L'estudi de patronatge ubicat al cor de la Garrotxa acumula una dècada d'experiència fent realitat els dissenys de companyies com Zalando, Bershka o Pimkie, però ara s'enfoca a incentivar els dissenyadors incipients
L'equip de Pattlab. © David Borrat
Des d’un petit taller al cor d’Olot (La Garrotxa), Núria Paguina i l’equip de Pattlab (Pattern Laboratory) han estat els encarregats de donar forma i crear els patrons per marques de roba reconegudes a tot el món. Noms com Pimkie, Zalando, Stradivarius, Zara o Bershka són només alguns exemples dins de la seva gran variada cartera de clients. Marques de moda consolidades que, tot i que comptar amb un gran equip de professionals, necessiten externalitzar part del seu procés de patronatge per donar resposta a l’elevada producció.
Tanmateix, des de fa un parells d’anys aquest estudi ha decidit canviar la seva estratègia i enfocar-se principalment en un altre tipus de client: els dissenyadors emergents que tot just comencen el seu recorregut i no compten amb els recursos necessaris per a invertir en el programari i l’equipament tècnic necessari per al patronatge. Una part del procés de creació que tot i que moltes vegades quedi invisibilitzada resulta imprescindible per a fer realitat qualsevol disseny. I és que sense uns patrons ben elaborats és difícil poder traslladar el disseny a una peça real.
Per aquest motiu, les grans marques de moda compten amb un extens equip de patronistes que, abans de poder produir una peça de roba, dissenyen aquests patrons. “Des de fa un parell d’anys, hem decidit reestructurar l’estudi per prioritzar aquestes marques emergents i apostar també per una moda més sostenible i local”, afirma Núria Paguina, fundadora de PattLab. A més, precisament és amb aquest tipus de marques incipients quan l’equip de Pattlab realment pot acompanyar tot el procés de patronatge, des del primer esbós fins a enviar els dissenys a producció.
Un procés llarg i que inclou diverses etapes, des de l’assessorament tècnic inicial, fins a la creació de patrons digitals, l’escalat de les diferents talles de cada peça o la simulació 3D dels dissenys abans d’enviar-les a produir. A l’estudi, que treballa els patrons des dels seus inicis completament de forma digital, tampoc no falten les màquines de cosir, ja que també confeccionen els prototips per a ensenyar-los als clients. Tot i que des del laboratori no produeixen directament les peces finals, sí que compten amb una xarxa de petits tallers de Catalunya, Portugal i Marroc per a poder gestionar-ne la seva posterior producció.
“És amb aquest tipus de marca quan el nostre treball realment cobra sentit, ja que des de l’estudi podem acompanyar el procés des del primer esbós i fins que s’envia directament a produir, estalviant a aquestes marques la inversió inicial que requereix un equip de patronatge i garantint-les que, com a mínim, podran tirar endavant amb la seva primera col·lecció”, defensa Paguina. Així, gràcies a l’equip de PattLab els dissenyadors tenen l’oportunitat de dissenyar les seves peces sense destinar una elevada inversió per a l’equip tècnic necessari. Una inversió que pot ascendir a més de 20.000 o 30.000 euros, que és el pressupost que va haver d’invertir Paguina quan va fundar PattLab fa més d’una dècada, estudi on va començar a treballar ella sola i que ha anat escalant fins a comptar actualment amb quatre persones més.
Durant aquests anys, han pogut treballar amb marques emergents com Rita Row, Noni Barea (marca també nascuda a Olot) o Baymo, empresa per a la qual porten treballant quatre anys i a qui han ajudat a créixer i consolidar-se. I tot, des del cor de la Garrotxa. “Fa 11 anys vaig decidir que prioritzaria on volia viure i vaig decidir instal·lar el meu ofici també allà”, expressa la Núria, tot i que reconeix que la localització mai ha estat un inconvenient per al seu negoci.
Precisament, una de les claus de l’èxit d’aquest taller de patronatge és que des dels inicis han confeccionat els patrons de forma digital, en un sector que, sobretot fa una dècada, encara no havia integrat del tot la tecnologia i encara molts processos es realitzaven de forma manual. Gràcies a l’experiència anterior de Paguina en multinacionals de moda, des dels inicis van començar a treballar amb el programari Gerber AccuMark, i des de llavors no ha tingut la necessitat de fer cap part del procés de forma manual.
Aquest procés altament digitalitzat és precisament la clau que els ha permès treballar amb grans noms del sector de la moda, com Zalando o Inditex, sense sortir d’Olot. Des d’aquest petit laboratori, Paguina i el seu equip ha pogut treballar amb una gran varietat de marques catalanes, però també d’arreu d’Europa i fins i tot dels Estats Units, amb companyies adreçades a tot tipus de públiques, des d’infantil fins a marques de vestits per convidades, tot i que especialitzant-se en la roba prêt-à-porter, aquella dissenyada per a ser utilitzada durant el dia a dia.
A més, un altre dels seus punts forts és que s’han especialitzat en dissenyar de forma molt precisa les diferents talles d’una mateixa peça de roba, a partir d’un precís estudi de les mesures anatòmiques. “Ajudem a les empreses a crear unes bases tècniques pels seus patrons, perquè els seus clients puguin comprar-se sempre la mateixa talla sense sorpreses, garantint que en una mateixa botiga les talles sempre tindran coherència”. “És molt important que les empreses tinguin clar el seu públic objectiu, perquè la confecció de les talles variarà molt segons el tipus de cos i de client al qual es dirigeixin en en cada cas”, defensa Paguina.
Besta i Batea reescriuen el concepte de marisqueria a Barcelona amb una proposta que uneix…
Amb més d'un milió d'euros en subvencions per a set grups de recerca de la…
En l'entrada anterior comentava que el gran repte de les ciutats globals en el segle…
'En l'aire commogut... (imatge, emoció, utopia)”' comissariada pel filòsof francès Georges Didi-Huberman, és una reflexió…
El Teatre Romea acull aquest estiu un dels plats forts del Grec 2025, Gegant, adaptació…
Administracions públiques i institucions privades de la capital catalana sumen esforços per a posar en…