Menú del dia

El misteri de les cues

La llista d’espera de l’Akiro ens fa preguntar-nos si esperar pacientment pot fer que un restaurant ens sembli millor

En la voràgine d’obertures barcelonines, sorprèn un local que, més enllà de la seva proposta gastronòmica, ha aconseguit una cosa gairebé inèdita a la ciutat: que la gent faci cues de més de quaranta minuts per tastar receptes desconegudes.

El nou local es diu Akiro i és un fast-good amb receptes del xef peruà Luis Arévalo, que s’ha guanyat un lloc entre aquells espais on la paciència es posa a prova, però també on l’espera forma part de l’experiència. La seva cuina nikkei aposta per combinacions interessants, amb hand rolls i niguiris que, com el d’anguila amb cacau, destaquen per la seva originalitat. Tot i això, més enllà de la carta, el que realment sorprèn són les cues que s’hi formen, especialment de nit.

A Barcelona, no és habitual veure cues eternes per menjar. No som a Madrid (on l’Akiro també desperta passions) ni a Kyoto o Busan, on agafes un tiquet en arribar i pots anar-te’n a fer una volta fins que un missatge al mòbil t’avisa que ja tens taula. Potser el barri hi té alguna cosa a veure: al mateix carrer Mallorca, a pocs passos, la Cerveseria Catalana és un altre hotspot on les cues són gairebé part del ritual. Les recomanacions massives a aplicacions internacionals, en aquest cas, hi tenen molt a veure.

Aquestes apps també parlen de la devoció per Jon Cake, un altre clàssic de l’espera contemporània, ara amb un tercer local que hauria de descongestionar l’original. Els seus pastissos de formatge tenen seguidors gairebé devots, i la gent pot estar trenta minuts a la cua sense perdre el somriure.

Fer cua, en certa manera, pot formar part de l’experiència gastronòmica. Així ho afirma l’estudi Repensant el disseny de les cues als restaurants, publicat al Journal of Gastronomy and Tourism, que analitza el cas de l’hamburgueseria pop-up del NOMA de Copenhague. Segons els investigadors, aquesta espera va facilitar interaccions més informals entre el personal i els clients, a més de generar una expectació positiva envers el menjar.

L’Akiro Hand Roll Bar fusiona la cuina de Japó amb la de Perú.

En aquest sentit, la psicologia de l’espera juga un paper important. Si un restaurant té cua, instintivament pensem que ha de ser bo, cosa que reforça encara més la seva reputació. O potser simplement caiem en el FOMO (Fear of Missing Out), aquesta por a perdre’ns alguna cosa si no fem el mateix que els altres.

No es pot oblidar l’efecte Sour Grapes, inspirat en el documental que mostra com magnats que havien pagat una fortuna per ampolles de vi centenàries (que després es va demostrar que eren falses) no s’atrevien a admetre que tenien un gust estrany. Al cap i a la fi, qui gosaria criticar un restaurant després d’esperar una hora i mitja a la porta?

El xef de l’Akiro és el peruà Luis Arévalo-Navarro.

Una de les històries més curioses del món de les cues és la del madrileny Nakeima. El restaurant és conegut per una cua estricta: només entren les 20 primeres persones que han fet cua (per cada 4 persones que van a sopar n’hi ha d’haver 1 a la fila). Segons la llegenda urbana, hi ha comensals que subcontracten persones per fer la cua per ells, i no es paga gens malament per aquest servei.

I després hi ha els que han sabut rendibilitzar l’espera, com StreetXO, on fer cua és gairebé part del menú. Allà, la carta de còctels baixa directament a la fila, i les begudes se serveixen en plena espera, afegint-se al tiquet final. Una copa a la mà i ja tens la gent xerrant, gairebé com a la prèvia d’un concert de Bruce Springsteen, però amb fusió castissa-oriental.

Un dels plats estrelles és el nigiri de tonyina flamejada.

A Barcelona, però, la tendència és fugir de les cues físiques i apostar per sistemes més organitzats. A Paradiso, per exemple, no es poden fer reserves amb antelació. Per entrar, cal apuntar-se a la cua virtual a través d’un QR a la porta del local. A l’Akiro també s’ha optat per una fórmula semblant però més vintage: t’apunten el nom a mà i et truquen quan et toca. I aquí un truc: si sou dos, millor que tres; si sou tres, millor que un. Gastronomia en mode Tetris.

Alguns dels grans clàssics de la ciutat, però, de moment no s’apunten a aquesta tendència, demostrant que ells sobrevolen modes i FOMOs. En llocs com El Xampanyet o Ramen-Ya Hiro, la paciència té recompensa, perquè aquí l’espera no només val la pena, sinó que es converteix en part de l’encant. Perquè sí, el temps és or, però, de vegades, un bon ramen o unes bones anxoves també poden ser-ho.

Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025