Opinió

Pot Barcelona fer front a noves apagades?

La ciutadania i les institucions municipals poden liderar una transició energètica que evitaria noves apagades, amb emmagatzematge, descentralització i xarxes distribuides

Barcelona es pot convertir en una ciutat segura i estable energèticament parlant. Una capital europea que, al igual que han fet les principals poblacions d’Alemanya o Itàlia, deixa enrere un sistema centralitzat, sobrecarregat i insegur, que pot provocar noves apagades generals el dia que menys ho esperem. A Sitges ho van viure fa una dies. Després del 28 d’abril, una nova apagada —de només 10 minuts— va afectar diverses zones del Garraf.

Sense cap necessitat d’augmentar o modificar la instal·lació fotovoltaica existent, Barcelona es pot desmarcar. La realitat és que la infraestructura necessària per aconseguir-ho no necessita la instal·lació de plaques solars per esdevenir resilient. Barcelona pot marcar la diferència davant la possibilitat —i el perill— de noves apagades. I és quelcom urgent per garantir al ciutadà la implicació, el rigor i la modernitat que exigeix i mereix per part de l’administració pública.

Barcelona, com a ciutat en general, i les comunitats de veïns com a actius en particular, poden contribuir a la transició energètica i a la modernització del sistema elèctric urbà. Aquí el debat no va de fonts d’energia nuclears o renovables, sinó d’un sistema elèctric a Espanya, a Catalunya, i per suposat a Barcelona, obsolet, centralitzat i incapaç d’aprofitar els excedents. Totalment inútil —com es va demostrar el 28 d’abril— per afrontar l’estrès de centenars de milers de Gigavats abocats a la xarxa a hores en què ningú les necessita. Un volum d’energia que es perd totalment i esdevé inservible per tenir la capacitat d’encendre els llums després.

No li podem dir al sol que deixi de brillar sobre la nostra ciutat. No podem dir-li a l’hort que pari de fer tomàquets perquè no donem l’abast de menjar-nos-els. Hem de saber fer conserva. Hem de saber emmagatzemar, descentralitzar i distribuir l’energia. El què sí podem fer, amb l’ajuda de l’autoritat municipal i de la complicitat veïnal, és construir un sistema on desenes de bateries guarden energia en tots els barris de Barcelona, a la vegada que doten d’estabilitat al sistema urbà, garantint la viabilitat i sostenibilitat de negocis i habitatges.

Això és possible amb bateries instal·lades a punts clau del plànol urbanístic, que es connecten a la xarxa i en guarden l’energia en moments de sobrecàrrega, per tornar-la al sistema quan es necessari.

Per exemple, a les 12.30h del migdia és l’hora d’emmagatzemar i des-estressar el sistema. Perquè és l’hora de màxima exposició solar i menys demanda elèctrica degut a l’època de l’any, primavera, sense calefacció ni aires condicionats. La mateixa hora en què tot va col·lapsar el passat 28 d’abril.

Els ciutadans i les institucions han de saber que poden ser gestors de la seva pròpia energia

Les bateries distribuïdes, són capaces, al migdia, de guardar els recursos energètics —que d’altra manera s’aboquen imparablement a la xarxa— per alimentar la necessitat ciutadana a posteriori, quan faci falta. I això proporcionaria a Barcelona el sistema energètic que mereix una ciutat Mediterrània sostenible, optimitzada i sobretot, segura.

Barcelona pot ser pionera en la transició energètica. Cal que els ciutadans i les institucions prenguin decisió amb coneixement de causa. Han de saber que poden ser gestors de la seva pròpia energia. I poden fer un pas endavant, no de futur, sinó de present.

La possibilitat d’una nova apagada general és una amenaça real que afecta a tota la ciutat de Barcelona i que la pròpia ciutat, amb tots els seus actius públics i privats, pot ser capaç d’evitar.

Compartir
Publicado por
Franc Comino

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

La gastronomia i l’oci del grup Lancaster es consoliden a les platges del Baix Llobregat

Amb una experiència de gairebé 20 anys, l'empresa suma set locals, entre restaurants i guinguetes,…

29 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

eDreams bat rècords amb un 39% més de beneficis i 718 milions facturats

La companyia tanca un exercici fiscal sense precedents impulsada pel model de subscripcions, que han…

29 de maig de 2025
  • Creativitat

L’home que fa parlar el bambú

Del bosc al Born, l’expressió de la fusta que, en petites i grans dimensions, les…

29 de maig de 2025
  • Opinió

Barcelona vol tornar a ser Barcelona. I la teva botiga?

El nou consumidor local: més conscient, més exigent i amb ganes de reconnectar amb l'essència…

29 de maig de 2025
  • Ecosistema emprenedor

L’ecosistema ‘tech’ català s’erigeix com a líder amb més de 5.000 milions de facturació

Catalunya bat rècord històric de captació d'inversió amb prop de 1.800 milions, i supera les…

28 de maig de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Les empreses del Parc Científic de Barcelona capten 124 milions d’euros l’any 2024

La inversió suposa el segon millor resultat de la seva història, amb 97,5 milions de…

28 de maig de 2025