Salut contractarà 150 professionals per reforçar la salut mental als equips d’atenció primària

Aquesta actuació és una de les mesures destacades del Programa de benestar emocional i salut comunitària que pretén combatre el malestar emocional i reduir la medicalització

La pandèmia de la Covid-19 ha impactat negativament en la salut mental de la població, especialment a causa del confinament i la limitació de la mobilitat  —que van suposar l’aïllament i solitud per a moltes persones—, els efectes sanitaris amb altes taxes d’hospitalització a les UCI i mortalitat, i els efectes socioeconòmics.

Davant d’aquesta situació i amb l’objectiu de mitigar els efectes de la pandèmia sobre la salut mental, el Departament de Salut incorporarà, de forma progressiva i abans d’acabar l’any, fins a 150 professionals als equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya, inicialment en aquells amb més necessitats socials. D’aquests 150 professionals, una cinquantena ja estan  integrats dins dels equips d’atenció primària.

La mesura forma part del Programa de benestar emocional i salut comunitària, impulsat pel Departament de Salut, i té per objectiu enfortir l’atenció a la salut mental de totes les capes de la societat, però fent més èmfasi en joves, en persones grans i en d’altres col·lectius amb risc de vulnerabilitat.

Els professionals contractats pertanyen a diferents perfils, entre els quals destaquen psicòlegs i infermers, que treballen colze a colze amb altres professionals d’infermeria, de medicina i de treball social per prevenir i abordar el malestar emocional de la població, però sense entrar en l’àmbit de la psicologia clínica.

Els nous professionals s’incorporaran als EAP

La incorporació d’aquests professionals als EAP és una mesura adreçada a millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional, i minimitzar o evitar l’aparició de problemes de salut mental o addiccions. Tot plegat s’aconsegueix gràcies a la detecció precoç de factors psicosocials en la població, així com a l’atenció i l’acompanyament a les persones per facilitar-los eines perquè puguin gestionar les situacions de malestar emocional i potenciar el seu empoderament per promoure les capacitats individuals i també com a membres de la comunitat.

El treball dels professionals de la salut també és bàsic als centres educatius.

Un altre dels objectius és aconseguir la no medicalització de  problemes relacionats amb el malestar emocional. En aquest sentit, la figura del referent és la d’un professional que treballa en xarxa, tant amb els equips d’atenció primària com també, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics, les residències i el món local. Com a professional que desenvolupa la seva tasca a l’àmbit comunitari, no té una població assignada. Està integrat en els programes de salut comunitària del territori per fer activitats de prevenció i promoció de la salut emocional, participant, per exemple, en el programa Salut i escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables, i també en altres intervencions en centres educatius, casals de joves i de gent gran, i residències. També s’incorpora en altres activitats que es fan des dels CAP, com ara grups d’acompanyament, o en sessions del programa Pacient Expert Catalunya®. Un altre entorn de col·laboració important és el de la salut pública, on participa estretament amb els professionals que hi treballen.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, recalca la importància de recuperar el benestar emocional després de la pandèmia i confia que l’any que ve els 380 equips d’atenció primària ja disposaran d’un referent que contribueixi a la cura de la salut mental de la comunitat. Alhora, aplaudeix que el Programa de benestar emocional i salut comunitària hagi nascut de la petició dels mateixos professionals, la qual cosa els facilitarà la integració en els equips i un millor desenvolupament de les activitats, de forma més proactiva i allà on més se’ls necessiti.

Vuitanta milions en salut mental

La ferma aposta del Departament de Salut i del Govern en el seu conjunt es traduirà en un increment del pressupost en salut mental de vuitanta milions d’euros. I entre les accions per reforçar l’atenció a la salut mental destaca també l’aprovació per part del Govern del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya, per reduir-ne els casos i l’estigmatització social. Així mateix s’impulsen dues iniciatives adreçades a la població infantil i juvenil: el desplegament —abans d’acabar l’any— d’una desena d’equips d’atenció a domicili de casos de moltíssima complexitat, i d’una cinquantena més per atendre casos greus relacionats amb depressió, ansietat o trastorns alimentaris, atesos a la llar de forma intensiva —per exemple durant dos o tres dies a la setmana— durant aproximadament tres mesos.

Compartir
Publicado por
The New Barcelona Post

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025