Gastronomia

‘Sara’, ‘Massini’ i ara també ‘Victòria’: Barcelona crea un pastís inspirat en Victòria dels Àngels

Ideat per la pastisseria Mervier Canal en homenatge al centenari del naixement de la soprano, la recepta s'ha compartit amb tots els membres del Gremi de Pastisseria amb l'objectiu que es converteixi en un clàssic a l'hora de les postres

La pastisseria Mervier Canal de Barcelona ha creat Victòria, un nou pastís de crema de marrón glacé que homenatja la soprano Victòria dels Àngels, de la qual aquest any es commemora el centenari del seu naixement. La recepta ja s’ha posat a disposició de tots els membres del Gremi de Pastisseria de Barcelona amb l’objectiu que a partir d’ara incloguin el Victòria entre els pastissos que habitualment ofereixen als seus clients. Amb aquesta iniciativa, fruit d’un encàrrec de la Fundació Victoria de los Ángeles, la capital catalana vol recuperar una tradició pastissera molt característica de la ciutat: crear pastissos inspirats en artistes internacionals que han deixat una profunda empremta a Barcelona.

Així, tots estem familiaritzats en veure en els aparadors uns pastissos anomenats Sara o Massini, però segurament pocs ciutadans coneixen que la Sara és un pastís dedicat a l’actriu francesa Sarah Bernhardt, i que el Massini es va inspirar en el tenor italià Angelo Masini. Bernhardt (París, 1844-1923), també coneguda com La Divina Sarah, va ser una de les intèrprets teatrals més conegudes i cèlebres del segle XIX molt abans de l’aparició de Hollywood i les seves estrelles. Durant l’estada de l’actriu a Barcelona, els pastissers de la ciutat van crear la Sara, un esponjós pa de pessic farcit i recobert de crema de mantega i decorat amb palet o làmines d’ametlla.

També a finals del segle XIX, es va crear el Massini per homenatjar a Angelo Masini, que va actuar amb gran èxit al Teatre del Liceu en repetides ocasions, especialment entre els anys 1881 i 1887, quan va participar en papers protagonistes de les òperes Rigoletto, Faus, Les Huguenots, Lucrezia Borgia, La Traviata, Fra Diavolo, Il Barbiere di Seviglia i Aida. El Massini, segons explica el Gremi de Pastisseria, és el pastís per excel·lència de les grans celebracions i consisteix en una gruixuda capa de nata i una altra de trufa que reposen entre dues planxes de pa de pessic, amb la part superior recoberta de crema cremada.

Ara, el pastisser Lluís Estrada, de Mervier Canal, ha creat Victòria amb una recepta que busca “una perfecta harmonia de textures i sabors de tall clàssic combinant la calidesa de la merenga, l’avellana, la crema de mantega amb marrón glacé i amb el petit contrapunt àcid del cassís (grosella negra)“. Segons Estrada, el pastís és fruit d’un treball conjunt de documentació amb la Fundació Victoria de los Ángeles per trobar un equilibri de sabors que reflecteixin el seu art i la seva devoció per la pastisseria. “Res no ens faria més il·lusió que els pastissers es fessin seu aquest pastís i en creessin les seves pròpies versions”, afirma Estrada, amb el desitg de què el Victória esdevingui també un clàssic com ho son la Sara i el Massini.

Com a curiositat, el pastís Victòria s’elabora amb clares d’ou, farina d’avellana, sucre i farina i consta d’una capa de crema de marrón glacé, una planxa de merenga i una capa de trufa de cassís elaborada amb la polpa d’aquest fruit i cobertura de xocolata blanca. Es decora amb bocins de marrón glacé i paper d’or.

El pastís és un encàrrec de la Fundació Victoria de los Ángeles.

Nascuda a Barcelona l’any 1923, Victòria dels Àngels és considerada una de les grans figures líriques del segle XX. La Fundació que porta el seu nom ha preparat un programa d’accions per commemorar el seu centenari reivindicant la seva figura com a artista, dona, pionera, i com a un dels referents sorgits al país durant el segle passat. El pastís s’ha presentat a Nova York durant la inauguració d’una exposició per celebrar l’any del centenari.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

Accure Therapeutics rep 1,5 milions d’euros per a un fàrmac innovador per al Parkinson

A més del medicament per al tractament del Parkinson, pel qual han obtingut subvencions de…

16 de juny de 2025
  • Opinió

Neurodivergents a taula

Cada cop més restaurants i hotels de Barcelona comencen a mirar el món des d’altres…

16 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

Collboni repassarà els reptes de Barcelona en l’equador de mandat a Moments Estel·lars

L'alcalde farà balanç de la situació de la capital catalana i la seva visió per…

16 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

Els certàmens amb més visitants de Fira de Barcelona entre 1999 i 2024

Consolidada com a actor essencial per a l'economia de Catalunya, la Fira de Barcelona reuneix…

14 de juny de 2025
  • El Bar del Post

Alexandre Escrivà: La crida de les lletres

“Des de la pandèmia escric gairebé cada dia de la meva vida”. L'escriptor i músic…

14 de juny de 2025
  • Good News Barcelona

L’impacte del Mobile 2025 supera els 560 milions i 13.000 llocs de treball

La GSMA calcula que l'impacte del congrés des de la seva arribada a Catalunya ha…

14 de juny de 2025