.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

La barcelonina vLex, nou unicorn després de la seva compra per part de la canadenca Clio

La gestora Oakley Capital ha venut la companyia catalana 'legal tech' per uns 850 milions…

1 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

El teixit inversor com a combustible per a la Barcelona emprenedora

Amb un ecosistema madur, la capital catalana viu la irrupció de nous fons locals i…

1 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Carlos Julià (Miura Partners): “A més d’aportar capital, els fons aporten capacitats”

El soci director de la firma de capital privat barcelonina crida a posar el focus…

1 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Daniel Oliver (Capital Cell): “La inversió ha d’ajudar la màquina que és Catalunya a nivell científic”

El fundador i director de la plataforma de micromecenatge aposta per propulsar la ciència a…

1 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

L’Ajuntament com agent actiu de l’ecosistema emprenedor

Barcelona ha esdevingut en els darrers anys un dels pols més dinàmics d’innovació i emprenedoria…

1 de juliol de 2025
  • Opinió

I si emprendre no fos tan difícil?

El suport local com a palanca per fer créixer idees, consolidar projectes i impulsar el…

29 de juny de 2025