Per a celebrar el seu primer aniversari, l'espai gastronòmic busca ampliar el nombre i varietat d'esdeveniments i inaugurar 'Maldita Gallery', una nova àrea del restaurant que pugui servir de trampolí per a creadores emergents
La fundadora de Maldita Barra, Ana de Espona. © TNBP
El primer any acostuma a ser un dels moments més difícils per a qualsevol emprenedor, un període en el qual, malgrat la il·lusió per iniciar un nou projecte, la incertesa i les pors moltes vegades acaben dominant. Tanmateix, en el seu primer any, la fundadora de l’espai gastronòmic Maldita Barra, la jove Ana de Espona, no només ha aconseguit superar amb escreix aquesta incertesa, consolidant-se com un dels locals de moda a l’Eixample —tant per a prendre un cafè, vi o deixar-se seduir per un dels plats que ofereix la seva cuina ininterrompuda—, sinó que, a més, s’ha reinventat per aconseguir que la cuina es fusioni amb l’art i d’altres projectes de joves emprenedores.
“El meu objectiu és que l’espai es converteixi no només en un punt de trobada gastronòmica, sinó que també aconsegueixi promoure i impulsar la carrera de dones joves que, com jo, decideixin llançar-se a aquesta aventura”, defensa la jove emprenedora, que va inaugurar el local amb només 22 anys. En realitat, el seu esperit innovador venia de molt abans, i des que estava a l’escola tenia clar que, encara que no sabia què volia estudiar, sí que sabia que, en un futur, voldria iniciar el seu propi projecte.
Però no va ser fins a l’últim any de la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses quan de Espona ho va tenir clar: reformaria l’espai que avui és Maldita Barra, i que va adquirir la seva família en els anys 90, per a obrir una espai gastronòmic. Així, sense haver acabat la carrera i amb un bitllet rumb a Hong Kong per a realitzar el seu Erasmus, Ana va començar amb els plans per a donar vida a aquest local, combinant les classes amb reunions a milers de quilòmetres de distància per a veure com prenia forma el seu projecte. Va ser a la seva tornada d’aquesta ciutat xinesa, inspirada pels locals que allà havia vist i que barrejaven estils i respiraven modernitat, quan el projecte de Maldita Barra va acabar d’idear-se.
Per a la proposta gastronòmica Ana, que malgrat que no tenia experiència en el sector sí que era una apassionada de buscar productors locals, inspiració i referències, va decidir comptar amb l’ajuda dels xefs Jordi Limón i Martín Bradó de la taverna Mam del Bo (Sant Llorenç d’Hortons, Gelida). Inspirada en la cuina d’Ottolenghi i els sabors d’Orient Mitjà, en la carta es poden trobar una gran varietat de plats: des de la tan de moda torrada d’alvocat o el seu icònic croissant de festuc, fins a una focaccia de mortadel·la i burrata o noodles amb llagostins cruixents i miso.
De fet, una de les insígnies del local és la seva cuina ininterrompuda, que ofereix la possibilitat de demanar-se opcions de brunch en qualsevol moment del dia, i comptar amb plats en carta tan variats com un salmó a la brasa o una milanesa de vedella al costat de Shakshuka. Una varietat i flexibilitat que permeten que hi hagi clients que acudeixen a aquest espai a teletreballar alhora que un gran grup està sopant, i que entre els seus comensals habituals es trobin des de veïns de totes les edats, empresaris de la zona o expats treballant. “Tenia molt clar que volia un espai obert i polivalent”, assegura la seva fundadora.
Pocs canvis ha patit la carta des que es va inaugurar l’espai, que també compta amb una àmplia oferta de vins a copes. De cara als pròxims mesos, la seva fundadora reconeix que, encara que majoritàriament es mantindrà invariable, desitja començar a treballar amb productes de temporada i de proximitat. De fet, la seva visible inquietud l’ha portat a treballar amb diferents productors locals que ha anat coneixent, des de cellers fins a begudes com la kombucha i fins i tot propostes sorprenents, com la beguda vegeta de pèsol, que de Espona, a qui no li fa por innovar, es planteja introduir ara en la carta.
A més de la flexibilitat i la cuina ininterrompuda, un altre dels emblemes de Maldita Barra és “all the things we love”. Un lema que la seva fundadora s’ha pres al peu de la lletra, i el seu caràcter, gustos i aficions es poden veure no només en els plats de la carta sinó també en cada cantonada del local: des dels llibres o discos que omplen les seves prestatgeries, fins als quadres que decoren el restaurant, d’artistes emergents com Marta Carraté. És precisament aquest impuls a les artistes emergents l’enfocament que la fundadora, que a més compta actualment amb un equip de 18 persones, vol reforçar i ampliar, aconseguint que l’espai es converteixi en un aparador d’art i de projectes innovadors liderats per joves emprenedores com ella.
L’espai, de fet, ja es troba dividit entre dues zones diferenciades: el restaurant i un reservat que permet tot tipus d’esdeveniments, des de concerts, classes de ioga en col·laboració amb el centre Frizzant o una pop-up dels bikinis de Lia Swimwear, i fins i tot presentacions de llibres com el de la influencer Gigi Vives. En aquest espai reservat l’objectiu és inaugurar Maldita Gallery, una zona que pugui servir com una galeria per a acollir tota mena de projectes artístiques, amb un especial enfocament en les joves creadores però oberta a tota mena d’artistes, i en el qual també puguin tenir lloc esdeveniments especials com sopars temàtics amb els creadors. “L’objectiu oferir una experiència 360 graus, que entri per tots els sentits, des de la música, les olors, el menjar i també l’art i, al seu torn, pugui ajudar a difondre els noms i l’obra d’artistes”, resumeix Ana de Espona.
Oferint el local a totes aquestes artistes i emprenedores per a exposar els seus projectes —des de marques de moda o altres productores vulguin promocionar altres productes— , l’objectiu és també el de crear una comunitat i un ecosistema per a promoure l’emprenedoria femenina, que encara està molt per sota de les xifres masculines. Així, “el menjar pot ser un vehicle potent per a crear una cosa més gran, aconseguint crear una comunitat que comparteixi valors i visió”.
El Global Enterpreneurship Monitor (GEM) radiografia un ecosistema català cada vegada més "consolidat", amb només…
La platja de Sant Sebastià serà l'escenari de dos concerts gratuïts que ja s'han convertit…
La sensació que això ja no pot créixer més, que som al llindar del col·lapse,…
Des de la creació d'aquesta iniciativa l'any 2015, la Fundació La Caixa, a través del…
¿Pot que una ciutat d'èxit estar en crisi? Edwarg Glaeser, economista nord-americà de la Universitat…
L’Oriol Aguilà dirigeix el Festival Castell de Perelada des de l’any 2010. Anteriorment, va estar…