La Nit de Gala de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya

El municipi de La Fatarella acull aquest 13 de desembre la nit que atorga els premis a les millors varietats d’oli de Catalunya

L’oli d’oliva verge extra de Catalunya està de festa aquesta setmana. El pròxim dia 13 de desembre, el municipi de La Fatarella acull la Nit de Gala de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya per donar fins a 8 premis a produccions d’oli català. Uns premis que tenen com a objectiu reconèixer les qualitats dels millors d’olis d’oliva verge elaborats a Catalunya i seleccionar els més destacats tenint en compte les seves característiques sensorials i d’altres elements que es plasmen en les categories de cada premi.

La nit de l’oli d’oliva verge extra de Catalunya es fa amb el propòsit no només de reconèixer les produccions d’oli genuïnament catalanes, sinó que també pretén que la societat catalana conegui el producte i contribuir d’aquesta manera a la promoció i a la comercialització de l’oli d’oliva català. La celebració d’aquests premis s’emmarca en un dels compromisos assumits pel Govern de la Generalitat dins el Pla d’Acció de l’Oli d’Oliva 2024-2026 per donar suport al sector. Així mateix, aquest pla també contempla altres accions, com per exemple la reestructuració del sector cap a l’oleoturisme i un sistema de producció sostenible.

El Govern dona suport al sector dins el Pla d’Acció de l’Oli d’Oliva 2024-2026. © Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Per poder atorgar els premis, es fa una recollida de mostres prèvia per mitjà d’una empresa especialitzada que té la tasca de visitar la productora que opti al premi per tal d’extreure’n una mostra dels dipòsits amb la fi que els jurats puguin dur a terme la seva tasca de valoració de cadascuna de les modalitats de premi abans de la celebració de la gala.

Categories de premis

El premi consta de vuit categories. En primer lloc, premi als olis d’oliva verge extra de grans productors, des d’afruitat verd intens fins a afruitat madur passant per altres modalitats; en segon lloc, premi als olis d’oliva verge de petits productors, amb les mateixes modalitats que l’anterior; en tercer lloc, els olis d’oliva de producció ecològica, d’on en sortiran els cinc millors de Catalunya; en quart lloc, els olis monovarietals, d’on en sortirà el millor oli d’aquesta modalitat; en cinquè lloc, el premi als tres millors olis elaborats en projecte de recuperació de varietats autòctones; en sisè lloc, el premi al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica; en setè lloc, els tres premis al millor packaging; i finalment el premi més important: als deu millors olis de Catalunya d’aquest any 2024, que gaudiran d’aquest reconeixement durant tot l’any 2025.

De l’edició d’enguany en destaquen dos elements: en primer lloc, l’alta participació d’olis ecològics i, en segon lloc, que s’han presentat 23 varietats de grans productors així com de petits d’arreu de Catalunya.

A l’edició d’aquest any s’han presentat 23 varietats. © Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Compartir
Publicado por
The New Barcelona Post

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

TOUS es renova a Passeig de Gràcia per a convertir Barcelona en el seu gran aparador internacional

La marca catalana ha renovat la seva ‘flagship’, sota el nom de CASA TOUS, en…

21 d'octubre de 2025
  • Baco Boca

On fer unes tapes a Barcelona aquest octubre: sis hotels que no et pots perdre

Barcelona ofereix cada cop més propostes gastronòmiques dins dels seus hotels. Aquest octubre, et proposem…

21 d'octubre de 2025
  • Good News Barcelona

Clavé, artista total

Commemorant els vint anys de la seva mort, el Palau Martorell acull 'Antoni Clavé amb…

21 d'octubre de 2025
  • Good News Barcelona

“Fins que no em poso el barret, no soc jo”

Gema Galdón és una de les ànimes creatives més inquietes i sorprenents de la ciutat,…

21 d'octubre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

“Hi ha un 48h Open House per a cadascú”: dins del festival que obre portes

La directora del festival repassa els preparatius i novetats de la cita des de l'oficina…

20 d'octubre de 2025
  • Gastronomia

De l’olivera a l’ampolla: l’experiència oleoturística a les comarques de Barcelona

Projectes pioners com el de Can Viver, al Vallès Oriental, recuperen la varietat vera i…

19 d'octubre de 2025