Hashtag Barcelona

Per un Orgull incòmode

Fa quaranta-sis anys, més de cinc mil persones van desfilar per les Rambles de Barcelona, convocades pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, per demanar la retirada de la Llei de Perillositat Social. El lema d’aquella primera manifestació de l’Orgull que s’organitzava a tot l’Estat era “nosaltres no tenim por, nosaltres som”. Per primer cop, el col·lectiu LGBT sortia de la clandestinitat i ocupava l’espai públic per reivindicar els seus drets. 

Malgrat que la policia va reprimir durament la protesta i que, per descomptat, no tothom veia amb bons ulls que aquella colla de vagos y maleantes desfilessin pel centre de la ciutat, aquell primer gran acte de visibilitat LGBT va marcar un abans i un després pel col·lectiu. 

Si la història contemporània de Barcelona s’hagués d’explicar amb unes quantes fotografies, no tinc cap dubte que una d’aquestes imatges seria la que va fer la gran Isabel Steva, coneguda artísticament per Colita, a aquella històrica manifestació del 26 de juny de 1977. En primer terme, hi apareix un grup de valentes dones transsexuals amb el braç alçat i la convicció dibuixada als rostres. Són l’encarnació de la pancarta que apareix darrere seu: “nosaltres no tenim por, nosaltres som”. 

Som on som i hem aconseguit tot el que hem aconseguit, sobretot, gràcies a elles i a ells. Gràcies a les lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals que fa gairebé mig segle van vèncer la por i van sortir al carrer per proclamar als quatre vents: som com som, ens en sentim orgullosos i exigim que es respectin els nostres drets. Gràcies a tots els qui, malgrat les pallisses, els insults, el menyspreu, les burles, la incomprensió i les represàlies van anar sortint any rere any al carrer per obligar la societat a veure’ns i respectar-nos. Encara que aquesta no volgués fer-ho. Perquè amb allò de “soc gai, però no tinc per què anar-ho explicant a tothom”, “ningú n’ha de fer res d’amb qui em fico al llit” o “soc lesbiana, però no m’agrada fer-ne ostentació” no hauríem anat enlloc. Hem avançat incomodant, faríem bé de recordar-ho. 

L’Orgull del “ni un paper a terra”, del “Love is Love” o del pinkwashing d’empreses i institucions no molesta a ningú, perquè no qüestiona res i, tal com estan les coses (augment de les agressions LGTBIfòbiques, entrada de l’extrema dreta a governs locals i autonòmics…), necessitem un Orgull incòmode. Sobretot, perquè, fem el què fem, a determinades persones la nostra mera existència ja els incomoda.

 

Compartir
Publicado por
Francesc Soler

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Catalunya i Estat estableixen les bases per al finançament singular i el reforç de l’ATC

El model, per al qual Catalunya defensa el criteri d'ordinalitat, és exportables a altres comunitats…

15 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Scopely inverteix 13,5 milions en un nou hub per reforçar-se a Barcelona

El grup estatunidenc, que desenvolupa videojocs com 'Pokémon GO' o 'Monopoly GO', inaugura unes noves…

15 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

“Quan Barcelona parla, el món escolta, i això és una responsabilitat”

Collboni projecta una Barcelona assequible i econòmicament equilibrada, sense turisme massificat. En una nova sessió…

15 de juliol de 2025
  • Creativitat

CASA SEAT s’endinsa en l’univers de Grangel Studio, els dibuixants de Hollywood

L'exposició ret homenatge a l'estudi d'animació barceloní, encarregat d'il·lustrar les imaginacions de directors com Tim…

14 de juliol de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El Grec 2025 transforma Barcelona en un gran escenari escènic

Del 26 de juny al 4 d'agost, la ciutat de Barcelona es torna a convertir…

14 de juliol de 2025
  • Gastronomia

Gastronomia d’alta cuina: les estrelles Michelin que brillen fora de Barcelona ciutat

Visitem set restaurants que, des de diversos punts de la província, s’han guanyat un lloc…

14 de juliol de 2025