Hashtag Barcelona

La nostra ànima mediterrània

Diumenge es va celebrar, per primer cop, el Dia Internacional de la Mediterrània i l’Ajuntament de Barcelona va il·luminar la seva façana amb una branca d’olivera per commemorar una jornada que té per objectiu el foment de la identitat mediterrània i l’enfortiment dels llaços entre les dues ribes del Mare Nostrum. El Dia Internacional de la Mediterrània neix d’una declaració aprovada un any abans pels quaranta-dos estats membres de la Unió per la Mediterrània (UpM), coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari del Procés de Barcelona. No sé vosaltres, però a mi em fa la impressió que aquest primer Dia Internacional de la Mediterrània ha passat desapercebut a la ciutadania i és una pena.

Dic que és una pena perquè els objectius de la UpM són més necessaris que mai i també perquè Barcelona té una ànima profundament mediterrània. Hem esmerçat molts esforços per ser moderns i europeus —creient, equivocadament, que per ser moderns i europeus ens havíem de tornar nòrdics o, com a mínim germànics— i, pel camí, em fa l’efecte que hem renunciat a bona part de la nostra identitat mediterrània o l’hem substituïda per una mediterraneïtat d’anunci de cervesa.

Soc un dels molts barcelonins que té la sensació que aquesta Barcelona propulsada cap a l’èxit internacional pels Jocs Olímpics del 92 ha anat perdent una mica allò que la fa única al món. És a dir, la seva ànima. Doncs bé, per recuperar part de la seva essència potser no cal encarregar costoses auditories sinó, senzillament, mirar menys cap a l’altre costat de l’Atlàntic i més cap a Itàlia, Grècia, Turquia i, per descomptat, cap a la riba sud de la Mediterrània.

Hem esmerçat molts esforços per ser moderns i europeus i, pel camí, em fa l’efecte que hem renunciat a bona part de la nostra identitat mediterrània

És en aquesta línia que, ahir, el Museu Marítim de Barcelona va acollir la cerimònia de lliurament de premis d’Un Mar de Paraules, un concurs literari euromediterrani que organitzen anualment l’IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània) i la Fundació Anna Lindh. Hala Kabalan, una jove activista siriana resident a Beirut, va guanyar el primer premi amb el seu relat Out of tune que explora els sentiments de rebuig i empatia cap als refugiats.

Aquest cap de setmana, pensava en tot això, després de comprar entrades pel concert que farà Lluís Llach al Palau Sant Jordi el pròxim 18 de desembre, perquè justament vaig convertir-me en fan del cantautor de Verges el 1993 arran d’Un pont de mar blava, un cant al respecte i a l’entesa entre les cultures mediterrànies.

Torno a escoltar, després de molts anys, les veus de Llach, Amina Alaoui —en àrab— i Nena Venetsanou —en grec—, i m’acabo de convèncer que seria fantàstic que Barcelona sabés aprofitar aquest nou Dia Internacional de la Mediterrània per recuperar i reivindicar la seva mediterraneïtat: “Un pont de mar blava per sentir-nos frec a frec, un pont que agermani pells i vides diferents, diferents”.

Compartir
Publicado por
Francesc Soler

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els ‘rebesavis’ de l’aeroport de Barcelona

Globus i Setmana Aèria de 1910: Passió pel vol a la ciutat

15 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Livo, l’app que connecta professionals i centres sanitaris per cobrir torns i vacants

La plataforma opera en 200 hospitals i sociosanitaris, i es proposa arribar a 250 a…

15 d'agost de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Els 5 millors locals de Barcelona per prendre un Bitter KAS

A Barcelona, el Bitter KAS continua sent el rei dels aperitius, un clàssic que ha…

15 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

El Parc de l’Alba suma 127 pisos protegits més entorn del Sincrotró

La cooperativa Fem Ciutat invertirà cinc milions d’euros en una promoció que s’inscriu en la…

15 d'agost de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tercera vida per a Montjuïc

Un paquet d'actuacions des de la Plaça Espanya fins l’Anella Olímpica, en el centenari de…

13 d'agost de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El Gran Hotel la Florida reneix interpel·lant als barcelonins amb la seva restauració

L'emblemàtic establiment reobrirà al setembre amb la mirada posada en els turistes però també en…

13 d'agost de 2025