Imatges

El MNAC incorpora la col·lecció personal d’Helios Gómez

Amb la donació d'una trentena d'obres per part del fill del pintor, el museu es converteix en la institució de referència de la seva obra

Gitano, anarquista i comunista. Així es definia a si mateix el pintor Helios Gómez, artista avantguardista del segle XX i creador de la cèlebre Capella Gitana de la Model. Un pintor sovint oblidat que ara és recuperat pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) gràcies a la donació de la col·lecció personal del pintor per part del seu fill, Gabriel Gómez. Es tracta d’un conjunt format per sis olis, 27 dibuixos i un llibre il·lustrat, amb obres que repassen pràcticament tota la trajectòria i estils d’aquest creador, des de principis dels anys 20 i fins a la dècada dels 50, passant per la Guerra Civil, on Gómez participaria com a soldat i artista del bàndol republicà.

En paral·lel, el MNAC també ha comprat les tres obres de Gómez que ja s’exposaven a les sales d’art modern d’aquest museu, Evacuació, Agre andalús i Dolor aerotransportat (paracaigudes amb ull). Evacuació, pintada en plena Guerra Civil, representa el poble fugint d’un atac sobre la seva ciutat en un escenari apocalíptic, mentre que les altres dues pintures són obres de postguerra, amb un estil més proper al surrealisme de l’època, però on encara es percep el dolor del conflicte armat. “Helios Gómez representa com ningú la figura de l’autèntic artista revolucionari, amb una obra molt expressiva i potent alhora que s’implicava directament en el conflicte”, ha valorat el director del MNAC, Pepe Serra.

Amb aquesta donació, el MNAC esdevé el centre de referència de l’obra d’Helios Gómez, amb una gran representació dels diferents estils pictòrics i etapes de l’artista. Gómez, nascut a Sevilla l’any 1905, va poder assistir a classes nocturnes de Belles Arts, tot i que la seva formació va ser majoritàriament autodidacta, i va iniciar la seva carrera com a pintor de ceràmiques i pintures religioses. Després de viatjar per diverses ciutats europees, per la seva implicació en diverses revolucions i també per fugir de la repressió política, es va establir a Barcelona fins a la seva mort, el 1956.

El fill d’Helios Gómez, Gabriel Gómez, amb la donació de les obres del seu pare al MNAC. © Guillem Roset / ACN

Durant la Guerra Civil l’artista va lluitar no només a peu de trinxera, sinó també utilitzant l’arma més potent que tenia a la seva disposició: l’art. Propagandista en el bàndol republicà, va denunciar activament els estralls de la Guerra Civil sobre la població amb la seva sèrie Horrors de la guerra. D’entre la seva col·lecció personal, donada ara al MNAC, destaquen quatre dibuixos en tinta xinesa d’aquesta sèrie, on retrata episodis violents com el bombardeig sobre una escola o els ciutadans refugiats al metro durant els bombardejos de Barcelona.

Així, l’obra d’Helios enriqueix la col·lecció del MNAC sobre la Guerra Civil, que ja compta amb un centenar d’obres d’una quarantena d’artistes exposades a les sales permanents del museu. Al finalitzar la guerra, el pintor va ser empresonat pel franquisme a La Model, entre 1945 i 1954, una presó on pintaria una de les seves obres més reconegudes, la Capella Gitana, uns frescos que ara ha començat a restaurar el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Il·lustració que representa l’equivalent a tinta de la seva pintura Evacuació.

A banda de les seves il·lustracions en tinta, de la donació destaquen també sis pintures en oli, que representen els diferents estils de Gómez i que, alhora, són un reflex de les diferents tendències avantguardistes de l’Europa de principis del segle XX. Al MNAC es podran observar pintures surrealistes i oníriques, com Transfixió, però també la influència de Matisse i les seves figures femenines a obres com La dona de la finestra Cap de dona, i fins i tot l’acostament de l’artista cap a l’abstracció, representat a Tauromàquia abstracta. 

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La Fundació Banc Sabadell premia els investigadors Alberto García-Basteiro i Sílvia Osuna

L'estudi per a desenvolupar nous tractaments i vacunes innovadores per a la tuberculosi, i el…

5 de juliol de 2025
  • Opinió

Adieu a La França

L’ancestral 'meublé' de Barcelona es converteix en un hotel turístic, esborrant encara més la fràgil…

5 de juliol de 2025
  • El Bar del Post

Ignacio Martínez de Pisón: La suma dels passos cap endavant

“Ja sé que no descobreixo res si dic que la perseverança és una de les…

5 de juliol de 2025
  • Barcelona Futur

Startups, Made in Barcelona

Aquesta setmana el The New Barcelona Post, com ja vam fer fa unes setmanes amb…

5 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Barcelona: emprendre des del laboratori

Laura és científica, vesteix bata blanca i rarament surt del seu laboratori. Té l'ambició de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Emprenedores trepitgen fort per revertir la bretxa de gènere de l’ecosistema startup

Les dones representen entorn del 20% dels fundadors d'empreses emergents des de fa prop d'una…

3 de juliol de 2025