Gastronomia

Telefèric ultima una nova obertura a Los Angeles i celebra el seu aniversari a Barcelona

El restaurant de la Plaça Letamendi ofereix aquest mes d'octubre un menú especial a 35 euros que permet degustar els deu plats més representatius del local, un per cada any de trajectòria

Més marca Barcelona als Estats Units. Telefèric, el grup de restauració dels germans Maria i Xavier Padrosa, continua la seva expansió a Califòrnia, estat on van arribar l’any 2015 amb l’obertura d’un primer restaurant a la ciutat de Walnut Creek, a prop de San Francisco, al qual va seguir el 2019 un segon establiment a Palo Alto, situat al costat de la Universitat de Stanford. Ambdós locals es van convertir en poc temps en un dels llocs predilectes dels residents a Silicon Valley i a la Badia de San Francisco, atrets per les tapes, les paelles, les sangries tipus còctel i altres especialitats com el pop a la gallega i les torrijas.

Aquest èxit va animar els propietaris a obrir també un Telefèric Barcelona a Santa Mònica el 2021 i ara es farà un nou pas amb l’obertura d’un quart restaurant estatunidenc a la ciutat de Los Angeles el febrer del 2023. Així, la família Padrosa explotarà ja sis Telefèric, perquè als quatre de Califòrnia cal sumar-hi el restaurant original, situat a Sant Cugat del Vallès, i l’ubicat a la Plaça Letamendi de Barcelona. Tots dos estan d’enhorabona: celebren el 30è i el 10è aniversari, respectivament.

Tot va començar el 1992, quan, en paral·lel a l’eufòria olímpica, Soledad Urabayen, d’origen navarrès i marxant d’obres d’art, i el seu marit, Ramon Padrosa, es van animar a obrir un restaurant de pintxos a Sant Cugat. Van ser pioners en traslladar a l’àrea metropolitana aquesta especialitat de Navarra i el País Basc, amb una barra amb més de 90 varietats de pintxos i cassoletes que es renoven constantment. Trenta anys després, el Telefèric de Sant Cugat segueix en plena forma i sota la supervisió de la Soledad, que prepara una reforma i posada al dia del local per l’any vinent.

El restaurant acaba de renovar el seu interiorisme i llueix quadres de Miró i Tàpies.  ©Alex Froloff

Els seus fills, Xavier i Maria Padrosa, van decidir fa deu anys fer el salt a Barcelona, ​​encara que el restaurant de Letamendi no es va especialitzar en pintxos a l’estil del nord, sinó en una cuina de mercat que té com a punts forts de la carta les tapes i els arrossos. De dilluns a divendres al migdia, Telefèric ofereix, a més, un menú a 13,50 euros (més suplement en alguns plats) que el converteix en una opció imbatible en aquesta zona de l’Eixample.

Per celebrar el desè aniversari a la capital catalana, els germans Padrosa han ideat el Menú de la Memòria, una proposta que només es pot gaudir les nits d’aquest mes d’octubre —sempre sota reserva— i que inclou deu plats representatius de cadascun dels darrers deu anys. Concretament, els comensals podran degustar vuit tapes i racions, més unes postres i el còctel icònic de la casa, la Sangria Barceloneta. I tot això per 35 euros; o 45 euros si s’acompanya amb un maridatge de vins.

I què inclou el menú? La gràcia està a poder recuperar tapes que en el seu dia van ser molt exitoses, però que actualment ja no estan a la carta de Telefèric, com el salmó fumat aromatitzat amb cremós de iogurt, oli de tòfona i mel —que representa l’any d’obertura, el 2012—; o el hit de  2013: una espectacular torradeta amb foie caramel·litzat a la planxa amb confitura de nabius. El menú continua amb els bunyols de formatge de Maó amb ratlladura de llima i mel —que segueixen a la carta— i amb el ravioli d’ànec Pequín amb salsa de foie, una creació que la xef del restaurant, Aziza El Bachiri, està estudiant seriosament tornar a incorporar al receptari.

