Una instal·lació interactiva i sonora, creada per ARTIFICIA, es col·locarà a partir de novembre en un dels intercanviadors més tediosos de la ciutat. D'altra banda, el DHub es convertirà en el primer equipament públic amb accés directe des del metro.
La instal·lació 'Ars Gràcia' ha resultat guanyadora d'entre les 52 propostes presentades a la convocatòria per a millorar l'intercanviador.
Segurament, és un dels punts més tediosos i detestats de tota la xarxa de metro de Barcelona. Tanmateix, milers d’usuaris han de recórrer diàriament els gairebé 240 metres per a canviar de la línia groga o lila cap a la verda. Per a amenitzar i fer més agradable aquest llarg passadís als seus usuaris, TMB va llançar a principis d’any un concurs perquè les empreses poguessin presentar les seves innovadores idees per a millorar aquest punt del metro. Un concurs que ja té guanyador: el projecte ARS GRÀCIA. Una instal·lació interactiva de creació sonora que utilitza la intel·ligència artificial per a generar música i imatges en temps real a partir dels usuaris que es trobin en l’intercanviador en aquest moment.
Així, cada persona es convertirà en una nota musical que s’integrarà en el conjunt, creant patrons sonors, visuals i pulsacions lumíniques gràcies a la màgia i creativitat de la intel·ligència artificial denominada ARS. Amb aquesta instal·lació, el passadís de gairebé 240 metres es convertirà en una experiència única cada vegada que es recorri, ja que els vídeos i els sons es generen segons les persones i les interaccions que es donin en el bescanviador en aquell moment.
Així mateix, la proposta tampoc s’oblida de la música en viu, element que ja és present en l’actual transbord de Passeig de Gràcia i que representa l’únic element que dota de certa vida aquest tediós passadís. La proposta planteja un espai per a la interpretació de música en directe, reservat per als membres de l’Associació de Músics del Carrer i del Metro de Barcelona, en el qual podran tocar no només amb unes condicions acústiques òptimes, sinó, a més, amb la possibilitat de potències i complementar el seu talent amb la tecnologia visual creada per ARS.
Aquesta és la instal·lació guanyadora de la convocatòria oberta per TMB i l’Ajuntament de Barcelona a principis d’any, a través de la fundació municipal BIT Hàbitat, responsable d’innovacions a la ciutat com el panot del segle XXI, juntament amb la fundació Barcelona Music Lab. A través d’aquest concurs, 52 empreses i startups han presentat les seves idees i creacions per a tractar de fer més suportable un dels punts neuràlgics de la xarxa de metro. Un punt en el qual, a més, no es podien instal·lar cintes transportadores, com les de la parada de Diagonal —un altre dels transbords més freqüentats—, ja que la infraestructura de Passeig de Gràcia és massa estreta i només té espai per a un únic sentic.
La instal·lació, dissenyada per ARTIFICIA, plataforma catalana de promoció i difusió de l’ús de la intel·ligència artificial en les arts, que compta amb el suport de l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), Kreomúsica i l’Associació de Músics del Carrer i del Metro de Barcelona. De moment, la instal·lació es provarà durant tres mesos, a partir de novembre, en només 35 dels actuals 237 metres de distància del transbord, per a monitorar el seu impacte i acceptació per part dels usuaris de la xarxa de metro. El projecte rebrà 50.000 de finançament per a dur a terme la instal·lació, a més de 3.000 euros addicionals com a proposta guanyadora del concurs llançat per TMB i l’Ajuntament. Els altres dos projectes finalistes, Atmosferes en Trànsit creat pel col·lectiu we llauri Labels, i El Cànon de Barcelona, de l’equip Flop Work, també rebran 3.000 euros.
La de Passeig de Gràcia no serà l’única parada que es transformarà en els pròxims mesos. El Museu del Disseny (DHub) es convertirà en el primer equipament públic amb accés directe des del metro, concretament des de la parada de la línia vermella de Glòries. Així, a l’estil de ciutats com París, que compta amb una estació que desemboca dins de l’impressionant Louvre, Barcelona també disposarà d’accés directe a un dels equipaments més emblemàtics de la ciutat sense la necessitat de sortir del metro.
Aquesta reforma s’emmarca en la transformació de la plaça de les Glòries, que ha obert el seu gran parc central després d’anys de transformació. Una transformació inspirada en el paper central que Cerdà projectava en aquesta plaça en el seu plantejament urbanístic, ja que la considerava un punt neuràlgic perquè en ella conflueixen tres de les grans avingudes de la ciutat: Diagonal, Gran Via i Meridiana. El nou vestíbul, de 380 metres quadrats, també ha estat el resultat d’un concurs públic, promogut en aquest cas pel DHub i el FAD i que ha triat el treball presentat per l’estudi d’arquitectes AMOO STUDIO SCP.
El projecte concep un espai diàfan, dissenyat com una avantsala al museu i un punt de trobada ciutadana en el qual també s’instal·larà un bar de l’estació. La reforma compta amb un pressupost de més d’un milió d’euros i la previsió és que les obris comencin a principi de 2026 amb l’objectiu d’inaugurar-se durant l’estiu d’aquest mateix any, coincidint amb la celebració de Barcelona com a capitalitat mundial de l’arquitectura, una celebració en la qual el DHub tindrà un paper central, a l’ésser una de les seus del Congrés Mundial de l’Arquitectura.
La sobrepoblació de pantalles i la frisança per trobar la taca moral del comú fa…
“Quan era petita, pintar i dibuixar era el que em feia sentir lliure”. L'artista Mari…
Entrem a l’espai de treball de l’artista, al Sant Andreu que guarda la calma i…
Qui diu que és morta, potser fa temps que no la trepitja
L'equipament situat al districte de Gràcia va ser inaugurat l'any 2005 i compta amb un…
Les sessions tindran lloc a la seu de Pimec el primer dimecres de cada mes…