Ecosistema emprenedor

ReproNovo capta 65 milions de dòlars per a desenvolupar teràpies per a la infertilitat

La ronda de finançament ha estat liderada per Jeito Capital, amb la participació d'AXA IM Alts, M Ventures, ALSA Ventures i Ysios Capital

2023 es va confirmar com l’any amb menys naixements a Espanya, almenys des de 1941, quan es van començar a registrar dades. L’any 2024, les xifres van millorar lleugerament, amb uns mil naixements més que l’any anterior, però encara estan molt lluny de les de fa una dècada, amb un 24% menys de parts respecte a fa deu anys. Un canvi demogràfic que respon a diversos factors, com el retard en l’edat de tenir fills, la dificultat d’accés a l’habitatge o les condicions econòmiques, però també a l’augment de la infertilitat en les parelles. Per a atacar aquesta problemàtica, la biotecnològica suïssa ReproNovo, que acaba d’obrir una filial a Barcelona, ha aixecat 65 milions de dòlars (uns 57,8 milions d’euros) per a desenvolupar dos fàrmacs innovadors.

“La infertilitat s’ha convertit en un greu problema de salut i un risc per a la societat no només a Espanya sinó a tot el món. A més, també és una àrea en la qual encara hi ha una necessitat urgent d’innovació perquè existeixen alguns problemes mèdics pels quals encara no s’han desenvolupat tractaments”, defensa Joan Carles Arce, Chief Scientific & Medical Officer de ReproNovo. Per aquest motiu, els 65 milions de dòlars d’aquesta ronda de finançament serviran per a avançar en els assajos clínics de dos fàrmacs pioners que està desenvolupant actualment la companyia per a tractar, d’una banda, la infertilitat masculina i, d’una altra, l’adenomiosi. Dos problemes mèdics pels quals encara no hi ha fàrmacs disponibles al mercat.

D’una banda, el medicament oral RPN-001 és una teràpia innovadora per a tractar els baixos nivells de testosterona en homes. La molècula leflutrozole inhibeix l’enzim aromatasa per a bloquejar la conversió de testosterona en estradiol i normalitzar, així, els nivells de testosterona i augmentar la quantitat d’espermatozoides. Un fàrmac innovador, com defensen des de la companyia, ja que els tractaments disponibles per a la infertilitat masculina són encara molt escassos.

“Existeixen certs estigmes per part dels homes a l’hora de reconèixer un problema de fertilitat, però cada vegada estan més oberts a parlar i posar-hi solució, especialment si la solució és tan fàcil com un medicament oral” defensa Jean Marie Duvall, cofundadora i consellera delegada de ReproNovo. La companyia ja ha tancat un acord de llicència global exclusiva amb Mereo BioPharma pel desenvolupament i comercialització d’aquest medicament.

D’altra banda, el segon fàrmac (RPN-002), que també consisteix en un medicament d’administració per via oral, se serveix de la molècula nolasiban per a tractar l’adenomiosi, una malaltia ginecològica que afecta l’úter causant dolor, sagnats intensos i que també està associada amb una menor fertilitat. Així com l’endometriosi, és una patologia comuna present en aproximadament una de cada quatre dones que acudeixen a avaluació ginecològica, però per a la qual encara no existeixen tractaments aprovats. La molècula, a més, també serveix per a reduir les contraccions uterines anormals, per la qual cosa també es pot aplicar als processos de reproducció assistida, durant els quals reduir les contraccions anormals pot derivar en un augment de les taxes d’embaràs.

Pel fons d’inversions biotecnològiques Ysios Capital aquesta operació representa la setzena i última inversió del seu fons Ysios BioFund III

Tots dos fàrmacs es troben en la segona fase dels estudis clínics, és a dir, que estan aquells assajos que determinen la seva eficàcia i seguretat. Uns assajos que des de la biotecnològica preveuen que s’allargaran uns dos anys, per a posteriorment passar als estudis clínics definitius. Per tant, la comercialització d’aquests productes no podria iniciar-se fins d’aquí a uns cinc o sis anys, una vegada superats tots els assajos clínics corresponents. L’empresa estableix com els seus mercats principals Europa i els Estats Units, així com alguns països asiàtics, com la Xina o el Japó, abans de fer el salt internacional.