Aziza El Bachiri és la xef del restaurant Telefèric de la Plaça Letamendi. ©Alex Froloff

Un altre plat que també segueix a la carta per ser un dels preferits de la clientela és el caneló de cua de toro amb beixamel de trompetes de la mort. El menú avança amb un filet tallat i servit en flames, i toca el cim amb dues creacions d’alt nivell: el taco de tonyina amb guacamole, maionesa de chipotle i ceba cruixent —que va ser la tapa guanyadora el 2019 i el 2020 a la fira gastronòmica Tast a la Rambla— i el brioix de tàrtar de salmó marinat amb ratlladura de llima, maionesa de sriracha i avellana caramel·litzada, que va ser la segona tapa més venuda en l’edició del Tast a la Rambla de 2021.

El còctel de sangria, elaborat amb cava, llimonada infusionada amb romaní, puré de cirera i cítrics, és indicatiu del 2014, l’any en què els Padrosa internacionalitzen Telefèric amb l’obertura a San Francisco. Finalment, les postres són triples, ja que inclou la famosa torrija caramel·litzada amb gelat de llet merengada de la casa, un mini cheesecake amb cotó de sucre i pastís de pastanaga amb gelat de vainilla i toffee.

El brioix de tàrtar de salmó marinat de Telefèric. ©Alex Froloff

Qui vagi a gaudir d’aquest menú de celebració també podrà descobrir la nova decoració del local, que acaba de ser reformat, cosa que passa amb certa freqüència, ja que la Maria Padrosa és interiorista. I cal parar atenció als quadres que llueixen a les parets, amb originals de Miró i Tàpies, cosa que enllaça amb l’altra passió de la família junt amb la gastronomia, l’art.

Paelles a domicili

Al Telefèric de Letamendi va néixer durant la pandèmia una prometedora nova línia de negoci del grup: el servei a domicili de paelles acabades de fer, activitat que s’explota sota la marca Al Grano! i en aliança amb Glovo, tot i que la comanda també es pot recollir al mateix restaurant amb un descompte del 10%. A diferència d’altres deliverys que serveixen arrossos en diferents tipus de recipients, Al Grano! ho fa en paelles de veritat —amb possibilitat de devolució— que es tapen amb una capsa de cartó especialment dissenyada per evitar que l’arròs es passi i arribi al punt a la taula del client en poc més de mitja hora. Poden demanar-se les mateixes especialitats que se serveixen al restaurant, com l’arròs del senyoret amb gambes pelades o un arròs de botifarra, rossinyols i ceba tendra caramel·litzada, o altres creacions com la paella de peus de porc i gamba vermella, amb la singularitat que no cal demanar paella per a dos, pot ser només per a un, amb preus que oscil·len entre els 16,50 i els 19,90 euros per ració.

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Business and Talent

Rècord històric per a Fira de Barcelona: 350 milions d’euros mentre projecta l’expansió

Un 17% més d'ingressos, 300 congressos i tres milions de visitants. Són les xifres d'activitat…

12 de desembre de 2025
  • Barcelona Futur

Neurociència d’avantguarda: el BCAN pren forma a Mundet

El Barcelona Center for Applied Neurosciences transformarà l'antic teatre de les Llars Mundet en un…

12 de desembre de 2025
  • Ecosistema emprenedor

De l’aula al terreny: la catalana Level Instrukta transforma la formació en prevenció

Amb una plantilla de més de 40 treballadors i cinc centres distribuïts entre Sant Joan…

11 de desembre de 2025
  • Hotels amb historia

Lamaro Hotel: d’un enuig al Ritz a un hotel propi

El cinc estrelles que va ser l’antic Colón

11 de desembre de 2025
  • Gastronomia

De la gamba al capipota: els plats que triomfaran a taula aquest Nadal

Mercabarna serà el punt d’origen de molts dels ingredients que ompliran els àpats durant les…

11 de desembre de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La fórmula màgica de Wizards Partners: passió, execució i visió per a escalar projectes

Amb una cartera de companyies que suma més de 92 milions d’euros de facturació anual,…

11 de desembre de 2025