Treballados a una oficina de Barcelona Activa. © Paola de Grenet
Barcelona ha esdevingut en els darrers anys un dels pols més dinàmics d’innovació i emprenedoria del sud d’Europa. Aquesta posició de lideratge no és fruit de la casualitat, sinó del compromís decidit de la ciutat per crear un ecosistema sòlid, divers i inclusiu capaç de convertir les idees en projectes, els projectes en empreses, i les empreses en motors de transformació social i econòmica.
Des de l’Ajuntament de Barcelona i, en particular, des de la Cinquena Tinència —que engloba les competències de Drets Socials, Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica— treballem amb una visió estratègica per consolidar aquest entorn, fent ús d’eines que van més enllà del suport clàssic a l’emprenedoria. Una d’aquestes eines és, sens dubte, l’impuls directe al capital risc, com a palanca per fer créixer startups en sectors estratègics per a la ciutat.
Tradicionalment, el paper de les administracions públiques en matèria d’emprenedoria s’ha centrat en la prestació de serveis de suport, com l’assessorament, la formació o la provisió d’espais físics. A Barcelona, hem volgut anar més enllà. Volem ser no només facilitadors, sinó dinamitzadors. Això vol dir actuar com un agent actiu dins l’ecosistema, connectant talent, recursos i oportunitats. Aquest enfocament es concreta en múltiples iniciatives i projectes, com la consolidació del 22@ i la seva ampliació amb projectes clau com el pol d’innovació en les cures, XRLAB, el laboratori d’innovació Food Lab, l’Urban Tech o el posicionament de la zona del Besòs com un pol d’activitat en indústria 4.0 i economia circular.
Però un dels salts més significatius en aquesta línia és l’aposta per diversificar l’economia i invertir a través de fons de capital risc en startups dels sectors que considerem estratègics per a l’economia de la ciutat: la ciència i la innovació, la salut, la tecnologia i el digital, l’economia de les cures, l’economia del visitant, el comerç i la restauració, les indústries creatives, l’agroalimentari, l’economia social i solidària i l’economia blava.
Capital risc amb vocació pública: l’impuls del capital risc com a motor d’innovació i ocupació de qualitat
La participació de l’Ajuntament en el capital risc respon a una visió clara: la necessitat de mobilitzar inversió privada cap a sectors d’alt valor afegit, amb capacitat de generar llocs de treball de qualitat, que aposten per la igualtat d’oportunitats i contribueixen a la competitivitat de la ciutat. Per això, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou fons de capital risc anomenat Barcelona Investment Fund, que estarà dotat amb 30 milions d’euros d’aportació municipal i que s’enfocarà a diversificar més la cartera d’inversions en aquests sectors considerats estratègics i a atraure inversió estrangera.
Aquest serà el tercer fons d’aquesta mena impulsat per l’Ajuntament, que ja té en funcionament, des del 2020, el Fons Accelera, dotat amb 10 milions d’euros i nascut per tal de reactivar la inversió privada a la ciutat després de la paràlisi de la Covid-19; i, des del 2023, el Fons Deep Tech, dotat també amb 10 milions i, en aquest cas, centrat en l’àmbit Deep Tech. Entre els dos, ja compten amb una cartera de 107 startups invertides, que aporten a l’ecosistema emprenedor prop de 4.000 llocs de feina. Es tracta d’una política pública altament innovadora, que cap altre Ajuntament d’Espanya ha implementat, seguint una nova lògica de compartir risc amb la iniciativa privada.
Un impacte que es multiplica
Aquesta fórmula genera un efecte multiplicador de la inversió pública, ja que l’Ajuntament inverteix una quantitat de diners sota la condició que el fons privat aporti aquesta quantitat aplicant un multiplicador determinat, diferent en cada fons. L’estratègia d’inversió també es basa en la diversificació, aportant capital en diferents fons per un valor inferior al 10% del valor del fons, normalment per sota del 5%. Les inversions també atenen altres criteris com el geogràfic (s’han de realitzar en companyies de Barcelona), el sectorial (invertint en empreses que formen part dels sectors estratègics per la ciutat), o el criteri de gènere, que prioritza la inversió en companyies liderades per dones.
A més, el fet que Barcelona sigui una de les poques ciutats europees que actua com a inversora institucional en capital risc reforça el seu atractiu com a lloc per emprendre. La ciutat envia un missatge clar: aquí, el talent troba suport, la innovació és benvinguda, i l’administració pública actua com a aliada activa.
Acompanyament més enllà de la inversió
L’aposta pel capital risc no és un fet aïllat, sinó que s’inscriu dins una estratègia integral d’impuls a l’emprenedoria, amb diverses iniciatives orientades a facilitar la creació d’empreses noves i acompanyar-les amb el seu creixement, amb programes de suport com les subvencions Impulsem el que fas, programes d’innovació i emprenedoria blava, incentius per a empreses innovadores i d’alta qualificació i programes d’emprenedoria per a nous sectors econòmics: Creamedia (indústries creatives i culturals), B-Step (esport), ProgramESS (economia social i solidària), B-Blue (economia blava), Serveis de Suport a la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa (economia social, cooperativisme i innovació socioeconòmica) i programes per la dinamització i enfortiment de l’associacionisme comercial (comerç).
