Angostura

Sangria

A la sèrie New Amsterdam, de Nètflix, que ara està mirant tanta gent, sobre l’hospital més antic de Nova York, un personatge li parla a un altre de Barcelona. I l’altre li contesta: “Barcelona! Adoro la sangria”. Sangria. Lou Reed l’esmenta a Perfect day, com a beguda per a prendre “al parc”.

He begut alguna sangria bona, esclar. La sangria no deixa de ser un còctel. I un còctel, en l’època primigènia, no deixava de ser una barreja que provava de dissimular la mal qualitat de l’ingredient principal. “L’únic whisky que tenim és canadenc? Què més tenim? Amb el que tenim ens inventarem el Manhattan…”.

Però aquesta necessitat (que ve de la llei seca) no vol dir que no hi hagi còctels feliços, perfectes. El Manhattan, per a mi, n’és un. El negroni potser el que més. O el gimlet, que vaig descobrir, abans de tenir l’edat legal per beure, amb la col·lecció de novel·la negra La cua de palla. És el còctel preferit del detectiu Philip Marlowe i, de fet, El llarg adéu comença amb ell bevent-ne un en un bar de Los Angeles (i allà és on coneix Terry Lennox, borratxo perdut). La recepta del detectiu és amb llima de la marca Rose’s (ja no en puc fer servir cap altra) però la recepta primigènia és amb suc de llima natural i xarop.

Que en una sèrie es conegui Barcelona per la sangria és injust per una raó. Cap autòcton anirà a un bar a demanar-ne. De la mateixa manera que cap autòcton es menjarà, mai, una paella com la del Heston Blumenthal, que l’home comet al microones.

L’estiu passat, quan tot això que ara vivim (estupefactes i acostumats) tot just estava començant va passar una cosa que era el preludi del que ens passarà aquest estiu, segurament. A les Illes Balears, en segons quina zona, els turistes tenien dret a anar als bars i locals d’oci, però els autòctons no.

Israel i Gran Bretanya s’apressen a pactar amb Grècia (o Grècia s’apressa a pactar amb Israel i Gran Bretanya) les colònies d’estiu. Grècia té sol i mar. Pot acollir, com ningú, les xancletes britàniques i israelianes. Els britànics i els israelians estan vacunant a una velocitat que riu-te’n d’una tricotosa. Barcelona també viu de la xancleta. En vivia. De manera que si tot va una mica bé, suposo que Catalunya també farà mans i mànigues per fer arribar a les platges les fins ara criticades xancletes (totes vacunades). Si això passa, el que hem d’esperar és que puguin obrir tots els que fan coses bones —coses de les que gastaríem nosaltres—. L’autenticitat és això: una coca de recapte, un vi del Priorat, pa amb tomàquet bo en una terrassa de Barcelona. Allò que ens menjaríem els autòctons. Allò que ens morim de ganes de menjar els autòctons.

Compartir
Publicado por
Empar Moliner

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els certàmens amb més visitants de Fira de Barcelona entre 1999 i 2024

Consolidada com a actor essencial per a l'economia de Catalunya, la Fira de Barcelona reuneix…

14 de juny de 2025
  • El Bar del Post

Alexandre Escrivà: La crida de les lletres

“Des de la pandèmia escric gairebé cada dia de la meva vida”. L'escriptor i músic…

14 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

L’impacte del Mobile 2025 supera els 560 milions i 13.000 llocs de treball

La GSMA calcula que l'impacte del congrés des de la seva arribada a Catalunya ha…

14 de juny de 2025
  • Opinió

El Pare Coratge i els seus fills (se’n van de rave)

Malgrat els seus excessos i incongruències, 'Sirât' ha retornat el cinema al terreny frondós de…

13 de juny de 2025
  • Opinió

22@: el pulmó de la Barcelona tecnològica

Què fa de Barcelona una de les ciutats més apreciades a tot el món? L'arquitectura,…

13 de juny de 2025
  • Professionals

La llibretera romana

Enmig de novetats i clàssics d’escriptores i escriptors del seu país, la Cecilia Ricciarelli ha…

13 de juny de 2025