Opinió

La nova (i inesperada) burgesia catalana

La nova (i inesperada) burgesia catalana. Temps era temps, un empresari no necessàriament tenia tan mala fama, d’entrada, que l’obligués a definir-se com a “emprenedor” per mirar de generar una bona primera impressió. Temps era temps, la burgesia catalana, també amb els seus crítics imprescindibles, tenia bona fama com a dinamitzadora del país i del seu sector productiu i cultural. Però una i altra categoria van passar, com a mínim tal com eren en néixer. Això vol dir que hagin desaparegut? No necessàriament. La burgesia ja no és el que era, però n’hi ha que han recollit el seu testimoni, fins al punt de ser-ne una inesperada nova versió. 

En vaig tenir tota la sensació, aquest últim dilluns de temporada dels The New Barcelona – Moments Estel·lars a la Casa Seat, organitzats per The New Barcelona Post, en entrevistar Enrique Tomás i els Hermanos Torres. Ell es defineix com un “botiguer”, però evidentment tampoc nega que, ara, sobretot és un gran empresari que ha impulsat la venda del pernil al món. Ells, són uns grans xefs que no s’han quedat aturats en triomfar al seu restaurant. I tots tres són, amb orígens humils, el gran relleu d’aquella burgesia catalana que naixia ja amb aquesta condició. I ho són, no només pels seus ingressos milionaris del present, sinó pel que arrosseguen amb ells. 

Diuen (i practiquen) que l’èxit no l’és si no és compartit. I això vol dir que atrauen talent i inversions (anant-los a buscar on calgui) cap a Barcelona. Els germans Torres, per exemple, no van parar fins que van aconseguir que Barcelona acollís la gala de les Estrelles Michelin del 2024. I ho han aconseguit. I l’impacte internacional que això pot comportar en l’àmbit gastronòmic només el saben ells i els qui, com ells, ja d’entrada projecten el nom de la capital catalana al món, cadascú des dels seus fogons. 

Tomás, per la seva banda, és un think tank amb potes que, igual et mobilitza Sor Lucía Caram i la Sagrada Família per ajudar els ucraïnesos, que treballa per batejar un gran premi del motor amb el nom de Barcelona ben a la vista. Això i mil coses més. Com els germans Torres, que volen dur a la ciutat un munt de grans esdeveniments a la capital de Catalunya. La volen al mapa sempre, al més alt nivell i com a pol d’atracció d’inversions i de talent que n’elevi el nivell. Com la burgesia catalana de tota la vida, però sense dir-se’n. Sense ser-la. O, millor dit, sent-ne una feliç, inesperada i nova versió, actualitzada.

Us deixo aquí els enllaços per poder recuperar la conversa per Spotify Youtube.

Compartir
Publicado por
Toni Aira

Artículos recientes

  • Business and Talent

El fil vermell que uneix Segundo Plato, Mathew i Superlativa amb Netmentora

Netmentora celebra la cinquena edició de la Impact Night amb quatre premiats i un reconeixement…

23 d'octubre de 2025
  • Good News Barcelona

La Nova Cuina Catalana protagonitzarà una edició històrica del Gastronomic Forum Barcelona

El saló gastronòmic reunirà per primera vegada tots els xefs catalans amb tres estrelles Michelin

23 d'octubre de 2025
  • Imatges

Pensar la fotografia com a refugi, testimoniatge i responsabilitat

L'Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) celebra les VII Jornades de Fotografia en un moment crític, i…

22 d'octubre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Barcelona i Sevilla s’acosten en una nova ruta directa amb trens de Ouigo

La capital catalana reforça la seva connectivitat amb un nou trajecte que farà parada també…

22 d'octubre de 2025
  • Business and Talent

La productivitat entra al cercle virtuós de l’economia, però l’absentisme la frena

Amb un optimisme prudent, la Cambra de Comerç de Barcelona eleva fins al 2,9% el…

22 d'octubre de 2025
  • Good News Barcelona

Autenticitat i diferenciació: El futur del ‘retail’ es debat a Barcelona

La capital catalana exerceix d'epicentre del comerç de proximitat amb una doble cita: el Retail…

22 d'octubre de 2025