Hashtag Barcelona

Itàlia a Barcelona

Encara que aquí no tinguem un barri típicament italià com el Little Italy de Nova York que fa que a l’acte et sentis transportat a Itàlia sense sortir de Manhattan, actualment els italians són la comunitat d’estrangers més gran de Barcelona, amb gairebé seixanta mil persones. Potser per això, per tota la ciutat hi ha desenes de restaurants especialitzats en cuina italiana i, fins i tot, unes quantes botigues on tant els barcelonins d’origen italià com els amants de la gastronomia d’aquest país podem comprar productes difícils de trobar en els comerços i mercats de tota la vida.

La cuina italiana és enormement popular arreu del món. Encara que, per a moltes persones anar a un italià és sinònim d’anar a fer una pizza o a tot estirar un plat de pasta. Fins al més profà en la matèria ha tastat el Lambrusco i el Chianti. A tothom li agrada compartir un tiramisú o una panna cotta i, amb una mica de sort, xarrupar una copeta de limoncello “cortesia della casa”.

Barcelona és plena de pizzeries per a tots els gustos i a l’abast de totes les butxaques. Establiments modestos i populars ideals per fer-hi sopars de grup, perquè la pizza sol agradar a tothom i no pica de preu. També petits restaurants amb encant on portar una primera cita perquè la cuina italiana rica en sabors intensos, olors alegres i colors vius és una invitació al gaudi.

Per als més sibarites, Barcelona també té un grapat de restaurants italians de primer nivell, amb una carta fastuosa i una clientela devota i incondicional al llarg dels anys. Penso, per exemple, en el Giorgio, Il mercante di Venezia, Da Greco, La bella Napoli o Xemei. Establiments que et transporten per la via dels sentits a l’elegant Venècia o a l’explosiva Nàpols fent evident que Itàlia és un país amb una cultura gastronòmica bastíssima i diversa.

Fa un temps, a tocar de la Sagrada Família, va obrir la persiana un petit cafè italià regentat per una família lògicament italiana que de seguida es va fer molt popular entre els del barri i els turistes. Poc abans de la pandèmia, es van decidir a fer el salt i obrir un restaurant al local del costat. Es diu Paisano Bistró (Lepant, 277) i és senzillament una meravella. Hi acostumo a dinar un cop per setmana i no falla mai. Fan una pasta fresca d’elaboració pròpia deliciosa. Va, que us faré dentetes: ravioli casolans farcits de radicchio i botifarra amb salsa de mantega i sàlvia o rigatoni amb albergínia, mozzarella fumada i alfàbrega, per dir-ne només dos.

A tothom li agrada compartir un tiramisú o una panna cotta i, amb una mica de sort, xarrupar una copeta de limoncello “cortesia della casa”

També hi he descobert la pinsa romana, un tipus de pizza amb molta tradició a la Ciutat Eterna, més lleugera i digestiva que la que tots coneixem perquè està feta amb una barreja de blat, farina d’arròs i soja amb una fermentació de 72 hores. A sobre de la massa, una col·lecció d’ingredients típicament italians de primera qualitat: burrata fresca, mozzarella de búfala, salsiccia, mortadella, pecorino, friarielli

Va, que us faré dentetes: ravioli casolans farcits de radicchio i botifarra amb salsa de mantega i sàlvia o rigatoni amb albergínia, mozzarella fumada i alfàbrega, per dir-ne només dos

Sempre que m’assec a la taula del Paisano em faig la ferma promesa de no fer-hi postres, però soc fàcil de convèncer i sempre acabo compartint un cannolo sicilià acompanyat d’un limoncello. Per si no fos prou, també tenen una fantàstica selecció de vins italians. En Salvatore, el patriarca de la família que regenta l’establiment, sempre ens n’aconsella d’interessants. Sigui un Sauvignon toscà o un Falanghina de la Campania.

D’entre les maneres que tenim de viatjar sense sortir de Barcelona, crec que aquesta és una de les més plaents.

Compartir
Publicado por
Francesc Soler

Artículos recientes

  • Business and Talent

El ‘real state’ observa els primers brots verds cap a la solució de la crisi de l’habitatge

El sector immobiliari es repensa al sud d’Europa a pocs dies del tret de sortida…

19 de setembre de 2025
  • Gastronomia

El llegat barceloní dels besavis genovesos

Carla Rivali és l’ànima de La Italiana, la botiga de menjar que des de l’any…

19 de setembre de 2025
  • Opinió

I si maridem autoestima i país?

Hi havia complicitat a l’escenari, d’aquella que es nota quan les veus no competeixen, sinó…

19 de setembre de 2025
  • Barcelona Futur

La Sagrada Família homenatjarà Gaudí coronant la Torre de Jesús per a 2026

Amb la vista posada en la celebració del centenari de la mort del seu artífex,…

19 de setembre de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Les vikingues de l’economia blava

Deu dones participen en el pioner programa Lagertha de formació de directives per a empreses…

18 de setembre de 2025
  • Creativitat

1.500 activitats per a reivindicar Barcelona com a capital mundial de l’arquitectura

Amb un pressupost d'onze milions d'euros, la celebració de l'esdeveniment internacional desplegarà propostes de febrer…

18 de setembre de 2025