Barcelona Futur

La Fundació Catalunya La Pedrera potencia la vocació científica dels joves

Els programes que promou l'entitat aquest estiu aspiren a impulsar el talent i l'interès per la recerca entre estudiants preuniversitaris, amb projectes vinculats a àmbits com l'enginyeria aeroespacial i el disseny de videojocs aplicats a la salut

Propulsar la vocació i el talent científic a partir d’experiències d’immersió en la recerca. Aquest és l’objectiu amb el qual la Fundació Catalunya la Pedrera promou una nova edició dels seus programes d’estiu destinats a estudiants de Secundària amb inquietud científica. A través de programes que compten amb aliances amb centres de recerca, hospitals i universitats, l’edició d’aquest estiu oferirà 415 places, que per a joves que participaran en projectes vinculats a àmbits diversos, des de la biociència fins a la física quàntica, passant per l’enginyeria aeroespacial i la medicina. 

Els programes, alguns dels quals ja han tancat la fase de presentació de candidatures per a aquest estiu, estan dirigits a joves estudiants que estiguin cursant entre quart d’ESO fins a segon de Batxillerat. Les més de 400 places que ofereix la fundació es distribueixen en diversos programes: el Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC); les Estades Científiques a Món Natura Pirineus i a Món Sant Benet, i les estades del programa Joves i Ciència, que inclou una fase internacional. 

Mitjançant aquests programes, l’entitat pretén articular espais de trobada i aprenentatge entre els joves, i generar alhora oportunitats de relació entre aquests potencials talents científics. En concret, el disseny i creació en l’àmbit dels videojocs i la seva aplicació en l’àmbit de la salut seran l’eix central de l’estada científica d’aquest estiu al Món Sant Benet, prevista del 7 al 12 de juliol. Amb 45 places a les quals es pot optar fins al 5 de maig, el programa aprofundirà en com la ludificació pot aplicar-se en el camp de la salut a través del desenvolupament d’un videojoc, començant pel disseny i acabant amb el playtesting, sense oblidar la creació artística i la programació. 

Amb una trajectòria de més de 15 anys, el programa Joves i Ciència és el més complet de la fundació

L’enginyeria aeroespacial serà la protagonista de l’estada científica a Món Natura Pirineus, a través d’activitats pràctiques en les quals els participants construiran i provaran els seus projectes amb dos petits satèl·lits destinats a missions científiques. Amb 60 places a les quals es pot optar també fins al 5 de maig, el programa comptarà del 8 al 13 de juliol amb un equip amb investigadors amb experiència en el sector del New Space.

Programes amb mirada internacional

El BIYSC, amb candidatures tancades, està dirigit a joves entre 16 i 18 anys de tot el món, i es desenvoluparà del 2 al 12 de juliol amb l’objectiu de promoure vocacions per a la recerca en una convivències de dues setmanes plenes d’activitats com reptes científics i tecnològics. Aquesta nova edició preveu reunir més de 150 joves de 30 nacionalitats, entorn d’un total de 17 projectes de recerca. 

També amb la fase de presentació de candidatures tancada, el programa Joves i Ciència selecciona a 60 estudiants de quart d’ESO i els acompanya durant tres anys per fomentar la seva vocació per la recerca, objectiu que persegueix a través de tres fases. 

Participants dels programes de la Fundació Catalunya La Pedrera per fomentar les vocacions científiques.

La primera d’aquestes fases consisteix en una estada a Món Natura Pirineus amb sis projectes de recerca, que acaba amb la redacció d’un article científic, imprescindible per passar a la següent fase. La segona es durà a terme el següent estiu, quan els estudiants que segueixin en el programa s’incorporaran en un equip de recerca d’un laboratori científic nacional, abans d’una tercera fase en la qual participaran en un centre o programa internacional, durant l’estiu després de finalitzar el Batxillerat. 

Amb una trajectòria de més de 15 anys, Joves i Ciència és el programa més complet de la fundació. Es tracta d’un itinerari que, combinat amb la resta de programes, pretén acompanyar i fomentar vocacions científiques per a canalitzar aquest talent i convertir-lo en el futur del sector de la ciència no només de Catalunya, sinó de l’àmbit internacional.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025