Inventari d’arquitectura

Llum, l’interior com a essència de l’arquitectura, cambres sagrades, porticats d’àgores gregues, les cúpules immarcescibles, les columnates prodigioses són el fil argumental d’una selecció arquitectònica de l’arbitrarietat de la qual adverteix l’autor, però acaba sent infal·lible

1

Temple d’Hathor a Denderah

 

Com a selecció personal i deixant al marge els habitatges unifamiliars –que mereixen un rànquing a part–, escullo aquest temple d’època ptolemaica, en lloc d’algun de dinasties anteriors de millor factura, perquè gran part del mateix conserva la coberta. La màgica degradació lumínica des del desert encegador fins a les fosques cambres sagrades només travessades per fins feixos de sol que penetra, domesticat, per petites lluernes, només es pot valorar si el conjunt està cobert.

El temple a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

2

Stoà d’Àtal a Atenes

Considerant que l’essència de l’arquitectura es troba al seu interior, trio aquest monument que es va poder reconstruir, amb poquíssim marge d’interpretació, aprofitant la repetitivitat tipològica dels porticats que envoltaven les àgores gregues, a partir dels poquíssims elements arquitectònics conservats. És cert que aquests fragments originals es distingeixen per la seva talla, però això no impedeix que a l’ombra d’aquests pòrtics puguem entendre l’arquitectura original. L’extremat respecte arqueològic atempta contra el gaudi arquitectònic.

El monument a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

3

Panteó en Roma

El millor edifici de la Roma clàssica i probablement de la història de l’arquitectura. Una altra fàbrica destinada a provocar ombres, ja que pel seu ull de bou màgic s’escapa la calor i penetra la pluja, com demostra l’esplèndid embornal de bronze situat al peu. Que la colossal cúpula no tingués clau sinó un gran ull de bou va inspirar Brunelleschi per aixecar la de la catedral de Florència sense bastida.

El panteó a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

4

Santa Maria del Mar en Barcelona

La presència de dos edificis barcelonins en aquesta selecció sembla molt xovinista, però és disculpable per la meva exigència de conèixer personalment totes les obres. Santa Maria del Mar em sembla l’església gòtica més austera i mística del món.

La basílica a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

5

L’Alhambra a Granada

És, juntament amb la Sagrada Família, el monument més visitat d’Espanya: tres milions a l’any. Parafrasejant Abraham Lincoln, podem assegurar que no es pot enganyar tants durant tant de temps. L’Alhambra és la millor arquitectura àrab del món, molt millor que qualsevol de les assentades a l’Àfrica.

L’Alhambra a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

6

Absis de Sant Pere al Vaticà

Michelangelo és geni absolut en totes les arts plàstiques, i en arquitectura també. Exterior de l’absis de Sant Pere –només visible des dels jardins del Vaticà– és la transició genial, d’un cop de ploma, del renaixement al barroc. Proporcions insòlites, pediments corbats i trencats, un àtic desconcertant. El que és nou acostuma a ser dolent però el que és bo és sempre nou.

La basílica a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

7

Columnata de Bernini al Vaticà

Borromini va ser el genial maldestre, Bernini l’hàbil genial. La columnata de la plaça de Sant Pere és d’una brillantor enlluernadora per diversos motius, però, per a un arquitecte, és increïble l’habilitat berniniana per assentar una columnata clàssica en un terreny en pendent sense conflictes aparents. Totes les columnes semblen tenir la mateixa altura i són verticals, els capitells semblen ortogonals, l’arquitrau sembla horitzontal. Com aconsegueix que tot quadri?

La plaça Sant Pere del Vaticà a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

8

Residència de Würzburg

El barroc alemany, un estil arquitectònic bàsic en la història; Balthasar Neumann, el seu millor representant; Würzburg, una residència palatina enlluernadora; la seva Escala Imperial, la més bonica del barroc universal; el seu sostre, la suma obra de Tiepolo i el més gran i millor sostre en fresc de la història.

El palau a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

9

Museu Guggenheim en New York

El de Bilbao no està malament però prefereixo el de Wright. Si no puc seleccionar una mansió d’aquest genial arquitecte trio el museu de Nova York. Estic d’acord que penjar quadres en una paret corba i en pendent no és el més recomanable, però recórrer aquest espai és una experiència arquitectònica inoblidable i, malgrat les dificultats, m’encantaria muntar-hi una exposició.

El museu a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

10

La Sagrada Família

Em fico en camisa d’onze vares, però decideixo incloure aquesta obra de Gaudí entre les deu destacades. Fa més de cinquanta anys vaig ser un dels instigadors d’un manifest, signat per moltes figures de l’arquitectura, radicalment oposat a la continuació de les obres. Em vaig equivocar. Encara que molts detalls els hagués resolt d’una altra manera, la llum i l’espai –protagonistes de l’arquitectura– són absolutament sublims.

El temple a través de les fotos publicades pels seus visitants a l’Instagram.

Compartir
Publicado por
Óscar Tusquets

Artículos recientes

  • Professionals

Xavier Asensi: “M’agrada el poc complex d’inferioritat dels Estats Units”

El copresident de l’Inter Miami recorda l’històric fitxatge de Leo Messi després de la tempesta…

18 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

Damm factura 2.025 milions i augmenta un 35% els beneficis

El grup va tancar l'any passat amb uns beneficis de 175 milions d'euros

18 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

El Corte Inglés finança amb més de 300 mil euros un nou tractament per al càncer de mama

La donació servirà per a avançar en un assaig innovador de l'Hospital Clínic de Barcelona…

18 de juny de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“La gent jove ha de tenir clar quin rumb adoptar perquè Barcelona continuï evolucionant”

Entrevistem a Albert Chamorro, conseller delegat de V2 Group, empresa dedicada a la fabricació additiva…

18 de juny de 2025
  • Opinió

La Barcelona metropolitana: una societat diversa, una representació desigual

Darrerament, venen apareixent a les xarxes socials unes publicacions que mostren imatges d’escenes quotidianes als…

18 de juny de 2025
  • Gastronomia

Sabors de Barcelona: un viatge gastronòmic i sensorial per a la nostra cultura i identitat

Juntament amb Caram Caram!, identifiquem els productes amb empremta que configuren la identitat culinària de…

16 de juny de 2025