Música

‘Mar i Cel’ i ‘Carmen’ a la vora del mar

La platja de Sant Sebastià serà l'escenari de dos concerts gratuïts que ja s'han convertit en 'clàssics' dins de la programació estival

L’estiu és sinònim de platja, mar i plans a l’aire lliure. Però també és sinònim d’una programació cultural que no s’atura i que manté viva la ciutat durant tot els mesos. Dos conceptes que el cicle de concerts ‘Clàssica a la platja’, que s’inicia aquest dimecres a la platja de Sant Sebastià de Barcelona, combina per a oferir un tast gratuït i obert a la ciutadania de la millor música simfònica de la mà de grans formacions com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) o l’Orquesta Simfònica del Liceu, així com els cors del Palau de la Música Catalana.

Els concerts, organitzats conjuntament pels tres grans equipaments culturals de la ciutat —  L’Auditori, el Liceu i el Palau de la Música Catalana, sota el paraigua de Barcelona Obertura, iniciativa fruit de la col·laboració de les tres institucions per a promoure la capital catalana a través de la música clàssica— i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, van seduir gairebé 30.000 persones. Els concerts d’enguany, que tindran lloc dimecres 9 i dijous 10 de juliol, retran homenatge al musical català per excel·lència, Mar i Cel, així com a una de les òperes més consagrades, Carmen. 

El primer concert estarà marcat per un emotiu homenatge a les melodies que han marcat generacions i que encara avui emocionen al públic, amb el cant a la llibertat i la pau entre pobles que representa Mar i Cel. Abans, però, la interpretació s’iniciarà a les 21 h amb una altra obra musical inspirada també en un llibre, la cançó Somni d’una nit d’estiu de Felix Mendelssohn, que es crea a partir del text de William Shakespeare. L’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu oferiran posteriorment una selecció de fragments de cançons de Mar i Cel, en versió simfònica, des del mític Himne dels pirates fins a emotives composicions com Per què he plorat. Unes cançons composades per Albert Guinovart, pianista que també participarà en l’actuació, en una vetllada especial en què la sorra de la platja de Sant Sebastià es convertirà en un gran auditori a l’aire lliure.

El concert a la platja serà una de les últimes oportunitats per veure les veles de l’exitós vaixell de Mar i Cel, ja que la companyia s’acomiada definitivament aquest diumenge amb una última  funció al Teatre Victòria, sala en què va néixer aquest musical a finals del segle passat. Així, Dagoll Dagom baixa definitivament el teló del seu recorregut artístic, després de de cinc dècades sobre els escenaris. Des de l’estrena de Mar i Cel l’any 1988, més d’un milió i mig d’espectadors s’han emocionat amb l’amor impossible del Saïd i la Blanca. De fet, durant la seva quarta reposició al setembre de 2024, més de 337.000 espectadors han omplert el Teatre Victòria al llarg de les les 300 funcions del musical basat en l’obra homònima d’Àngel Guimerà.

La següent nit de ‘Clàssica a la platja’, la del dijous 10 de juliol, tindrà com a protagonista una de les grans òperes de la història, Carmen. A través de la música de Georges Bizet, que també s’inspira en una novel·la, la del francès Prosper Mérimée, l’òpera ressegueix la història d’una decidida protagonista que no tem a les estrictes imposicions de la societat i tria viure lliurement. Les composicions seran interpretades per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb la soprano Mira Alkhovik com a protagonista, acompanyada pel Cor de Cambra del Palau i intèrprets com la mezzosoprano Silvia Tro Santafé, el baix-baríton Marko Mimica o el tenor Marcelo Puente. Aquesta selecció de les melodies de Carmen vindrà precedida per Tres danses espanyoles d’Enric Granados.

Aquest cicle de concerts gratuïts i oberts a la ciutadania va atraure, durant la seva anterior edició, a gairebé 30.000 persones en cadascuna de les actuacions.

Uns concerts que, a més, volen acostar la música a tots els públics, oferint un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda, així com motxilles vibratòries per a les persones amb sordesa o discapacitat auditiva. A més, i amb l’objectiu d’apropar la música a col·lectius vulnerables que no poden gaudir de la música directament a la platja, els Cor Petits i el Cor Mitjans de l’Orfeó Català acostaran les millors melodies a les residències de gent gran i el Cor Infantil es desplaçarà a l’Hospital del Mar de Barcelona, amb un concert especial per a pacients, familiars i personal sanitari.

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

L’activitat emprenedora supera les 430.000 persones a Catalunya

El Global Enterpreneurship Monitor (GEM) radiografia un ecosistema català cada vegada més "consolidat", amb només…

8 de juliol de 2025
  • Ecosistema emprenedor

El restaurant Maldita Barra es reinventa per a impulsar artistes i emprenedores

Per a celebrar el seu primer aniversari, l'espai gastronòmic busca ampliar el nombre i varietat…

8 de juliol de 2025
  • Música

Barcelona i els festivals: una història d’èxit (amb brots d’odi)

La sensació que això ja no pot créixer més, que som al llindar del col·lapse,…

8 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Una dècada de CaixaImpulse: 232 projectes i 50 spin-offs científiques finançades

Des de la creació d'aquesta iniciativa l'any 2015, la Fundació La Caixa, a través del…

7 de juliol de 2025
  • Opinió

Triomf i crisi de les ciutats

¿Pot que una ciutat d'èxit estar en crisi? Edwarg Glaeser, economista nord-americà de la Universitat…

7 de juliol de 2025
  • Música

“Enguany, a Perelada obrim les portes al paradís”

L’Oriol Aguilà dirigeix el Festival Castell de Perelada des de l’any 2010. Anteriorment, va estar…

7 de juliol de 2025