Els 65 milions de dòlars captats es destinaran a aquests assajos clínics, així com a la fabricació dels medicaments. La ronda ha estat liderada pel fons francès Jeito Capital, amb la participació d’AXA IM Alts, M Ventures, ALSA Ventures i Ysios Capital. Pel fons d’inversions biotecnològiques Ysios Capital, amb oficines a Sant Sebastià i Barcelona, aquesta operació representa la setzena i última inversió del seu fons Ysios BioFund III. A més, també suposa la primera inversió en medicina reproductiva de la gestora, que des de la seva fundació en 2008 ha invertit en 42 companyies de l’àmbit biotecnològic.

La biotecnològica ReproNovo, amb seu a Suïssa i Dinamarca, acaba d’inaugurar filial a la capital catalana.

“Amb aquesta inversió volem començar a finançar tractaments per a la infertilitat, però, a més, també cobrir una necessitat, ja que amb aquests fàrmacs es resolen problemes mèdics que, fins ara, no havien estat tractats per la indústria farmacèutica”, emfatitza Guillem Laporta, partner d’Ysios Capital. Al llarg de la seva trajectòria, la gestora ha invertit més de 400 milions d’euros en projectes de recerca a través de tres fons. A més, 19 dels fàrmacs en els quals ha invertit han arribat al mercat.

Ysios Capital es prepara ara per a llançar un nou fons, InceptionBio, que té l’objectiu de donar suport a projectes, en fases inicials, nascuts a centres de recerca d’Espanya. “Des que ens va fundar, teníem clar que volíem invertir en empreses espanyoles, per a promocionar la recerca i el talent local. Però ara volem anar un pas més enllà i crear un fons específic per a fer costat a les empreses des de l’inici, en les seves fases més inicials”, argumenta Laporta.

Per a Ysios Capital suposa la primera inversió en l’àmbit de la medicina reproductiva.

Ysios Capital ha invertit, per exemple, en empreses espanyoles com STAT-Dx, TiGenix o Sanifit, totes elles companyies que han crescut i han estat adquirides per grans farmacèutiques. D’altra banda, la gestora també exerceix actualment com a assessora en el fons gestionat per AndBank Telescope, que inverteix en companyies biotecnològiques i farmacèutiques cotitzades principalment als Estats Units.

Una aposta per l’ecosistema científic espanyol que també entoma ReproNovo. La companyia, sorgida l’any 2021 i amb seu principal a Lausana (Suïssa) i Copenhaguen (Dinamarca), acaba d’obrir una filial a Barcelona. Un pas que consideren estratègic pel desenvolupament de la companyia perquè consideren que la capital catalana és una de les més avançades en investigació científica en l’àmbit de la medicina reproductiva.

“Barcelona no només és pionera en publicacions científiques en aquest àmbit, sinó que també compta amb un gran nombre de clíniques de reproducció assistida”, assegura Duvall. La ciutat també concentra hospitals de referència en aquest camp com Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic o l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. A part d’instal·lar-se a la ciutat, ReproNovo, que actualment compta amb 14 treballadors, també planeja incorporar científics catalans per a augmentar el seu equip i poder acompanyar els diferents assajos clínics que han d’afrontar les seves dues teràpies innovadores per a tractar la infertilitat, que actualment es troben en desenvolupament.

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Construmat posa els fonaments per edificar habitatges més assequibles, sostenibles i eficients

Fira de Barcelona es converteix en el major aparador de materials i solucions constructives innovadores,…

20 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

El sector del ‘gaming’ per a mòbils se cita per primera vegada a Barcelona al Pocket Gamer

L'agència de captació d'inversions de Barcelona Global ha atret el certamen cap a la ciutat,…

20 de maig de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

La final europea de futbol femení es juga a CASA SEAT

La retransmissió en directe del partit de la UEFA Women’s Champions League culmina l'exposició 'Els…

20 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

Mat Holding assoleix rècord de facturació dels seus 90 anys d’història amb 406 milions

El grup llança la marca Cerestia com a paraigua de les seves empreses del negoci…

20 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

Ametller Origen incorporarà 1.300 professionals en un any amb una nova botiga-escola

El grup estrena sistema formatiu, en el qual invertirá 1,3 milions d'euros anuals

19 de maig de 2025
  • Good News Barcelona

La Cambra estrena espai expositiu amb unes jornades sobre la F1 a Montmeló

L'entitat col·laborarà amb empreses i institucions per organitzar activitats centrades en temàtiques d'impacte econòmic i…

19 de maig de 2025