Ovelles i cabres tornaran a pasturar per Collserola per prevenir incendis

L'AMB subcontracta un ramat com a estratègia passiva per preparar el bosc per als mesos de més calor

Un ramat de 350 ovelles i cabres pastura unes mil hectàrees del Parc de Collserola com a part de l’estratègia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per prevenir incendis. És la primera vegada que s’oficialitza la prestació d’aquest servei de desbrossament natural, després d’anys en què aquest i altres ramats han pasturat lliurement per àrees dels municipis de Montcada i Reixac i Barcelona.

Enguany, aquests 350 animals s’incorporen “en plantilla”, segons ha subratllat Jaume Collboni, alcalde de Barcelona i president del Consorci del Parc de Collserola. Aquest ramat és una de les eines amb què l’AMB treballa, des de la tardor, “l’estratègia passiva” per lluitar contra possibles incendis i afrontar la temporada d’estiu.

En total, s’ha treballat en 500 hectàrees del parc de Collserola i, més enllà de la pastura d’animals, també s’han obert talla focs, s’han construït punts d’aigua, s’han creat nous accessos, s’ha millorat la senyalització, s’ha optimitzat l’estructura elèctrica i s’ha controlat que no hi hagi abocaments de residus.

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha assegurat que un dels grans reptes de Catalunya és “optimitzar la gestió dels boscos amb més recursos econòmics i materials” i, en aquest sentit, ha destacat que les tasques que es realitzen a Collserola “han de servir d’exemple”, i han de poder-se replicar al llarg del territori català. El Departament d’Agricultura ha destinat uns 730.000 euros a aquestes tasques de prevenció d’incendis, que es van iniciar a la tardor.

Amb tot, Collboni ha assegurat que el parc “està preparat pels mesos de calor”, després de les tasques de manteniment i les pluges dels darrers mesos. Durant la primera quinzena de març, a més, es posarà en marxa com cada any el dispositiu de vigilància activa d’incendis.

Tanmateix, ha insistit en la necessitat de prendre consciència i tenir cura dels boscos, especialment per part dels veïns de la zona. “Cal prendre consciència dels riscos associats a la calor i l’augment de les temperatures”, ha remarcat, i ha recordat que es poden prevenir incendis amb actes senzills com no llançar residus als boscos o no encendre focs en àrees properes.

El ramat d’ovelles i cabres pastura en àrees controlades dels municipis de Montcada i Reixac i Barcelona.
Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

De l’aula al terreny: la catalana Level Instrukta transforma la formació en prevenció

Amb una plantilla de més de 40 treballadors i cinc centres distribuïts entre Sant Joan…

11 de desembre de 2025
  • Hotels amb historia

Lamaro Hotel: d’un enuig al Ritz a un hotel propi

El cinc estrelles que va ser l’antic Colón

11 de desembre de 2025
  • Gastronomia

De la gamba al capipota: els plats que triomfaran a taula aquest Nadal

Mercabarna serà el punt d’origen de molts dels ingredients que ompliran els àpats durant les…

11 de desembre de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La fórmula màgica de Wizards Partners: passió, execució i visió per a escalar projectes

Amb una cartera de companyies que suma més de 92 milions d’euros de facturació anual,…

11 de desembre de 2025
  • Opinió

Repensar el món des de Barcelona

La capital catalana, com ​​una de les noves ciutats globals de referència, té l'oportunitat i…

11 de desembre de 2025
  • Good News Barcelona

30 anys de PortAventura: de parc temàtic a destinació integral

El director general de PortAventura World, Fernando Aldecoa, repassa en una entrevista l'impacte de tres…

11 de desembre de 2025