També treballem perquè les noves empreses puguin créixer en un entorn físic i regulador adequat. Això inclou des de la transformació urbana del 22@ per allotjar empreses intensives en coneixement, fins a la simplificació administrativa i la col·laboració amb universitats, escoles de negocis i centres tecnològics.
L’emprenedoria és també una via d’inclusió i de generació d’oportunitats, especialment per les persones joves i les més afectades per la transformació del mercat laboral
I quan parlem de la necessitat de diversificar la nostra economia, de fer-la més resilient, allò que perseguim és potenciar sectors productius que ofereixen salaris més elevats i unes condicions laborals més dignes per tothom, com l’alcalde Jaume Collboni va posar de manifest el passat mes d’abril, amb la presentació del Pla Barcelona Impulsa 2025-2035, una agenda econòmica ambiciosa amb inversions, nous espais d’activitat econòmica i creació de llocs de treball. Es tracta d’una eina de transformació que té com a objectius la diversificació econòmica i la generació de llocs de treball de qualitat, donant suport als sectors estratègics amb una mirada metropolitana i amb vocació internacional.
Emprenedoria com a projecte de ciutat
Impulsar l’emprenedoria no és només una política econòmica. És una aposta de ciutat. És creure que la Barcelona del futur es construeix des de la capacitat d’innovar, de crear, de prendre riscos i de pensar en gran. És entendre que l’emprenedoria és també una via d’inclusió i de generació d’oportunitats, especialment per les persones joves i les més afectades per la transformació del mercat laboral. La digitalització, la transició ecològica, els canvis demogràfics o la irrupció de la intel·ligència artificial estan redefinint el mercat de treball, el model productiu i les relacions econòmiques.
Barcelona és una ciutat d’emprenedors, de comerciants, d’artesans, de professionals que, des de fa dècades han fet possible una economia productiva, arrelada al territori i compromesa amb la cohesió
El veritable repte és aconseguir que aquesta transició sigui justa, equilibrada i compartida, que no deixi a ningú enrere. I això només ho podem fer treballant plegats: institucions, empreses, col·legis professionals, universitats, sindicats i societat civil, per construir un model econòmic més resilient, innovador, eficient i inclusiu. Per això, estem treballant també per fer de l’emprenedoria un projecte accessible i divers, perquè els joves, les dones, els professionals sèniors o les persones migrades trobin espais i recursos per desenvolupar les seves iniciatives.
Som plenament conscients que la ciutat, com a motor econòmic i social del país, té una responsabilitat molt clara: liderar processos de transformació cap a una economia més digital, més sostenible, més equitativa i més inclusiva. Barcelona és una ciutat d’emprenedors, de comerciants, d’artesans, de professionals que, des de fa dècades (i també en els moments més difícils) han fet possible una economia productiva, arrelada al territori i compromesa amb la cohesió social. Les petites i mitjanes empreses, que constitueixen l’autèntica columna vertebral de l’economia barcelonina, són empreses que innoven, que donen feina, que es reinventen constantment i que fan ciutat. És en aquest teixit empresarial on rau bona part de la força i la vitalitat econòmica de Barcelona.
Mirant al futur
Els propers anys seran decisius. La transició digital, l’emergència climàtica i els canvis demogràfics plantegen reptes sense precedents, però també oportunitats immenses. Barcelona vol estar a l’avantguarda d’aquesta nova economia, no només com a escenari, sinó com a protagonista. I això vol dir seguir apostant per un model de col·laboració públic-privada, on l’Ajuntament lideri però també escolti, connecti i faciliti. En definitiva, l’Ajuntament de Barcelona està decidit a continuar sent un motor d’impuls per a l’emprenedoria.
Un dels principals problemes pels emprenedors és l’accés al crèdit per començar el seu negoci i per fer-lo créixer. El capital risc és només una de les eines (potent, valenta i innovadora) d’impuls, però al darrere hi ha una convicció profunda: que una ciutat amb talent, amb visió i amb compromís pot construir un futur millor per a tothom i no deixant a ningú enrere. Sabem que queda molta feina per fer, hem de redoblar els esforços. Hem d’ampliar aliances, repensar estratègies, i fer que l’economia sigui realment una eina de justícia social. Per això, continuarem treballant en un model econòmic que posa les persones al centre. Una economia al servei de les persones, que aposta per la igualtat d’oportunitats i l’ocupació de qualitat.
La gestora Oakley Capital ha venut la companyia catalana 'legal tech' per uns 850 milions…
Amb un ecosistema madur, la capital catalana viu la irrupció de nous fons locals i…
El soci director de la firma de capital privat barcelonina crida a posar el focus…
El fundador i director de la plataforma de micromecenatge aposta per propulsar la ciència a…
El suport local com a palanca per fer créixer idees, consolidar projectes i impulsar el…
El conseller d’Empresa i Treball crida a aprofitar un moment favorable per a l'ecosistema emprenedor…