Hashtag Barcelona

Itàlia a Barcelona

Encara que aquí no tinguem un barri típicament italià com el Little Italy de Nova York que fa que a l’acte et sentis transportat a Itàlia sense sortir de Manhattan, actualment els italians són la comunitat d’estrangers més gran de Barcelona, amb gairebé seixanta mil persones. Potser per això, per tota la ciutat hi ha desenes de restaurants especialitzats en cuina italiana i, fins i tot, unes quantes botigues on tant els barcelonins d’origen italià com els amants de la gastronomia d’aquest país podem comprar productes difícils de trobar en els comerços i mercats de tota la vida.

La cuina italiana és enormement popular arreu del món. Encara que, per a moltes persones anar a un italià és sinònim d’anar a fer una pizza o a tot estirar un plat de pasta. Fins al més profà en la matèria ha tastat el Lambrusco i el Chianti. A tothom li agrada compartir un tiramisú o una panna cotta i, amb una mica de sort, xarrupar una copeta de limoncello “cortesia della casa”.

Barcelona és plena de pizzeries per a tots els gustos i a l’abast de totes les butxaques. Establiments modestos i populars ideals per fer-hi sopars de grup, perquè la pizza sol agradar a tothom i no pica de preu. També petits restaurants amb encant on portar una primera cita perquè la cuina italiana rica en sabors intensos, olors alegres i colors vius és una invitació al gaudi.

Per als més sibarites, Barcelona també té un grapat de restaurants italians de primer nivell, amb una carta fastuosa i una clientela devota i incondicional al llarg dels anys. Penso, per exemple, en el Giorgio, Il mercante di Venezia, Da Greco, La bella Napoli o Xemei. Establiments que et transporten per la via dels sentits a l’elegant Venècia o a l’explosiva Nàpols fent evident que Itàlia és un país amb una cultura gastronòmica bastíssima i diversa.

Fa un temps, a tocar de la Sagrada Família, va obrir la persiana un petit cafè italià regentat per una família lògicament italiana que de seguida es va fer molt popular entre els del barri i els turistes. Poc abans de la pandèmia, es van decidir a fer el salt i obrir un restaurant al local del costat. Es diu Paisano Bistró (Lepant, 277) i és senzillament una meravella. Hi acostumo a dinar un cop per setmana i no falla mai. Fan una pasta fresca d’elaboració pròpia deliciosa. Va, que us faré dentetes: ravioli casolans farcits de radicchio i botifarra amb salsa de mantega i sàlvia o rigatoni amb albergínia, mozzarella fumada i alfàbrega, per dir-ne només dos.

A tothom li agrada compartir un tiramisú o una panna cotta i, amb una mica de sort, xarrupar una copeta de limoncello “cortesia della casa”

També hi he descobert la pinsa romana, un tipus de pizza amb molta tradició a la Ciutat Eterna, més lleugera i digestiva que la que tots coneixem perquè està feta amb una barreja de blat, farina d’arròs i soja amb una fermentació de 72 hores. A sobre de la massa, una col·lecció d’ingredients típicament italians de primera qualitat: burrata fresca, mozzarella de búfala, salsiccia, mortadella, pecorino, friarielli

Va, que us faré dentetes: ravioli casolans farcits de radicchio i botifarra amb salsa de mantega i sàlvia o rigatoni amb albergínia, mozzarella fumada i alfàbrega, per dir-ne només dos

Sempre que m’assec a la taula del Paisano em faig la ferma promesa de no fer-hi postres, però soc fàcil de convèncer i sempre acabo compartint un cannolo sicilià acompanyat d’un limoncello. Per si no fos prou, també tenen una fantàstica selecció de vins italians. En Salvatore, el patriarca de la família que regenta l’establiment, sempre ens n’aconsella d’interessants. Sigui un Sauvignon toscà o un Falanghina de la Campania.

D’entre les maneres que tenim de viatjar sense sortir de Barcelona, crec que aquesta és una de les més plaents.

Compartir
Publicado por
Francesc Soler

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els certàmens amb més visitants de Fira de Barcelona entre 1999 i 2024

Consolidada com a actor essencial per a l'economia de Catalunya, la Fira de Barcelona reuneix…

14 de juny de 2025
  • El Bar del Post

Alexandre Escrivà: La crida de les lletres

“Des de la pandèmia escric gairebé cada dia de la meva vida”. L'escriptor i músic…

14 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

L’impacte del Mobile 2025 supera els 560 milions i 13.000 llocs de treball

La GSMA calcula que l'impacte del congrés des de la seva arribada a Catalunya ha…

14 de juny de 2025
  • Opinió

El Pare Coratge i els seus fills (se’n van de rave)

Malgrat els seus excessos i incongruències, 'Sirât' ha retornat el cinema al terreny frondós de…

13 de juny de 2025
  • Opinió

22@: el pulmó de la Barcelona tecnològica

Què fa de Barcelona una de les ciutats més apreciades a tot el món? L'arquitectura,…

13 de juny de 2025
  • Professionals

La llibretera romana

Enmig de novetats i clàssics d’escriptores i escriptors del seu país, la Cecilia Ricciarelli ha…

13 de juny de 2025